fbpx

Γρίπη και Εμβολιασμός

Ακόμη και αν θεωρούμε πως δεν μας αγγίζει ή δεν τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ, χωρίς να προϋπάρχει απαραίτητα κάποιο πρόβλημα υγείας.

Για να είμαστε ακριβείς και χωρίς να θέλουμε να υπερβάλουμε, κάθε χρόνο ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιδημίας με γρίπη, ένας κίνδυνος που δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί έως ότου εκείνη ξεσπάσει.

Γρίπη και Εμβολιασμός

Για το λόγο αυτό η σύσταση εμβολιασμού πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστέρηση στην αρχή του φθινοπώρου με την παραλαβή των εμβολίων στο φαρμακείο, γιατί απαιτούνται 2-3 εβδομάδες για να ενεργοποιηθεί η ανοσία.

Επίσης, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους υπότυπους του ιού που κυκλοφορούν, αλλά ούτε τη μαζικότητα της ενδεχόμενης επιδημίας.

Η αποτελεσματικότητα του μαζικού εμβολιασμού ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά και την κατάσταση της υγείας του καθενός και αποτελεί ένα εγκεκριμένο και σίγουρο μέσο πρόληψης.

10 Λόγοι για τους οποίους πρέπει να γίνει ο Αντιγριπικός Εμβολιασμός

1. Είναι καλός για τον οργανισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, όσο κοινότυπο και αν ακούγεται.

Eξαρχής τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ ενοχλητικά (έντονη κόπωση, υψηλός πυρετός), διαρκούν 5-10 ημέρες και επιβάλλουν τη διακοπή κάθε δραστηριότητας για κάποιες ημέρες.

Αν κανείς δεν προσέξει, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν και εβδομάδες.

Να σημειωθεί εδώ πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραία, ακόμη και αν ο ασθενής βρίσκεται σε πρότερη εξαιρετική κατάσταση υγείας.

2. Είναι κάτι που γίνεται και για τους ανθρώπους γύρω μας.

Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική τις πρώτες 24-48 ώρες και μπορεί να πλήξει ευπαθείς ομάδες, όπως τα νεογέννητα ή παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ηλικιωμένους ή άλλες ευπαθείς ομάδες.

3. Σε ηλικίες άνω των 65 ετών, η γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες βακτηριακές λοιμώξεις και σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο.

Πολλά άτομα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους κίνδυνους που μπορεί να κρύβει μια απλή «γριπούλα» και μπορεί να κολλήσουν οτιδήποτε.

4. Κάποτε η γρίπη θεωρείτο σπάνια στα παιδιά.

Πλέον γνωρίζουμε ότι όσον αφορά τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 3 ετών, η γρίπη εμφανίζεται πολύ συχνά, κυρίως σε όσα πηγαίνουν σχολείο, και τα παιδιά αυτά αποτελούν μια μεγάλη ομάδα φορέων.

Συνήθως στα παιδιά κάτω των 2 ετών η γρίπη συνδέεται με μια ωτίτιδα ή μια βρογχίτιδα.

5. Σε ασθενείς με άσθμα ή κάποιο άλλο αναπνευστικό νόσημα όπως ΧΑΠ, ο εμβολιασμός επίσης επιβάλλεται και έχει και θετικά αποτελέσματα.

Γρίπη και Εμβολιασμός 2

6. Σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, αγγειακή νόσος, βαλβιδοπάθειες, επίσης επιβάλλεται ο εμβολιασμός.

7. Οι διαβητικοί είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, από τη στιγμή που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να κολλήσουν έναν ιό ή κάποιο βακτήριο.

Επιπλέον, οι νεφρικές παθήσεις που συχνά συνδέονται με τον διαβήτη, αποτελούν επίσης ένδειξη για αντιγριπικό εμβολιασμό.

8. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή όταν προσπαθούν να κάνουν παιδί αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου κυρίως στο 2ο τρίμηνο.

9. Όταν πρόκειται για ταξίδια, κυρίως με γκρουπ, και με πολύ κόσμο σε κλειστούς χώρους όπως στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο, στο τρένο ή για ταξίδια σε εξωτικές χώρες, ο εμβολιασμός επιβάλλεται πάντα.

10. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με κόσμο που νοσεί ή με κόσμο που μπορεί εύκολα να κολλήσει κάτι που δυνητικά μπορεί να του μεταφέρουν, καλό θα ήταν επίσης να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να εμβολιαστούν.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων