fbpx

Συμπληρώματα Διατροφής - Χρήσιμες Συμβουλές

1. Γενική Κατάσταση της Υγείας του Πελάτη

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν συγκεκριμένες παθολογίες ή συμπτώματα.

Για παράδειγμα εάν η λειτουργία του εντέρου δεν είναι ομαλή, τότε η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να είναι ανώφελη διότι τα συστατικά του κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απορροφηθούν. Άρα πρώτα πρέπει να υποστηριχτεί η λειτουργία του εντέρου.

2. Πρόσφατες Εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα δείξουν την κατάσταση του οργανισμού και τυχόν ελλείψεις σε συστατικά όπως σίδηρος, μαγνήσιο ή φερριτίνη, οπότε ο φαρμακοποιός μπορεί να προτείνει τη συμπληρωματική λήψη συστατικών.

Επίσης οι πρόσφατες εξετάσεις μπορεί να δείξουν εμφάνιση νέας παθολογίας και να χρειαστεί η διακοπή της λήψης συμπληρώματος ή η αντικατάστασή του.

Για παράδειγμα αν το άτομο έχει εμφανίσει πρόσφατα διαβήτη και παίρνει γλυκοσαμίνη για τις αρθρώσεις θα πρέπει να διακόψει τη λήψη και να την αντικαταστήσει με ιχθυέλαια.Τι Πρέπει να Λάβουμε Υπ’ Όψη για την Κατάλληλη Πρόταση Συμπληρώματος Διατροφής.3. Φαρμακευτική Αγωγή

Ο φαρμακοποιός πριν προτείνει οποιοδήποτε συμπλήρωμα θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει εάν γίνεται χρήση φάρμακων.

Ειδικά στην περίπτωση των βοτάνων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός.

Κάποια συστατικά που περιέχονται στα συμπληρώματα καθώς και σχεδόν όλα τα βότανα παρουσιάζουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Για παράδειγμα το Ιπποφαές δεν πρέπει να λαμβάνεται με αναστολείς ACE.

4. Αλλεργίες ή Δυσανεξία σε Τροφές

Εάν κάποιο άτομο είναι αλλεργικό σε κάποιες τροφές, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να το γνωρίζει διότι πιθανόν υπάρχουν συμπληρώματα τα οποία αποκλείονται.

Για παράδειγμα εάν κάποια γυναίκα έχει αλλεργία στη σόγια δεν μπορεί να πάρει συμπλήρωμα με ισοφλαβόνες από σόγια.

5. Διατροφικές Συνήθειες

Ο φαρμακοποιός πριν κάνει την πρόταση του θα πρέπει να γνωρίζει τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν έχουν αποκλειστεί διατροφικές ομάδες ή τροφές από το διαιτολόγιο ή γίνεται κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών σε μεγάλες ποσότητες.

Για παράδειγμα εάν μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση δεν τρώει γαλακτοκομικά θα πρέπει να παίρνει μεγαλύτερες δόσεις ασβεστίου από τα συμπληρώματα.

6. Καθημερινές Συνήθειες

Οι καθημερινές συνήθειες τις περισσότερες φορές καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.

Τέτοιες συνήθειες είναι η συχνότητα της άσκησης, οι ώρες εργασίας, οι ώρες ύπνου, τα επίπεδα στρες, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.

Για παράδειγμα ένας καπνιστής χρειάζεται μεγαλύτερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από έναν μη καπνιστή.

7. Χρήση Άλλων Συμπληρωμάτων

Καλό είναι ο φαρμακοποιός να γνωρίζει εάν έχει γίνει ή γίνεται χρήση άλλων συμπληρωμάτων για να συμπληρώσει ή να αποκλείσει συστατικά σύμφωνα με την ανάγκη που έχει να αντιμετωπίσει.

Μετά τη συλλογή των παραπάνω στοιχείων ο φαρμακοποιός θα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνει το κατάλληλο συμπλήρωμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις ανάγκες του πελάτη.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν αρκετά καλά μόνο όταν γνωρίζουμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση κάθε συστατικού που περιέχεται στα συμπληρώματα.

Γι’ αυτό η εκπαίδευση του φαρμακοποιού σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι έγκυρη, επαρκής και διαρκής, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και να είναι απόλυτα σίγουρος για τη συμβουλή του.

Ελένη Αθανασοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Douni Health Products SA.
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων