fbpx

Συμβουλέψτε τους Ασθενείς σας Κατάλληλα για τη Γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία, ιδιαίτερα μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη ιογενούς προέλευσης.

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στους ηλικιωμένους ή στους ανθρώπους με εξασθενημένο οργανισμό λόγω προϋπάρχουσας νόσου.

Είναι απαραίτητο ο φαρμακοποιός να γνωρίζει πως θα συμβουλέψει κατάλληλα τους ασθενείς του σχετικά με την πρόληψη, τη μετάδοση και τη θεραπεία της ασθένειας.

Συμβουλέψτε τους ασθενείς σας κατάλληλα για τη γρίπη.

Οι κατάλληλες συμβουλές

Σχετικά με την ασθένεια

Υπάρχουν πολλές κλινικές μορφές της γρίπης, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονες, ανάλογα με τον ασθενή.

Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και περνούν μετά από 2-3 ημέρες, αλλά μπορεί να επαναληφθούν παροδικά την 4η ή την 5η ημέρα.

Μια απλή γρίπη, χωρίς επιπλοκές, θεραπεύεται σε λίγες ημέρες.

Εάν όμως υπάρξει επιδείνωση, επίμονος πυρετός ή αναπνευστικά συμπτώματα (δύσπνοια), θα πρέπει να τους προτρέψετε να συμβουλευτούν ένα γιατρό.

Το ίδιο ισχύει για την άμεση εμφάνιση πολύ ενοχλητικού βήχα (δεν είναι καθόλου απίθανη η λοίμωξη από κοκκύτη, σε ενήλικα που δεν έχει επανεμβολιαστεί).

Στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, η γρίπη μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές ανάλογα με την ευπάθεια του εκάστοτε οργανισμού (ηλικία, χρόνιες αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακή ή μεταβολική ανεπάρκεια, ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά.).

Στους ηλικιωμένους, η λοίμωξη μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην εμφανιστεί πυρετός και όλα τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια.

Οι επιπλοκές, όμως, όπως λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο, είναι πιο συχνές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Όταν γνωρίζετε για μια προϋπάρχουσα χρόνια ασθένεια σε έναν πελάτη σας, θα πρέπει να παρακολουθείτε την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια της λοίμωξής του από τον ιό της γρίπης.

Η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται μέσω του αέρα ή της επαφής.

Σχετικά με τη μετάδοση

Η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται μέσω του αέρα (με το βήχα, το φτέρνισμα κλπ) ή της επαφής (με τα χέρια ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τον ιό).

Συμβουλέψτε τους ασθενείς σας να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλα και να βήχουν στον αγκώνα τους, όταν αυτά δεν υπάρχουν.

Ο φορέας του ιού είναι μεταδοτικός 1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι 3-5 ημέρες (μερικές φορές περισσότερο σε παιδιά - έως 7 ημέρες).

Κλειστοί και πολυσύχναστοι χώροι είναι ευνοϊκοί για την εξάπλωση του ιού.

Αν ένα άτομο κολλήσει γρίπη, συστήστε του:

- Nα περιορίσει την επικοινωνία με το στενό περιβάλλον του.

- Nα κρατάει τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση με όσα άτομα έρχεται σε επαφή.

- Nα μη μοιράζεται μαγειρικά σκεύη (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα).

- Οι επιφάνειες και τα διάφορα αντικείμενα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή να απολυμανθούν με οινόπνευμα ή χλωρίνη.

- Ο αερισμός του δωματίου του να είναι συχνός.

- Να χρησιμοποιεί μάσκα κατά τη διάρκεια της μολυσματικής φάσης της ασθένειας του.

Σχετικά με τη θεραπεία

Η συμπτωματική θεραπεία, σε συνδυασμό με την ανάπαυση, είναι από μόνη της αρκετή.

Χορηγήστε αναλγητικά και αντιπυρετικά (παρακεταμόλη, ασπιρίνη, Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη), αντιβηχικά και ρινικά αποσυμφορητικά.

Προτείνετε στον ασθενή να πίνει αρκετό νερό για να περιορίσει την αφυδάτωση λόγω πυρετού.

Η αντι-ιική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη: μειώνει τη διάρκεια, την ένταση των συμπτωμάτων και τον κίνδυνο επιπλοκών, με την προϋπόθεση να αρχίσει εντός 48 ωρών από την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων.

Μετά από αυτό το χρονικό περιθώριο, δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Να θυμάστε ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά στους ιούς.

Είναι απαραίτητα μόνο σε περίπτωση επιμόλυνσης από βακτήρια.

Σχετικά με την πρόληψη

Συμβουλέψτε τους πελάτες σας να εμβολιαστούν.

Χρειάζονται τουλάχιστον από 15 ημέρες έως 3 εβδομάδες για να δημιουργηθεί ικανός αριθμός αντισωμάτων από τον εμβολιασμό.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο εμβολιασμός με το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μπορεί να γίνει όλο το χρόνο και ότι το 13-δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο χορηγείται με μία εφάπαξ δόση.

Το κάπνισμα, επίσης, έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του βρογχικού βλεννογόνου.

Γι’ αυτό, συστήνεται οι καπνιστές να εμβολιάζονται τόσο κατά της γρίπης, όσο και κατά του πνευμονιόκοκκου, για την πρόληψη της επιλοίμωξης των πνευμόνων και της περαιτέρω επιβάρυνσης των βρόγχων.

Αλέξανδρος Τσιτομενέας, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων