fbpx

Όταν το Παιδί Χρειάζεται Κάτι Παραπάνω στη Διατροφή του

Παρά την πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής των παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ίσως να μη διατρέφεται σωστά σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Εκτός από τον παιδίατρο, ο φαρμακοποιός είναι συχνά ο σύμβουλος υγείας για πολλές μητέρες που ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους.

Όταν το Παιδί Χρειάζεται κάτι Παραπάνω στη Διατροφή του

3 συχνές περιπτώσεις του πάγκου και πώς να τις αντιμετωπίσετε εμπλουτίζοντας τη γνώση σας στο θέμα

1η περίπτωση: «Το παιδί μου δεν έχει όρεξη και δεν διατρέφεται πλήρως παρ’ όλο που βρίσκεται στην ανάπτυξη»

Η απάντησή σας μπορεί να είναι:

«Τι ηλικία, ύψος και βάρος έχει; Αν είμαστε μέσα σε αποδεκτά πλαίσια, θα σας πρότεινα ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, το οποίο καλύπτει τον οργανισμό του με όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία.

Θα το παίρνει μία φορά την ημέρα μετά το πρώτο γεύμα.

Μετά από ένα μήνα αν δεν δείτε βελτίωση καλό θα είναι να το ξανασυζητήσουμε».

2η περίπτωση: «Το παιδί μου δεν τρέφεται σωστά. Μόνο μακαρόνια, κρέας και πατάτες τρώει, ενώ αρνείται τα φρούτα και τα λαχανικά»

Η απάντησή σας μπορεί να είναι:

«Θα πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί σας να μάθει να διατρέφεται σωστά με μία μέθοδο που θα σας βοηθήσει στη προσαρμογή του.

Έως ότου όμως αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες, σας προτείνω ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, το οποίο καλύπτει τον οργανισμό του με όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία.

Θα το παίρνει μία φορά τη μέρα μετά το πρώτο γεύμα. Μετά από ένα μήνα αν δεν δείτε βελτίωση καλό θα είναι να το ξανασυζητήσουμε».

3η περίπτωση: «Το παιδί μου έχει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα με διάβασμα, φροντιστήρια και αθλητισμό.

Κουράζεται πολύ αλλά παράλληλα προσέχει και τη σιλουέτα του.

Μήπως θα μπορούσαμε να του δώσουμε κάτι για επί πλέον τόνωση;»

Η απάντησή σας μπορεί να είναι:

«Αν θέλετε μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, το οποίο θα τονώσει τον οργανισμό του και θα αυξήσει τις σχολικές του επιδόσεις.

Θα το παίρνει μία φορά τη μέρα μετά το πρώτο γεύμα. Μετά από ένα μήνα αν δεν δείτε βελτίωση καλό θα είναι να το ξανασυζητήσουμε».

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αν και κάποια παιδιά, είτε με εντατικές προσπάθειες των γονιών και του παιδίατρού τους, είτε τυχαία, επιτυγχάνουν να έχουν μια διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες του μεταβολισμού τους, κάποια άλλα δεν το καταφέρνουν.

Τα τελευταία 50 χρόνια η κατανόηση της βιοχημείας των βιταμινών και των μετάλλων καθώς και του ρόλου τους στην ανθρώπινη διατροφή και στο μεταβολισμό, είναι σταθερά αυξανόμενη.

Παράλληλα, αυξάνεται διαρκώς και η γνώση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κλινικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χορήγηση βιταμινών και μετάλλων σε καταστάσεις ανεπάρκειας.

Ειδικά στα παιδιά, πέρα από τις γενικές ανάγκες του διαρκώς αναπτυσσομένου τους οργανισμού, η μεγάλη ιδιαιτερότητα μετά τα 3-5 έτη ζωής, είναι ότι ο έλεγχος του γονιού και του παιδίατρου στη διατροφή του παιδιού παύει να είναι απόλυτος, αφού η ηλικία αυτή σηματοδοτεί συνήθως την παραμονή του παιδιού εκτός σπιτιού για αρκετές ώρες κάθε μέρα, αλλά και την ανάπτυξη γευστικών προτιμήσεων που σαφέστατα θα συνδεθούν με τις οικογενειακές συνήθειες, με τα ποικίλης προέλευσης και μορφής εξωτερικά ερεθίσματα όπως η τηλεόραση και φυσικά με την ανάπτυξη της μοναδικότητας της προσωπικότητας του κάθε παιδιού.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αν και κάποια παιδιά, είτε με εντατικές προσπάθειες των γονιών και του παιδίατρού τους, είτε τυχαία, επιτυγχάνουν να έχουν μια διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες του μεταβολισμού τους, κάποια άλλα δεν το καταφέρνουν.

Διατροφή και σχολικές επιδόσεις

Είναι δύσκολο να αναζητηθούν οι επιπτώσεις της διατροφής ξεχωριστά, στην ανάπτυξη του σώματος, της γνώσης και της συμπεριφοράς, καθώς οι επιδράσεις της διατροφής συνήθως αφορούν διάφορες πλευρές της ωρίμανσης.

Η διατροφή μπορεί να ασκεί δράση στην ανάπτυξη -μακροπρόθεσμα- και στην απόδοση -βραχυπρόθεσμα- των νοητικών λειτουργιών του παιδιού.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της έρευνας για τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας ψευδαργύρου, ιωδίου, σιδήρου φυλλικού οξέος και ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη γνωσιακή ανάπτυξη παιδιών σχολικής ηλικίας, ανέδειξε τη σημασία τους στη διατροφή κατά την περίοδο της σχολικής ηλικίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν συνιστάται ως υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει και να χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή επιμορφωτικών και διαιτητικών μέτρων!

Μια τακτική αυτού του είδους δεν ενέχει κίνδυνους για την υγεία, ενώ, από την άλλη, έχει μεγάλες πιθανότητες να ωφελήσει καίρια κάποιες μεταβολικές λειτουργίες του παιδιού, στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθεί μόνο ό,τι ενδεχομένως λείπει.

Η θεραπεία με μεγάλες δόσεις βιταμινών ή «ορθομοριακή ιατρική», όπως αποκαλείται, κατά τις οποίες οι βιταμίνες χορηγούνται σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις για καταστάσεις που ποικίλουν, από τη νοητική υστέρηση και την υπερκινητικότητα μέχρι τη δυσλεξία, δεν έχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα και μπορεί να ενέχει αρκετούς κινδύνους.

Αυτά που διατίθενται στο φαρμακείο και χωρίς ιατρική συνταγή είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή, ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες.

Η ασφάλεια των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων

Οι υψηλές και ανεξέλεγκτες δόσεις πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων ενέχουν κινδύνους, όχι όμως και η λήψη με βάση τις επίσημες συστάσεις.

Εμμένουσες ή περισσότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά πιο πιθανό να εμφανιστούν με υψηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K).

Αυτά που διατίθενται στο φαρμακείο και χωρίς ιατρική συνταγή είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή, ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες.

Εάν ληφθούν σε υπερβολικές δόσεις (σε δισκία, κάψουλες ή σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα), ιδίως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, μπορεί όμως να δράσουν τοξικά.

Για μερικά παιδιά λοιπόν, ο παιδίατρος αλλά ακόμη και ο φαρμακοποιός, αφού αξιολογήσει τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, μπορεί να συστήσει τη λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων εφόσον διατηρεί αμφιβολίες ως προς την επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων στοιχείων και ποσοτήτων από τη διατροφή.

Δεν πρέπει όμως επ’ ουδενί να καλλιεργηθεί η ιδέα, ούτε στο παιδί αλλά ούτε και στους γονείς, ότι η συμπληρωματική λήψη ΠΒΜ αντισταθμίζει τους σοβαρούς κινδύνους από τη διαιτητική εκτροπή και την προτίμηση τροφών με φτωχή θρεπτική αξία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, το αναμενόμενο όφελος πιθανότατα εκμηδενίζεται ή μετατρέπεται σε επιβάρυνση.

Έτσι, ένα σημαντικό σημείο προσοχής όταν αποφασίζει κανείς να χορηγήσει συμπληρώματα ΠΒΜ σε υγιή παιδιά, είναι να τονίζει στους γονείς ότι «η λήψη συμπληρωμάτων ΠΒΜ ή εκχυλισμάτων φυτικών ουσιών δεν συνιστάται ως υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής».

www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων