fbpx

Τα Συχνά Προβλήματα της Μύτης

Μύτη βουλωμένη, που τρέχει, κόκκινη, έντονο φτάρνισμα και πολλά άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς, τα αντιμετωπίζουμε στον πάγκο του φαρμακείου και που μπορεί να σχετίζονται και με κάποια άλλη πάθηση.

Μπορούμε τόσο να τα προλάβουμε, όσο και να τα καταπολεμήσουμε, με πληθώρα προϊόντων που διαθέτουμε στα ράφια μας.Τα Συχνά Προβλήματα της Μύτης.Η περίπτωση

Ένα πρωί φτάνει στο φαρμακείο μια ηλικιωμένη κυρία μαζί με την κόρη της.Σύμφωνα με την τελευταία, η μητέρα της είχε ρινορραγία τις δυο τελευταίες μέρες.

Πώς το αντιμετωπίζετε;

Ύστερα από λίγες διερευνητικές ερωτήσεις, διαπιστώνουμε πως η μητέρα ακολουθεί αντιπηκτική αγωγή και επομένως είναι πολύ πιθανό αυτά τα περιστατικά να σχετίζονται με υπερδοσολογία του φαρμάκου.

Όντως, διαπιστώνουμε πως υπήρξε αλλαγή στην οδηγία του θεράποντα ιατρού για τη δοσολογία, στην οποία όμως, η ασθενής δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, οπότε καλό θα ήταν να προβούμε σε μια υπενθύμιση της σωστής χρήσης του φαρμάκου.

Ορισμοί

Μύτη:

Είναι όργανο απαραίτητο για την αναπνοή και την όσφρηση και αποτελείται από οστά, χόνδρους αλλά και αρκετά αγγεία.

Ιγμόρεια:

Είναι οι κοιλότητες που σχηματίζονται μεταξύ των οστών, που απαρτίζουν το πρόσωπο και τη μύτη και καλύπτονται από βλεννογόνο. Διακρίνονται σε εμπρόσθια και οπίσθια.

Επίσταξη:

Είναι η ρινορραγία.

Ρινόρροια ή ρινική καταρροή:

Είναι η συνεχής έκκριση βλέννας από τη μύτη.

Παθοφυσιολογία

Η μύτη έχει μια διπλή λειτουργία, οσφρητική και αναπνευστική. Τα δυο ρουθούνια της μύτης είναι τα ανοίγματα που επιτρέπουν στον αέρα να εισέλθει και διαχωρίζονται από το ρινικό διάφραγμα.

Παρεμβαίνουν στη διήθηση, στην υγρασία και στη θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα. Συνυπάρχουν και οσφρητικά κύτταρα.

Στο εσωτερικό αυτών των κοιλοτήτων, που αναφέραμε νωρίτερα, σχηματίζεται ένα τραχύ ανάγλυφο, περιτυλιγμένο γύρω από τον εαυτό του, το κορνέτο, το οποίο είναι επενδεδυμένο με αγγεία και βλεννογόνο, καλυμμένο με τριχίδια και βλεννώδη έκκριση.

Έτσι, ο εισπνεόμενος αέρας καθαρίζεται και τα ανεπιθύμητα σωματίδια παγιδεύονται. Η βλέννα περιέχει επίσης ανοσοκύτταρα και προ-φλεγμονώδη κύτταρα.

Τα ρουθούνια επικοινωνούν με τον ρινοφάρυγγα από τις χοάνες, με τα ιγμόρεια μέσω του πόρου και με τους δακρυϊκούς αγωγούς.

Φλεγμονές της μύτης

Επίσταξη: Μπορεί να είναι διαφόρων προελεύσεων (τραύμα, αλλοίωση του βλεννογόνου ή της μεμβράνης), και είναι γενικά καλοήθης.

Η επίσταξη μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια ασθενειών, όπως η υπέρταση ή οι διαταραχές της πήξης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιμορραγία μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα με πίεση στον ρινικό βλεννογόνο ή με αιμοστατική γάζα ή βαμβάκι.

Φλεγμονή των ρινικών βλεννογόνων μεμβρανών ή ρινίτιδα:

Η φλεγμονή σχετίζεται συχνότερα με λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας, κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή ρινοφαρυγγίτιδας.

Μπορεί επίσης να είναι αλλεργική ως ανοσολογική απόκριση σε κάποιο αλλεργιογόνο. Στη φάση της έξαρσης, υπάρχει αγγειοδιαστολή και υπερέκκριση βλέννας.

Αυτά τα συνδυασμένα φαινόμενα οδηγούν σε απόφραξη των ρινικών κοιλοτήτων, με αυτό το αίσθημα βουλωμένης μύτης και ρινόρροια.

Οι ρινοϊοί και οι κοροναϊοί είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τη λοιμώδη ρινίτιδα.

Μεταφέρονται εύκολα με άμεση επαφή μεταξύ ατόμων, με μολυσμένο αντικείμενο ή με εισπνοή μικροσταγονιδίων (φτάρνισμα).

Η ατροφική ρινίτιδα είναι μια μορφή ρινίτιδας, που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ξηρής κρούστας και την παρουσία μίας άσχημης οσμής.

Υπάρχει ατροφία του ρινικού βλεννογόνου και των οστών. Ονομάζεται ozena, όταν είναι πρωτοπαθής.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης παραμένουν ασαφείς, οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όμως, μπορεί να είναι σημαντικές.Ιγμορίτιδα:

Αντιστοιχεί σε φλεγμονή των ιγμορείων, σε απόκριση μιας ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης. Τα συμπτώματα εντοπίζονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και περιλαμβάνουν πόνο, που συνοδεύεται συχνά με ρινόρροια, βήχα και κεφαλαλγία.

Η ξηρή μύτη:

Η επίδραση του περιβάλλοντος αλλά και ορισμένων συνηθειών στην καλή υγεία των ρινικών διόδων, συμπεριλαμβανομένου του κλιματισμού και του καπνίσματος, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εξασθένιση του ρινικού βλεννογόνου.

Οι εκδηλώσεις είναι ποικίλες, όπως φαγούρα, κρούστα ή μικρές επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες.

Εισπνοή ενός αντικειμένου:

Τα μικρά παιδιά μπορούν να εισάγουν μικρά στοιχεία στα ρουθούνια τους (χαρτί, σβώλους). Αυτό οδηγεί σε απόφραξη της ρινικής κοιλότητας και πιθανή δυσκολία στην αναπνοή.

Είναι απαραίτητο να εκδιωχθεί το ξένο σώμα, ζητώντας από το παιδί να φυσήξει δυνατά από τη μύτη και να αναπνεύσει από το στόμα.

Προσέξτε να μην σπρώξετε το αντικείμενο πιο βαθιά ενώ προσπαθείτε να το πιάσετε.

Εάν αυτό δεν επιφέρει αποτέλεσμα, τότε απαιτείται η παρέμβαση γιατρού. Αυτό το ατύχημα μπορεί να περάσει απαρατήρητο τις πρώτες ώρες ή μέρες, αλλά οι εκδηλώσεις του εμφανίζονται τις επόμενες ημέρες, με μια πρασινοκίτρινη και καυστική ροή υγρού.

Οπισθορινοσταξία:

Αυτός ο όρος αναφέρεται στην ανώμαλη ροή της βλέννας στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού, κυρίως κατά τη διάρκεια ασθενειών όπως η παραρρινοκολπίτιδα ή η ρινίτιδα.

Οδηγεί το άτομο να ξεροβήχει τακτικά.

Προϊόντα και μέθοδοι αντιμετώπισης συμπτωμάτων

Διαλύματα πλύσης

Το διάλυμα φυσιολογικού ορού συνιστάται για πλύσεις που προάγουν τη ρινική υγιεινή.

Αυτά τα διαλύματα ή το κεκαθαρμένο θαλασσινό νερό, μπορούν να εμπλουτιστούν με άλλα ενεργά συστατικά για την ενίσχυση της ανοσίας (ιχνοστοιχεία), διευκόλυνση της αναπνοής, αποσυμφόρηση ή καταπράϋνση του ερεθισμένου ρινικού βλεννογόνου (aloe vera).

Διακρίνονται σε υπέρτονα και ισότονα διαλύματα.

Τα υπέρτονα διαλύματα, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο, προάγουν την αποσυμφόρηση του βλεννογόνου με οσμωτικό φαινόμενο, οπότε συνιστάται η χρήση τους σε περίπτωση βουλωμένης μύτης.

Το νερό διαχέεται από το λιγότερο συγκεντρωμένο μέσο (το ρινικό βλεννογόνο) στο πιο συμπυκνωμένο μέσο. Κυκλοφορούν είτε σε συσκευασία με πιπέτα, για χρήση σε βρέφη ή σε ειδική συσκευή ψεκασμού.

Στα βρέφη, συνιστάται να κρατάτε το κεφάλι του μωρού στη μία πλευρά και να περιμένετε να το καταπιεί το μωρό, πριν πλύνετε το άλλο ρουθούνι.

Ρινικά σπρέι

Τα ρινικά σπρέι μπορεί να περιέχουν αντισηπτικό (βρωμιούχο βενζοδωδεκίνιο ή βενζαλκόνιο), διυγραντική ουσία (επιφανειοδραστικά) ή λιπαντική ουσία (πολυσορβικό 80).

Η αρωματοθεραπεία σε σπρέι, ουσιαστικά χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες κάποιων αιθέριων ελαίων, που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του ρινικού βλεννογόνου (ευκάλυπτος).

Οι αντιαλλεργικοί ρινικοί ψεκασμοί περιέχουν συνήθως ένα κορτικοστεροειδές (beclometasone). Ορισμένοι είναι εμπλουτισμένοι με κάποιο ιχνοστοιχείο (μαγγάνιο).Τα Συχνά Προβλήματα της Μύτης.Τα φάρμακα συστημικής δράσης

Πρόκειται για τους αγγειοσυσταλτικούς παράγοντες (ψευδοεφεδρίνη), που ενδείκνυνται σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Αντενδείκνυνται σε παιδιά κάτω των 15 ετών ή σε περίπτωση γλαυκώματος, σοβαρής ή μη ισορροπημένης υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου (ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, για παράδειγμα).

Η χρήση τους περιορίζεται σε 5 ημέρες. Σε περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας, η συμβουλή μπορεί να είναι αντιισταμινικά από του στόματος (λοραταδίνη, κετιριζίνη).

Ομοιοπαθητική

Τα πιο χρησιμοποιούμενα στελέχη είναι το Allium sepa, σε περίπτωση σαφούς έκκρισης, ή το Nux vomica για τη βουλωμένη μύτη.

Οι κρούστες στη μύτη μπορούν να αντιμετωπιστούν με το Kallium bichromicum. Το Cina χρησιμοποιείται σε περίπτωση κνησμού.

Προϊόντα κατά της επίσταξης

Πρόκειται για τα αιμοστατικά προϊόντα, που παρουσιάζονται υπό μορφή φυτιλιού και συνήθως αποτελούνται από αλγινικά άλατα και προορίζονται για δερματική/ρινική εφαρμογή.

Οι αναπλαστικές κρέμες περιέχουν ρινικό έλαιο με πορτοκάλι και λεμονέλαιο, που συνιστάται για ξηρές βλεννώδεις μεμβράνες.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων