fbpx

Οι Κίνδυνοι του Καλοκαιριού - Προφυλάξεις και Συμβουλές

Ηλιακή ακτινοβολία, τυχαίος πνιγμός, υψηλή θερμοκρασία... το καλοκαίρι κρύβει αρκετούς κινδύνους.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να υπενθυμίζει τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε η εποχή αυτή να είναι συνώνυμη με την ξεγνοιασιά.

Οι Κίνδυνοι του Καλοκαιριού - Προφυλάξεις και Συμβουλές.

Επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών

Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν δραματικά.

Η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία έχει αντίκτυπο στον οργανισμό και οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολυάριθμοι.

Ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, ενήλικες, έγκυες γυναίκες, εργάτες, αθλητές... κινδυνεύουν όλοι ακόμη και όταν η υψηλή θερμοκρασία είναι βραχύβια.

Για την προετοιμασία για τις υψηλές θερμοκρασίες, οι συμβουλές στους πελάτες σας είναι απλές:

 • Πίνετε νερό τακτικά χωρίς να περιμένετε να διψάσετε.
 • Φρεσκάρετε ή/και βρέξτε το σώμα σας (τουλάχιστον το πρόσωπο και τους βραχίονες) αρκετές φορές την ημέρα.
 • Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό (κλείστε τα παράθυρα και τα παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανοίξτε τα το βράδυ).
 • Τρώτε τακτικά και μην πίνετε αλκοόλ.
 • Επιλέξτε τις πιο δροσερές ώρες για να βγείτε έξω και, εάν χρειαστεί να παραμείνετε εκτός σπιτιού, φροντίστε να περάσετε αρκετές ώρες σε δροσερά μέρη (κινηματογράφος, δημοτική βιβλιοθήκη, σούπερ μάρκετ, μουσείο...) χωρίς να ξεχνάτε τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας από την COVID-19.
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση.

Με αυτοκίνητο και σε μεγάλα ταξίδια:

 • Ποτέ μην αφήνετε κάποιο άτομο μόνο του στο αυτοκίνητο, ειδικά ένα παιδί, επειδή η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα.
 • Αναβάλετε το ταξίδι σας για τις λιγότερο ζεστές ώρες.
 • Θυμηθείτε να έχετε νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
 • Σταματάτε τακτικά για να ξεκουραστείτε και να δροσιστείτε.

Η προστασία από τον ήλιο

Είτε κάποιος είναι σε διακοπές είτε εργάζεται στη θάλασσα, στο βουνό, στην ύπαιθρο ή ακόμη και στην πόλη, είναι σημαντικό να προστατεύσει τον εαυτό του από τον ήλιο.

Όλοι θέλουν να απολαύσουν μια ηλιόλουστη μέρα και χρειάζεται ηλιοφάνεια για να παραχθεί η πολύτιμη βιταμίνη D, είναι όμως σημαντική η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία ώστε να διατηρηθεί η υγεία του δέρματος και των ματιών.

Οι ακτίνες UV του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ. από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ο ήλιος μπορεί να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα του δέρματος και των ματιών.

Για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα οφέλη από τον ήλιο, αρκεί να εφαρμοστούν απλές συμβουλές...

Για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα οφέλη από τον ήλιο, αρκεί να εφαρμοστούν απλές συμβουλές:

1) Προτιμήστε να παραμείνετε στη σκιά, ειδικά μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ. Η σκιά και τα ρούχα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας για την προστασία του δέρματος.

2) Εάν βγείτε μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ., φροντίστε να φορέσετε:

 • Ρούχα κάλυψης (μπλούζα ή πουκάμισο με μανίκια και κάλτσες που φτάνουν κάτω από το γόνατο),
 • Καπέλο με φαρδύ γείσο,
 • Γυαλιά ηλίου με φίλτρο UV (πρότυπο CE, κατηγορία 3 ή 4).

3) Τέλος για τα μη καλυπτόμενα μέρη, εφαρμόστε γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού. Ανανεώστε το τακτικά ή μόλις βγείτε από το νερό.

Τα αντηλιακά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παραμείνει κάποιος περισσότερο στον ήλιο, αλλά για την προστασία τμημάτων του δέρματος που δεν καλύπτονται από ρούχα.

Η έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος στην ενηλικίωση.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο, καθώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση του δέρματος («μάσκα εγκυμοσύνης» ή καφέ κηλίδες).

4) Τέλος, αποφύγετε τους λαμπτήρες ή τους πάγκους μαυρίσματος (solarium), καθώς είναι γνωστό ότι βλάπτουν το δέρμα και τα μάτια.

COVID και UV: Εάν η ακτινοβολία UV (ειδικά η UV-C) έχει απολυμαντικές ιδιότητες σε επιφάνειες, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χεριών σας ή άλλων τμημάτων του δέρματός σας.

Ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες:

 • Η βιταμίνη D παράγεται πολύ γρήγορα από το δέρμα σε περίπτωση άμεσης έκθεσης στο ηλιακό φως.

Ο ΠΟΥ συνιστά έκθεση λιγότερο από 15 λεπτά για ανοιχτόχρωμα δέρματα και έως 1 ώρα για πιο σκούρα δέρματα πριν τις 12 μ.μ. και μετά τις 4 μ.μ. σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Ελλάδα, χρόνος επαρκής για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D.

 • Το μαύρισμα είναι μια αντίδραση του δέρματος ώστε να προστατευτεί από βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Έτσι, το μαυρισμένο δέρμα δείχνει ότι τα κύτταρα του δέρματος είναι κατεστραμμένα από τον ήλιο.

 • Το δερματικό μελάνωμα (το πιο σοβαρό από τους καρκίνους του δέρματος) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους μεταξύ ενηλίκων ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Τυχαίοι πνιγμοί

Στη θάλασσα, στο ποτάμι, στη λίμνη ή στην πισίνα, το καλοκαίρι ευνοεί τις δραστηριότητες στο νερό.

Όμως κάθε καλοκαίρι, οι τυχαίοι πνιγμοί ευθύνονται για εκατοντάδες νοσηλείες και σχεδόν 4 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο.

Ωστόσο οι πνιγμοί μπορούν να προληφθούν ως επί το πλείστον. Η κολύμβηση ενέχει κινδύνους για όλες τις ηλικίες.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να διδαχθούν να κολυμπούν ή τουλάχιστον να συνηθίσουν στο υδάτινο περιβάλλον όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ανεξάρτητα από τον τόπο κολύμβησης, ένα παιδί πρέπει να επιβλέπεται μόνιμα και στενά από κάποιον ενήλικα.

Όσον αφορά τους ενήλικες, πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της υγείας τους και εάν κάποιος αισθάνεται σωματική διαταραχή (κόπωση, ρίγη ή άλλα προβλήματα υγείας), να μην υπερεκτιμά τη φυσική του κατάσταση και να εισέρχεται σταδιακά στο νερό, ειδικότερα μετά από μακρά έκθεση στον ήλιο.

Είναι επίσης αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι καιρικές συνθήκες και γενικά να τηρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας, οι απαγορεύσεις κολύμβησης και η κολύμβηση στις ελεγχόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται από ειδικές σημαίες.

Επικίνδυνα έντομα

Το καλοκαίρι είναι ευνοϊκό για πεζοπορίες και περιπάτους. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στα τσιμπούρια που μπορούν να μεταδώσουν τη βορρελίωση ή νόσο του Lyme στον άνθρωπο που εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα γρίπης και στη συνέχεια με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιολογικά συμπτώματα.

Τα τσιμπούρια είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα και ζουν σε δασικές και υγρές περιοχές και αστικά πάρκα και εμφανίζονται περισσότερο μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Η καλύτερη προστασία από τα τσιμπούρια είναι η κάλυψη του σώματός με μακριά, κλειστά, ανοιχτόχρωμα ρούχα (για να εντοπίζονται καλύτερα) και καπέλο.

Καλοκαιρινές μυκητιάσεις

Εκτός από την ξεγνοιασιά και τις διακοπές, το καλοκαίρι ευνοεί και την ανάπτυξη μικροοργανισμών κυρίως δερματόφυτων (είδη μυκήτων) που αναπτύσσονται στις πτυχές του δέρματος λόγω της ύπαρξης συσσωρευμένης υγρασίας από το νερό της θάλασσας ή και από τον ιδρώτα.

Το πιο συχνό σημείο εμφάνισης καλοκαιρινών μυκητιάσεων είναι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Εμφανίζονται σαν απολέπιση της επιδερμίδας ή σαν διαβρώσεις (σχισίματα) που συχνά συνοδεύονται από δυσάρεστη οσμή.

Πέραν του ότι είναι ενοχλητικές και αντιαισθητικές, οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις επιβάλλεται να θεραπευτούν γιατί αποτελούν ανοιχτή πύλη εισόδου για άλλα μικρόβια, αλλά και γιατί μπορεί να προσβάλουν και τα νύχια (ονυχομυκητίαση) ή ακόμα να εξελιχθούν σε χρόνιες μυκητιάσεις.

Για να προληφθούν οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις είναι σημαντικό το καλό πλύσιμο των ποδιών καθώς και το σκούπισμα, έως ότου να στεγνώσουν προτού φορεθούν υποδήματα.

Επίσης, είναι σημαντική η χρήση διαφορετικών υποδημάτων καθημερινά, καθώς και ο καλός αερισμός τους σε ανοιχτό χώρο.

Προληπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές πούδρες που απορροφούν τον ιδρώτα στα πέλματα, ενώ καλό θα είναι κάποιος να μην περπατά ξυπόλυτος σε μέρη όπως οι πισίνες, τα δωμάτια και τα μπάνια των ξενοδοχείων και τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων.

Ζαφειρένια Παπαζαφειρίου, Φαρμακοποιός MSc
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων