fbpx

Θα Ήθελα Κάτι για τον Πόνο των Αρθρώσεων

Οι απαιτήσεις των ασθενών για αυτοθεραπεία με στόχο την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα λόγω της οστεοαρθρίτιδας, είναι σύνηθες φαινόμενο στο φαρμακείο.

Η σωστή συμβουλή και καθοδήγηση στον ασθενή είναι απαραίτητη.

Θα Ήθελα Κάτι για τον Πόνο των Αρθρώσεων.

Η αρθραλγία μπορεί να προκαλείται από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, άλλων υποκείμενων νόσων, ή ακόμη και αλλεργικών αντιδράσεων ή τροφικής δυσανεξίας.

Η πιο κοινή αιτία του πόνου των αρθρώσεων είναι η αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η ανάπτυξη του επιδεινούμενου πόνου στις αρθρώσεις, που συσχετίζεται συνήθως με την ηλικία, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί μόνο σε μία άρθρωση ή σε πολλές αρθρώσεις.

Ας δούμε ορισμένες συχνές περιπτώσεις του πάγκου...

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

1η Περίπτωση

Μια γυναίκα 40 χρονών μπαίνει στο φαρμακείο και ζητά γνωστό σκεύασμα που περιέχει μυοχαλαρωτικό και αναλγητικό φάρμακο.

«Νομίζω ότι αρχίζω να έχω οστεοαρθρίτιδα στα δάχτυλά μου…».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Έχετε πόνο και δυσκαμψία;».

«Ναι, κατά καιρούς».

«Συμβουλευτήκατε έναν γιατρό;».

«Όχι. Είναι ενοχλητικός ο πόνος αλλά προς το παρόν τον ανέχομαι».

Η ιατρική γνώμη είναι απαραίτητη από την πρώτη δυσφορία ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να συζητηθούν οι τακτικές που θα περιορίσουν την εξέλιξη της νόσου (προστασία των αρθρώσεων, φυσιοθεραπεία, απώλεια βάρους...).

Αυτά τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν και μετά την έναρξη της θεραπείας.

2η Περίπτωση

Άνδρας 60 ετών:

«Έχω διαβάσει ότι η γλυκοζαμίνη ή το αρπαγόφυτο μπορεί να ανακουφίσουν την οστεοαρθρίτιδα. Έχετε κάτι να μου προτείνετε;».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Φυσικά. Πονάει το γόνατό σας;».

«Ναι, από χθες! Η παρακεταμόλη δεν είναι αρκετή και δεν αντέχω τα αντιφλεγμονώδη…».

Τα βραδείας δράσης αντι-αρθρωσικά, όπως methotrexate, sulfasalazine, hydroxychloroquine, and leflunomide δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία κρίσεων αρθρίτιδας.

Παρομοίως, η “cortisone-like” αντιφλεγμονώδης δράση του αρπαγόφυτου, το οποίο είναι καλύτερα ανεκτό για το πεπτικό σύστημα σε σχέση με τα ΜΣΑΦ, επιτυγχάνεται σταδιακά.

Αντ' αυτού, προτείνουμε ένα ΜΣΑΦ σε τοπική μορφή, του οποίου η δράση είναι γρήγορη και μερικές φορές επαρκής σε περίπτωση μέτριου πόνου.

Εάν αυτό δεν μας καλύπτει, απαιτείται ιατρική παραπομπή.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θυμηθείτε να τονίσετε στον ασθενή να μην καταπονείται η άρθρωση, ώστε να μην επιδεινωθεί η φλεγμονή και να τον ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει βοηθητικά περπατήματος, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Όταν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας

Γυναίκα 55 χρονών:

«Έχετε κάποιο σκεύασμα για τις αρθρώσεις;».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Ναι, μπορείτε να δοκιμάσετε μια θεραπεία με ένα συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις. Αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα υγείας;».

« Όχι... αλλά, έχω κάνει θεραπείες για γαστρικό έλκος».

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής συνδυάζουν γλυκοζαμίνη και / ή χονδροϊτίνη με άλλα συστατικά: ωμέγα-3, διοξείδιο του πυριτίου ή φυτά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως το αρπαγόφυτο, η σπειραία ή η λευκή ιτιά.

Η ιτιά και η σπειραία περιέχουν σαλικυλιωμένα παράγωγα και αντενδείκνυνται εάν υπάρχει ιστορικό πεπτικού έλκους.

Συνεπώς πρέπει να ελέγχονται οι συνθέσεις των προϊόντων που συστήνονται.

Η ιατρική γνώμη είναι απαραίτητη από την πρώτη δυσφορία ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να συζητηθούν οι τακτικές που θα περιορίσουν την εξέλιξη της νόσου (προστασία των αρθρώσεων, φυσιοθεραπεία, απώλεια βάρους...).

Λαμβάνετε άλλες θεραπείες;

Μια κυρία 55 ετών κρατά δυο συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη και ωμέγα 3 και ρωτά:

«Ποιο από τα δυο να δώσω στον σύζυγό μου που υποφέρει από αρθρίτιδα;».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Απ΄ ό,τι γνωρίζω ο σύζυγός σας παίρνει ένα φάρμακο για την πίεση και ένα αντιπηκτικό (ανταγωνιστή της Βιταμίνης Κ)».

Η γλυκοζαμίνη, η θειϊκή χονδροϊτίνη και τα ωμέγα 3 μπορεί να αυξήσουν την επίδραση των από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων.

Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συμπληρώματα διατροφής και να προτείνουμε γι’ αυτόν τον ασθενή συμπληρώματα μόνο με φυτικά εκχυλίσματα (αρπαγόφυτο, κ.λπ.).

Γνωρίζετε πώς να το πάρετε;

1η Περίπτωση

Ένας άντρας περίπου 60 ετών:

«Ο γιατρός μου συνταγογράφησε το D...t (σκεύασμα με γλυκοζαμίνη 1500mg) για μένα, αλλά δεν το αντέχω. Μου προκαλεί ναυτία και διάρροια... Εκτός αυτού, δεν μου φαίνεται πολύ αποτελεσματικό!».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Πόσο καιρό το πήρατε; Και ποια ώρα της ημέρας;».

«Έχουν περάσει 15 ημέρες... Το παίρνω το πρωί όταν σηκώνομαι».

Η γλυκοζαμίνη ή η θειική χονδροϊτίνη μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, συχνά ήπιες και παροδικές, που βελτιώνονται με τη λήψη των γευμάτων.

Χρειάζεται ένας έως δύο μήνες τακτικής χρήσης για να παρατηρηθεί μια βελτίωση στον πόνο των αρθρώσεων.

Εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση μετά από 3 μήνες, είναι γενικά περιττό να συνεχιστεί η λήψη τους.

2η Περίπτωση

Μια γυναίκα, 50 ετών, κρατά ένα κουτί θερμαντικής αλοιφής.

«Μου είπαν ότι η θερμότητα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Ναι είναι αλήθεια… Πονάει πολύ το γόνατό σας;».

«Ω! Ναι υποφέρω!».

Η θερμότητα είναι ευεργετική για την ανακούφιση της χρόνιας δυσφορίας, τη μείωση της δυσκαμψίας και τη διευκόλυνση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Εάν η άρθρωση έχει φλεγμονή και πονάει υπερβολικά, όπως συμβαίνει με την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, ενδείκνυται η εφαρμογή κρυοθεραπείας.

Εάν η άρθρωση έχει φλεγμονή και πονάει υπερβολικά, όπως συμβαίνει με την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, ενδείκνυται η εφαρμογή κρυοθεραπείας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ στην αρθρίτιδα

Αντιαρθρωσικά βραδείας δράσης

Γλυκοζαμίνη: για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Επίσης χονδροϊτίνη, διακερεΐνη και ασαπωνοποίητα του αβοκάντο και σόγιας για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος.

Στην πράξη, είναι δυνατό να δοθούν και για άλλες περιοχές της οστεοαρθρίτιδας.

Προτείνονται σε περίπτωση καθημερινών χρόνιων συμπτωμάτων.

Δεν αποδείχθηκε καμία δράση τους για την εκφύλιση του χόνδρου, αλλά φαίνεται να ανακουφίζουν τον πόνο σε ορισμένους ασθενείς.

Ανεπιθύμητες δράσεις: Γενικά παροδικές πεπτικές διαταραχές.

Η γλυκοζαμίνη μπορεί να προκαλέσει κνησμό και έξαψη. Επίσης τάση προς έμετο με τα ασαπωνοποίητα του αβοκάντο και σόγιας.

Η διακερεΐνη μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αλλεργικές εκδηλώσεις του δέρματος, ηπατική κυτταρόλυση.

Η διακερεΐνη αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου και βλάβης στο ήπαρ (ή ιστορικό). Δεν συνιστάται σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Η γλυκοζαμίνη αντενδείκνυται σε περίπτωση αλλεργίας στα οστρακοειδή και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του σακχάρου στο αίμα στον διαβητικό ασθενή και επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας.

Επίσης η γλυκοζαμίνη μπορεί να αυξήσει την επίδραση των αντιπηκτικών. Προληπτικά, η χονδροϊτίνη επίσης δεν συνιστάται με αντιπηκτικά.

Θεραπεία εφόδου: Τα παυσίπονα

- Paracetamol: Χορηγείται 1g, αν και η αποτελεσματικότητά της είναι μέτρια.

- Ιβουπροφαίνη: Χορηγείται ως σύντομη θεραπεία, στην ελάχιστη αποτελεσματική δόση και μόνο κατά τη διάρκεια επώδυνων υποτροπών. Εκτός από τις πεπτικές τους παρενέργειες, τα ΜΣΑΦ αυξάνουν μακροπρόθεσμα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

- Κωδεΐνούχα αναλγητικά: Εξαιρετική δράση κατά τη διάρκεια των οξέων καταστάσεων.

Χορηγούνται μόνο με ιατρική σύσταση.

- Τοπικά ΜΣΑΦ: Στο γόνατο ή στον πόνο στα χέρια. Όχι εφαρμογή σε τραυματισμένο ή ερεθισμένο δέρμα, όχι έκθεση στον ήλιο.

Άλλα

- Οργανικό θείο, πυρίτιο, αντιοξειδωτικά (ψευδάργυρος, χαλκός, βιταμίνες C και E, μαγγάνιο, σελήνιο, κ.λπ.), ωμέγα-3 (ιχθυέλαια) κ.λπ.: συχνά συγχορηγούνται με γλυκοζαμίνη και / ή με θειική χονδροϊτίνη. Χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Τα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν τα περιστατικά αιμορραγίας.

- Φυτοθεραπεία: φύλλα φραγκοστάφυλου, λευκή ιτιά (σαλικυλιωμένα παράγωγα), αρπαγόφυτο, παλμιτοαιθανολαμίδη. Προσοχή σε περίπτωση πεπτικού έλκους, καθώς και σε αλλεργία στα σαλικυλικά.

- Εφαρμογή ζεστού / κρύου επιθέματος.

Συμβουλές

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης της οστεοαρθρίτιδας, ειδικά για το γόνατο.

Σε περίπτωση εξάρσεων, η άρθρωση πρέπει να ξεκουραστεί.

Μεταξύ υποτροπών, η σωματική άσκηση έχει ευεργετική δράση για τον πόνο και μακροπρόθεσμα στην ενδυνάμωση μυών, την ισορροπία και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων