fbpx

Τα Απαραίτητα για τις Διακοπές

Όταν το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, σίγουρα οι περισσότεροι πελάτες σας έχουν ήδη αποφασίσει που θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ανεξάρτητα από τον προορισμό τους, είτε πρόκειται για βουνό ή θάλασσα, εξοχή ή τροπικά μέρη, θα πρέπει να τους συμβουλέψετε να μεριμνήσουν, όχι μόνο για τα ρούχα τους, τα καλλυντικά τους, κ.λπ., αλλά και για το απαραίτητο περιεχόμενο του φαρμακείου που θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

Τα Απαραίτητα για τις Διακοπές.

Το ελάχιστο περιεχόμενο που θα πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών των πελατών σας, είναι:

Προϊόντα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

- Φυσιολογικό ορό,

- Αντισηπτικό σπρέι,

- Διάλυμα για οφθαλμικές πλύσεις και αντισηπτικά κολλύρια,

- Προϊόντα τοπικής χρήσης ενάντια στα αιματώματα και τις μελανιές,

- Προϊόντα τοπικής χρήσης ενάντια στους ερεθισμούς και

- Βασικά φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις, σπασμολυτικά.

Επιδεσμικό υλικό

Αποστειρωμένες γάζες, γάντια, επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών, αιμοστατικοί επίδεσμοι, ψαλίδι, θερμόμετρο, ταινία επικόλλησης επιδέσμων, αντισηπτικό διάλυμα.

Προϊόντα προστασίας και ανακούφισης για:

- Προστασία από τον ήλιο, από τη ναυτία, από τα έντομα, από αλλεργίες, από δυσκοιλιότητα ή διάρροια και

- Αντιμετώπιση συμπτωμάτων από το ωτορινολαρυγγολογικό σύστημα (ισότονο ή υπέρτονο διάλυμα για ρινική αποσυμφόρηση, παστίλιες για τον λαιμό).

Περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις ανάγκες

Μικρά παιδιά

Όλα τα βασικά φάρμακα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να τα προτείνετε και σε μορφές κατάλληλες για παιδιά, ενημερώνοντας για τη δοσολογία και τη συχνότητα χορήγησής τους.

Για περιπτώσεις διάρροιας ή εμετών, προτείνετε φακελάκια με ηλεκτρολύτες.

Μεριμνώντας για τους διαβητικούς σας πελάτες, προτείνετε φάρμακα για υπεργλυκαιμία, όπως ινσουλίνη και ειδικό αναλώσιμο υλικό για τη χορήγησή της, για υπογλυκαιμία, όπως ζάχαρη (15 γραμμάρια αρκούν ή αλλιώς 3 κουταλάκια του γλυκού).

Διαβητικοί ασθενείς

Μεριμνώντας για τους διαβητικούς σας πελάτες, προτείνετε φάρμακα για υπεργλυκαιμία, όπως ινσουλίνη και ειδικό αναλώσιμο υλικό για τη χορήγησή της, για υπογλυκαιμία, όπως ζάχαρη (15 γραμμάρια αρκούν ή αλλιώς 3 κουταλάκια του γλυκού).

Απαραίτητη επίσης είναι και η συσκευή μέτρησης σακχάρου, μαζί με ταινίες και ειδικές βελόνες για μέτρηση του σακχάρου ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Καλό είναι επίσης, να τους ενημερώνετε για τις ακραίες συνθήκες, όπως το υψόμετρο και η θερμοκρασία, οι οποίες επηρεάζουν τις μετρήσεις.

Ασθματικοί ασθενείς

Θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε ούτως ώστε να έχουν προμηθευτεί ένα βρογχοδιασταλτικό ταχείας δράσης, μαζί με τη συσκευή εισπνοών, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης της.

Επίσης απαραίτητο είναι και ένα οξύμετρο που βοηθά στην ανίχνευση μιας αρχόμενης κρίσης.

Όταν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι αλλεργίας…

Το κιτ έκτακτης ανάγκης συνήθως συνταγογραφείται από ειδικό σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών: τροφικές αλλεργίες, προγενέστερο αγγειοοίδημα.

Συνήθως περιλαμβάνει ένα αντιισταμινικό Η1 (δεσλοραταδίνη, κετιριζίνη, βιλαστίνης...) και ένα στεροειδές (πρεδνιζολόνη) ως αντιμετώπιση πρώτης γραμμής για τα πρώτα συμπτώματα (ρινίτιδα, κνίδωση, εντοπισμένο οίδημα).

Μπορεί να παρέχεται βρογχοδιασταλτικό σε περίπτωση κινδύνου σχετιζόμενου με άσθμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το κιτ περιέχει έναν ενέσιμο στυλό αδρεναλίνης σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ.

Ασθενείς με καρδιοπάθειες

Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ασθενών στην οποία πρέπει να παρέχεται αγγειοδιασταλτικό άμεσης δράσης (νιτρογλυκερίνη) για την αντιμετώπιση οξείας στηθάγχης και επιτρέπει τη διαφορική διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αν η κρίση διαρκεί περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας, παρά τη λήψη νιτρογλυκερίνης, πρέπει να υποψιαστούμε έμφραγμα και να επικοινωνήσει αμέσως με το ΕΚΑΒ.

Την πληροφορία αυτή πρέπει να τη γνωρίζουν οι πελάτες σας, γι’ αυτό φροντίστε να μην ξεχάσετε να τη μεταφέρετε.

Ασθενείς με υπέρταση

Απαραίτητη μια συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης

Βασικές πληροφορίες για το Φαρμακείο των διακοπών

- Το Φαρμακείο των διακοπών είναι χρήσιμο για την επίλυση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που δεν απαιτούν προσφυγή σε γιατρό.

- Δεν υπάρχει τυποποιημένο φαρμακείο των διακοπών. Η σύνθεσή του πρέπει να προσαρμόζεται στους χρήστες και τις δραστηριότητές τους.

- Τα περιεχόμενα του θα πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά. Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, να εξετάζονται οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που εμπεριέχονται στο κιτ και να ανανεώνεται το απόθεμα.

Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις για να δημιουργήσετε μια διάθεση διακοπών στο φαρμακείο σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ!

Συμβουλές για την προβολή στον χώρο

Για να προβάλετε τα απαραίτητα των διακοπών στον χώρο, χρησιμοποιήσετε ένα τραπεζάκι προβολών όπου θα τοποθετήστε μερικά άδεια τσαντάκια και γύρω να τοποθετήστε τα πλέον βασικά προϊόντα (επίδεσμοι, αντισηπτικά, προστασία από τον ήλιο, τσιμπήματα… κ.λπ.).

Αναρτήστε ένα μήνυμα που θα γράφει:

«Φτιάξτε το δικό σας φαρμακείο των διακοπών», ώστε να βάλει κανείς μέσα ό,τι νομίζει πως θα του χρειαστεί.

Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα

Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις για να δημιουργήσετε μια διάθεση διακοπών στο φαρμακείο σας.

Για παράδειγμα, κοντά στα έπιπλα που προβάλλονται τα τσαντάκια, ψεκάστε αιθέριο έλαιο πεύκου, εγκαταστήστε μια αφίσα με μια παραλία, προσθέστε επίσης γυαλιά ηλίου, ένα καπέλο, κ.λπ.

Δημιουργήστε επίσης ειδικά τσαντάκια φαρμακείου διακοπών για παιδιά ή έγκυες γυναίκες

Φτιάξτε λίστες ελέγχου σε φυλλάδια, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε πελάτης σας να τσεκάρει τι έχει, τι του λείπει ή τι θα ήθελε να προσθέσει!

Συμβουλές για να δώστε τις κατάλληλες οδηγίες

Τολμήστε να κάνετε ερωτήσεις

Κατά τη δημιουργία ενός φαρμακείου διακοπών είναι σημαντικό να μάθετε τι σχέδια έχει ο πελάτης σας, αν θα ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα (ιστιοπλοΐα, πεζοπορία…), ποια μέσα μεταφοράς θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κ.λπ.

Για να τα κάνετε όλα αυτά, ξεκινήστε κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος, με σκοπό να προτείνετε μια εξατομικευμένη λύση, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση, το ιστορικό παθολογιών, τα καλοκαιρινά σχέδια, κ.λπ.

Τέλος, για έναν ασθενή με χρόνια νόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, εκτός από την αγωγή του, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ασθένειά του.

Εξηγήστε τις οδηγίες χρήσης

Οι πελάτες σας μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο ταξιδιωτικό τους φαρμακείο.

Έτσι, θυμηθείτε να εξηγήσετε λεπτομερώς τις δοσολογίες, τον τρόπο χορήγησής τους και να τα καθαρογράψετε όλα πάνω σε κάθε σκεύασμα, μαζί με σαφή οδηγία λήψης.

Αν κάποιος σκοπεύει να ταξιδέψει σε τροπικές χώρες να υπενθυμίσετε πως εκεί, θα πρέπει να προσαρμόσει τους κανόνες διατροφής και τον τρόπο ζωής του.

Μην ξεχνάτε τη σπουδαιότητα του ρόλου σας ως σύμβουλος υγείας, συνεπώς να κάνετε την κατάλληλη έρευνα για τυχόν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Ολίνα Ηλιάδου, Msc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων