fbpx

Οι Μικροτραυματισμοί στο Φαρμακείο

Το φαρμακείο αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πρωτοβάθμιους χώρους παροχής συμβουλών υγείας και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Είναι πολλές οι φορές που ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν περιορίζεται στην απλή συμβουλή ή πρόταση των κατάλληλων προϊόντων για να αντιμετωπιστεί ένας μικροτραυματισμός, αλλά ο ίδιος αναλαμβάνει την περίθαλψη του πελάτη με το πρόβλημα.

Οι Μικροτραυματισμοί στο Φαρμακείο.

Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία της αντιμετώπισης ενός τραύματος, είτε προτείνοντας μόνο προϊόντα, είτε αναλαμβάνοντας την περιποίησή του, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες.

Πολύ χρήσιμο θα ήταν να αναζητήσετε τα μαθήματα πρώτων βοηθειών που διοργανώνει ο Ερυθρός Σταυρός ή άλλοι οργανισμοί στην περιοχή σας και να συμπληρώσετε ή να εμπλουτίστε τις γνώσεις σας εσείς, αλλά και η υπόλοιπη ομάδα του φαρμακείου.

Tα μικρά μυστικά της επικοινωνίας μας

- Δημιουργήσετε ένα ράφι προβολής των επιδεσμικών, αντισηπτικών, αιμοστατικών, επουλωτικών κ.λπ. προϊόντων, ώστε να τα έχετε συγκεντρωμένα και σε άμεση διαθεσιμότητα, σε περίπτωση αντιμετώπισης των μικροτραυματισμών.

- Δημιουργήστε ένα απλό φορητό φαρμακείο Α’ Βοηθειών και τοποθετήστε το στο ράφι αυτό.

Δημιουργήσετε και τυπώσετε σε ένα φύλλο γραπτές και σαφείς οδηγίες για το τι κάνουμε σε διάφορες περιπτώσεις μικροτραυματισμών, ποια προϊόντα χρησιμοποιούμε και με ποια σειρά και μοιράστε το μαζί με κάθε φορητό φαρμακείο που πουλάτε.

Παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες

Στην περίπτωση που έχουμε κάποιον πελάτη με μικροτραυματισμό, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να εξετάσουμε αν πρόκειται για κάτι το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα προϊόντα στον χώρο του φαρμακείου ή αν ο ασθενής χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Κατόπιν, μπορούμε να του προτείνουμε την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει στο σπίτι.

Αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα από το ατύχημα, αρχικά εφαρμόστε για 10 λεπτά πάγο και κατόπιν θα δέσετε το σημείο με έναν ελαστικό επίδεσμο.

Ο ασθενής χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

- Βαθιά τομή στο δέρμα,

- Πυρετό ή έντονο πόνο,

- Τομή μεγαλύτερη από το ήμισυ της παλάμης του χεριού,

- Δάγκωμα από ζώο,

- Πληγή με άσχημη οσμή,

- Χρόνια πληγή,

- Πληγή σε ένα διαβητικό ή σε άτομο με ανοσοκαταστολή,

- Πληγή στο μάτι και στα βλέφαρα,

- Κόψιμο με σκουριασμένο ή βρώμικο αντικείμενο,

- Κόψιμο αρτηρίας ή φλέβας και

- Παρουσία ξένων σωμάτων μέσα στην πληγή.

4 Συχνές περιπτώσεις του πάγκου και η συμβουλή σας

«Έχυσα καυτό νερό επάνω στο χέρι μου και έκανε φουσκάλα, τι να κάνω;»

Ανάλογα με την έκταση και τη θέση ενός εγκαύματος, αλλά και με την ηλικία του ασθενή, η φροντίδα ενός εγκαύματος εάν δεν είναι μεγάλου βαθμού, γίνεται στο φαρμακείο.

Εάν το έγκαυμα έγινε πρόσφατα μπορείτε να τον συμβουλεύσετε να βάλει το χέρι του για 10 λεπτά σε κρύο νερό.

Το κρύο νερό βοηθάει αρχικά να μειώσουμε τη θερμοκρασία και τον πόνο στη περιοχή.

Στη συνέχεια, θα εφαρμόσετε ένα μη ερεθιστικό αντισηπτικό, καλύψτε το με ένα gel ειδικό για την επούλωση των εγκαυμάτων και τέλος εάν χρειάζεται καλύψτε το σημείο με έναν ειδικό επίδεσμο.

Εάν πονάει πολύ, μπορείτε να τον συμβουλεύσετε να λαμβάνει ένα δισκίο παρακεταμόλης κάθε 4 ώρες μέχρι να μετριασθεί ο πόνος.

Εάν το τραύμα είναι πολύ βαθύ, θα χρειασθεί να απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό για να το ράψει και φυσικά να βάλει και έναν αντιτετανικό ορό.

«Έκοψα με μαχαίρι το δάχτυλο μου και τρέχει πολύ αίμα»

Αρχικά να δούμε το τραύμα και να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητά του.

Προσεκτικά αφαιρούμε ότι έχει τοποθετήσει ο ασθενής επάνω, μουσκεύοντας το πρώτα με λίγο φυσιολογικό ορό, ώστε να μην τον πονέσουμε.

Αν το τραύμα δεν είναι πολύ βαθύ, θα εφαρμόσουμε ένα αντισηπτικό και επιδερμικά ράμματα.

Αν είναι πολύ βαθύ, θα χρειασθεί να απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό για να το ράψει και φυσικά να βάλει και έναν αντιτετανικό ορό.

Εάν η πληγή λοιπόν είναι επιφανειακή αλλά αιμορραγεί πολύ, αφού πιέσουμε αρχικά με μία αποστειρωμένη γάζα, εφαρμόζουμε έναν αιμοστατικό επιδεσμικό.

Αν είναι μέτρια έως βαθιά με αιμορραγία, χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητες ταινίες σύγκλεισης τραύματος με προστατευτική επιδεσμική επικάλυψη.

Αν πάλι η πληγή είναι μετρίου βάθους με μικρή αιμορραγία, χρησιμοποιούμε αιμοστατικά επιδεσμικά ή και απλά επιδεσμικά μαζί με ένα επουλωτικό gel για γρηγορότερη επούλωση και τα ανανεώνουμε μέσα στην ημέρα.

Η ανανέωση του επιδεσμικού δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 48 ώρες, ούτε όμως να είναι και πολύ συχνή γιατί εμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης.

«Έπαιζε ο γιος μου μπασκετ και στραμπούληξε πάλι τον αστράγαλο του και έχει πρηστεί και λιγάκι…»

Αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα από το ατύχημα, αρχικά εφαρμόστε για 10 λεπτά πάγο και κατόπιν θα δέσετε το σημείο με έναν ελαστικό επίδεσμο.

Θα χρειαστεί ξεκούραση καθώς και να κρατάει το τραυματισμένο μέλος του ανυψωμένο για να φύγει το πρήξιμο.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια αντιφλεγμονώδη αλοιφή εξωτερικά αλλά και κάποιο παυσίπονο για να ανακουφιστεί.

Επίσης, να έχει πάντα στην τσάντα του ένα ψυκτικό σπρέι και έναν επίδεσμο, ώστε να μπορεί άμεσα να δώσει στον εαυτό του τις πρώτες βοήθειες, αφού ασχολείται με τα σπορ.

«Πάτησα κάτι στη θάλασσα και έχει κοκκινίσει το πόδι μου και πονάει πολύ»

Για να αποτρέψετε ενδεχόμενη μόλυνση, εφαρμόζεται στο πόδι τρεις φορές την ημέρα μία κομπρέσα εμποτισμένη με αντισηπτικό διάλυμα.

Αφήστε να δράσει 10 λεπτά, κατόπιν βάλτε μια αλοιφή που να περιέχει αντιβιοτικούς ή επουλωτικούς παράγοντες.

Η τοπική φλεγμονή είναι φυσικό επακόλουθο.

Για τον πόνο, λήψη 4 φορές την ημέρα παυσίπονου για δύο ημέρες.

Εάν η πληγή εξακολουθεί να πονάει και έχει πύον, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εάν θέλετε να μπορείτε να κάνετε άνετα μπάνιο, υπάρχουν αδιάβροχα επιδεσμικά.

Τέλος συμβουλεύουμε να γίνει αντιτετανικός ορός αν δεν το άτομο δεν είναι καλυμμένο από το αντίστοιχο εμβόλιο.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων