fbpx

Συμπληρώματα Διατροφής στην Ενεργοποίηση του Ανοσοποιητικού

Οι ιώσεις που είναι συχνές τον χειμώνα, αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους… δοκιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο πρώτος σταθμός για την ενίσχυση του οργανισμού είναι το ελληνικό φαρμακείο, με την εγνωσμένη εμπειρία του φαρμακοποιού και τη διαχρονική εμπιστοσύνη που λαμβάνει από τον κόσμο.

Τα συμπληρώματα διατροφής Sky Premium Life παρασκευάζονται από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία Doc Pharma Α.Ε. σύμφωνα με τους κανόνες του GMP και την εποπτεύουσα αρχή ΕΟΦ.

Λίγη Φυσιοπαθολογία

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα σύνολο οργάνων και μηχανισμών σε διαφορετικά σημεία του σώματος που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και συνεργικά σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, με σκοπό την προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σε συνθήκες σωστής λειτουργίας, πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον οργανισμό ξενιστή και να τον εξουδετερώνει, διαχωρίζοντάς τον από τα υγιή κύτταρα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα ανοσοποιητικά συστήματα στη φύση, με ικανότητα δημιουργίας ανοσολογικής μνήμης απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

1η Γραμμή μη ειδικής άμυνας - Φυσικοί φραγμοί

Η πρώτη γραμμή άμυνας παγιδεύει, αποβάλει ή/και καταστρέφει τους μικροοργανισμούς, αποτρέποντας την είσοδο τους στο σώμα, στηριζόμενη σε φυσικούς φραγμούς.

Το δέρμα, ο βλεννογόνος του εντέρου και των αεραγωγών, το εξαιρετικά χαμηλό pH του στομάχου, τα δάκρυα των ματιών, ο ιδρώτας και ο σίελος της στοματικής κοιλότητας, είναι μόνο μερικά από τα πρώτα αμυντικά όπλα του οργανισμού.

2η Γραμμή μη ειδικής άμυνας – Έμφυτη ανοσία

Από τη στιγμή που κάποιος μικροοργανισμός καταφέρει να διαπεράσει την πρώτη γραμμή και να εισέλθει στον οργανισμό, ενεργοποιούνται οι ακόλουθοι μηχανισμοί της έμφυτης ανοσίας:

- Φαγοκυττάρωση: Ξεκινά με την αναγνώριση των ξένων μικροοργανισμών (αντιγόνο), την ενσωμάτωση τους στο εσωτερικό του φαγοκυττάρου και την εξόντωσή τους από τις αντιμικροβιακές ουσίες των λυσσοσωμάτων.

- Πυρετός: Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται από την απελευθέρωση κυτοκινών από τα μακροφάγα, με σκοπό την δημιουργία μη ευνοϊκού περιβάλλοντος για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και ιών.

- Φλεγμονώδης αντίδραση: Μηχανισμός αύξησης της αιματικής ροής στον φλεγμαίνοντα ιστό που λειτουργεί με την απελευθέρωση κυτοκινών (ιντερφερόνες, χημειοκίνες, ιντερλευκίνες) που έχουν ως σκοπό, με τη βοήθεια ορισμένες φορές στοιχείων της επίκτητης ανοσίας, την άμεση αντιμετώπιση των παθογόνων.

3η Γραμμή ειδικής άμυνας - Επίκτητη ανοσία

Κατά την είσοδο ενός αντιγόνου στον οργανισμό, ενεργοποιούνται οι πολύπλοκοι μηχανισμοί της επίκτητης ανοσίας που χαρακτηρίζονται από εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού.

Τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα Β-λεμφοκύτταρα και τα κύτταρα φονιάδες (ΝΚ), συνεργάζονται αρμονικά για την αναγνώριση των αντιγόνων, την παραγωγή αντισωμάτων και την εξουδετέρωση τους.

Η αντίδραση της επίκτητης ανοσίας κατά τη μόλυνση από ένα νέο παθογόνο παράγοντα απαιτεί χρόνο για την παραγωγή αντισωμάτων.

Ωστόσο, χάρη στη δυνατότητα της «μνήμης», σε περίπτωση μεταγενέστερης μόλυνσης από το ίδιο παθογόνο η αντίδραση είναι ταχύτατη, ισχυρή και η εξουδετέρωση επέρχεται άμεσα.

Στο σύγχρονο και ταχύρυθμο lifestyle όπου η υγιεινή διατροφή, οι αθλητικές δραστηριότητες και η πολύωρη εργασία βρίσκονται στο επίκεντρο, τα αθώα κρυολογήματα θεωρούνται ως «χαμένος χρόνος».

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Στο σύγχρονο και ταχύρυθμο lifestyle όπου η υγιεινή διατροφή, οι αθλητικές δραστηριότητες και η πολύωρη εργασία βρίσκονται στο επίκεντρο, τα αθώα κρυολογήματα θεωρούνται ως «χαμένος χρόνος».

Οι άνθρωποι αναζητούν λύσεις για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο ως προληπτικό μέτρο μείωσης των κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος, όσο και ως μέσο ταχύτερης αντιμετώπισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Πολλές φορές λαμβάνουν αχρείαστα αντιβίωση για την άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ίωσης.

Ο φαρμακοποιός πρέπει να αποθαρρύνει τέτοιες πρακτικές και να καθοδηγεί τον ασθενή στην επιλογή κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής ανάλογα με την ανάγκη, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Εχινάκεια

Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φαρμακευτικά φυτά με ανοσοενισχυτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση.

Η δράση της οφείλεται στα συστατικά Echinacin και Echinasoside τα οποία ενισχύουν τη φαγοκυττάρωση, διεγείροντας τα μακροφάγα και αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων από τα β-λεμφοκύτταρα.

Αποτελέσματα κλινικών μελετών, φανερώνουν ότι η Εχινάκεια μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κρυολογήματος αλλά και την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η αποτελεσματικότητά της συνδέεται άμεσα με την ταχύτητα έναρξης λήψης και τη δοσολογία του συμπληρώματος.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις στο φυτό. Αντενδείκνυται η λήψη από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, φυματίωση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Βιταμίνη C

Είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής και σημαντική βιταμίνη, καθώς συμμετέχει σε εκατοντάδες βιοχημικές διεργασίες, όντας απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Χρησιμοποιείται για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της και σαν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στη βελτίωση της δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων και των αντισωμάτων.

Εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος όταν χορηγείται μαζί με ψευδάργυρο.

Επειδή πρόκειται για υδατοδιαλυτή βιταμίνη που αποβάλλεται ταχέως μέσω των ούρων, γι’ αυτό σκευάσματα ελεγχόμενης αποδέσμευσής της μπορεί να αυξήσουν την απορρόφηση της από τον οργανισμό.

Θεωρείται ασφαλής βιταμίνη με παρενέργειες που εμφανίζονται σε εξαιρετικά υψηλές ημερήσιες δόσεις.

Βασιλικός πολτός

Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, πρωτεΐνες, λιπίδια (συμπεριλαμβανομένου του 10-υδροξυ-2Ε-δεκαενοϊκού οξέος), θα μπορούσε να δράσει σε έμφυτη και επίκτητη ανοσία.

Ο Σαμπούκος αξιοποιείται από τα χρόνια της παραδοσιακής ιατρικής λόγω της ισχυρής αντιικής δράσης του.

Σαμπούκος

Το βρίσκουμε να αξιοποιείται από τα χρόνια της παραδοσιακής ιατρικής λόγω της ισχυρής αντιικής δράσης του.

In vitro μελέτες έδειξαν αναστολή του πολλαπλασιασμού των τύπων Α και Β του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του H1N1.

Θεωρείται ασφαλές φυτό με ανοσοδιεγερτική δράση χρήσιμη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ιών.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που χορηγούνται από του στόματος με σκοπό να αποικίσουν το έντερο και να βελτιώσουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του.

Ο πληθυσμός των κυρίαρχων βακτηρίων (κυρίως γένους Lactobacillus και Bifidobacterium), αποτελεί το 1% του συνολικού πληθυσμού του μικροβιώματος και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.

Ο τρόπος που επιδρούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συγκεκριμένα στους μηχανισμούς της έμφυτης και επίκτητης ανοσίας, αποτελεί αντικείμενο διαρκούς μελέτης.

Τα αποτελέσματα In vitro μελετών φανερώνουν αύξηση της παραγωγής κυτοκινών, ενώ κλινικές μελέτες κατέληξαν ότι η χορήγηση προβιοτικών επηρεάζει την έμφυτη ανοσία, ρυθμίζοντας τη φαγοκυττάρωση και τα λεμφοκύτταρα ΝΚ.

Όσο για την επίδραση στην επίκτητη ανοσία, παρατηρήθηκε ενίσχυση του προστατευτικού εντερικού βλεννογόνου δια μέσω της αύξησης των επιπέδων του αντισώματος IgA.

Ωστόσο, δεν έχει συσχετιστεί ακόμα η ενίσχυση του ανοσοποιητικού που επιφέρουν τα προβιοτικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Εν κατακλείδι, θεωρούνται ασφαλή προϊόντα που μπορούν να χορηγηθούν για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού και την άμεση αντιμετώπιση λοιμώξεων, όπως η γαστρεντερίτιδα, που έχουν σαν στόχο το έντερο.

Οι συμβουλές «κλειδιά» στους ασθενείς

- Ένας καλός και επαρκής ύπνος ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες και την άμυνα του οργανισμού.

Διατηρήστε λοιπόν τακτικά ωράρια ύπνου, και αποφύγετε αθλήματα ή δραστηριότητες το βράδυ, καθώς και τον καφέ, το τσάι, και το αλκοόλ.

- Φροντίστε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες και γιαούρτι για την παρουσία προβιοτικών.

- Ύπνος, χαλάρωση, γιόγκα και σωματική δραστηριότητα... τόσοι τρόποι για να μειώσετε το άγχος.

- Για να αποφύγετε τους ιούς και τα βακτήρια, πλύνετε καλά τα χέρια σας αρκετές φορές την ημέρα, αερίστε το σπίτι και διατηρήστε τη θερμοκρασία στα δωμάτια από 18 έως 20 βαθμούς.

Σε περίπτωση επιδημίας αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη.

Βιβλιογραφία

Bocle, J. (2005) Effects of probiotics and prebiotics on flora and immunity in adults. Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments
Coates, P., Betz, J., Blackman, M., Cragg, G. (2010) Encyclopedia of dietary supplements. 2nd edition. New York, Informa Healthcare
Μανουσάκης, Γ. (2008) Συμπληρώματα διατροφής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Θεσσαλονίκη, Γ. Μανουσάκης
Σκανδάλης, Κ. (2013) Ιατρικός οδηγός συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων. Αθήνα, Green Import

Νικόλαος Μανέτας, Φαρμακοποιός, MSc International Health Management
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων