fbpx

Ο Διάλογος με τον Ασθενή για το Συνάχι

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μεταδοτική νόσος, με τον ενήλικα να προσβάλλεται από αυτήν την ίωση 2 - 4 φορές τον χρόνο, ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο έως Μάιο, και τα παιδιά κατά μέσο όρο 6 - 8 φορές τον χρόνο.

Ωστόσο, είναι σε εσάς τον φαρμακοποιό, να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία βάσει των συμπτωμάτων του ασθενή.

Το συνάχι ή αλλιώς ρινοφαρυγγίτιδα, είναι μια καλοήθης οξεία ιογενής λοίμωξη του ρινικού βλεννογόνου.

Εκδηλώνεται από μια ρινική συμφόρηση κάνοντας δύσκολη την αναπνοή, με ρινόρροια και φτερνίσματα.

Το συνάχι ή αλλιώς ρινοφαρυγγίτιδα, είναι μια καλοήθης οξεία ιογενής λοίμωξη του ρινικού βλεννογόνου.

Η βλεννώδης καταρροή δεν είναι σημάδι επιδείνωσης, αλλά μια φυσιολογική εξέλιξη του κρυολογήματος.

Ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο μέτριος πυρετός (κάτω από 38,5° C) και οι πονοκέφαλοι, είναι ορισμένα συμπτώματα, τα οποία συνήθως υποχωρούν μέσα σε 7 με 10 ημέρες.

Ορισμένες περιπτώσεις του πάγκου και ο διάλογος με τον ασθενή.

1η Περίπτωση

Μια νεαρή γυναίκα: «Έχω ένα μπούκωμα στη μύτη! Τί μου προτείνετε να πάρω για να κάνω εισπνοές;»

Ο Φαρμακοποιός: «Φαντάζομαι πως είναι για εσάς. Φαίνεστε αρκετά κρυωμένη.»

«Ναι, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τον γιο μου. Είναι 6 ετών και είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα.»

Όσον αφορά την εισπνοή, τα αιθέρια έλαια αραιωμένα σε μπολ με ζεστό νερό ελευθερώνουν μια μεγάλη ποσότητα ενεργών συστατικών που δρουν κατευθείαν στο αναπνευστικό σύστημα.

Εξαιτίας αυτής της δυνατής δράσης, δεν ενδείκνυνται πριν την ηλικία των 12 ετών, αλλά και σε περιπτώσεις ασθενών με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.

Πρέπει λοιπόν να ενημερώνουμε συστηματικά τον ασθενή και να προειδοποιούμε για τους κινδύνους ερεθισμών των ματιών κατά τη χρήση τους.

Από την άλλη, εκτός από τα φαρμακευτικά προϊόντα ρινικής αποσυμφόρησης πρώτης γραμμής, τα φυτικά και τα αιθέρια έλαια μπορούν να χορηγηθούν ως αγωγή στα παιδιά σε διάφορους τύπους.

2η Περίπτωση

Μια γυναίκα 65 ετών: «Μήπως έχετε το συγκεκριμένο φάρμακο; Η κόρη μου, μου είπε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό για το συνάχι.»

Ο Φαρμακοποιός: «Είναι για εσάς;»

«Όχι, είναι για το σύζυγό μου.»

«Μα νομίζω ότι ο σύζυγός σας ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη.»

Η ψευδοεφεδρίνη και τα Η1-αντιισταμινικά πρώτης γενιάς που χρησιμοποιούνται για το κρυολόγημα δεν ενδείκνυνται για τους ασθενείς με αδένωμα του προστάτη εξαιτίας του κινδύνου κατακράτησης ούρων.

Το πρόβλημα

Ένας άντρας 40 ετών με ένα κουτί φαρμάκου κατά του κρυολογήματος: «Είναι καλό αυτό το φάρμακο για το συνάχι;»

Ο Φαρμακοποιός: «Ναι, αν έχετε συμπτώματα όπως καταρροή, φτερνίσματα και πονοκέφαλο. Πρόκειται όμως να οδηγήσετε;»

«Φυσικά! Είμαι επαγγελματίας οδηγός.»

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τα φάρμακα από του στόματος κατά του κρυολογήματος που περιέχουν αντιισταμινικά.

Μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη νοητική εγρήγορση ή υπνηλία και δεν συνίσταται στην οδήγηση.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο η χορήγηση τοπικών φαρμάκων ή φυτικών καθώς και η λήψη παρακεταμόλης, αλλά και ιβουπροφαίνης.

Τα συμπτώματα

Ένας άντρας 30 ετών: «Η μύτη μου είναι βουλωμένη και το κεφάλι μου πονάει πάρα πολύ, ακριβώς πάνω από τα μάτια.»

Ο Φαρμακοποιός: «Πόσο καιρό είστε σε αυτή την κατάσταση;»

«Εδώ και 5 με 6 ημέρες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει παρ’ όλο που ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή.»

Ορισμένα συμπτώματα, όπως ο έντονος πονοκέφαλος ή οι έντονοι πόνοι στον ρινικό κόλπο ή γύρω από αυτόν, το τοπικό ερύθημα στο πρόσωπο, το περικογχικό οίδημα, προκαλούν συνήθως μια περίπλοκη ιγμορίτιδα.

Εδώ, είναι απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση κυρίως σε περίπτωση όπου εμφανιστούν συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, δυσκολίες στην αναπνοή ή αν δεν υπάρξει καμία βελτίωση της κατάστασης μετά από τρεις ημέρες θεραπείας.

Η θεραπεία με φάρμακα που έχουν αγγειοσυσταλτικές δράσεις δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 5 ημέρες.

Συγκεκριμένη πάθηση

Ένας άντρας 54 ετών με υπέρταση: «Δώστε μου κάτι που να είναι πραγματικά αποτελεσματικό για το συνάχι.»

Ο Φαρμακοποιός: «Εξαρτάται από τα συμπτώματα που έχετε. Πώς είναι η πίεση σας με την καινούργια θεραπεία που κάνετε;»

«Α! Δεν πάω και πολύ καλά και ο γιατρός με συμβούλεψε να αυξήσω τις δόσεις.»

Η ψευδοεφεδρίνη, που υπάρχει σε ορισμένα αποσυμφορητικά, η οποία ανήκει στην κατηγορία των αγγειοσυσταλτικών, μπορεί να παρουσιάσει υπερτασικές εξάρσεις και αντενδείκνυται στις περιπτώσεις που ασθενής έχει αρτηριακή υπέρταση, η οποία δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, ή σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Σε όλες αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, η θεραπεία θα γίνει μόνο με τοπικά φάρμακα ή με όσα έχουν ως βάση τα φυτά.

Άλλα φάρμακα

Μια γυναίκα 35 ετών: «Θα ήθελα το αποσυμφορητικό μύτης ( αναφέρει προϊόν με ψευδοεφεδρίνη) και ένα υπέρτονο διάλυμα θαλασσινού νερού.»

Ο Φαρμακοποιός: «Έχετε πάρει κάποιο άλλο φάρμακο για την ανακούφισή σας;»

«Α ναι! Εχθές ο γιατρός μου έγραψε ένα αντιβιοτικό, κορτιζόνη και παρακεταμόλη και ένα αποσυμφορητικό μύτης (αναφέρει προϊόν με ναφαζολίνη). Ο συνεργάτης σας μου τα έδωσε χθες, αλλά αύριο επιστρέφω στη δουλειά και θέλω να είμαι σε καλή κατάσταση.»

Ο συνδυασμός 2 αγγειοσυσταλτικών, ναφαζολίνης και ψευδοεφεδρίνης δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να προκαλέσει κινδύνους σοβαρών ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης ο συνδυασμός τους με αναλγητικά.

Ο συνδυασμός 2 αγγειοσυσταλτικών, ναφαζολίνης και ψευδοεφεδρίνης δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να προκαλέσει κινδύνους σοβαρών ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων.

Θεραπεία

ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Φαινιραμίνη, χλωροφαινιραμίνη, δοξυλαμίνη.

Για ποιόν: Μπορεί να δοθούν σε παιδιά άνω των 15 ετών, σε περίπτωση ρινικής καταρροής και φτερνισμάτων, με διάρκεια θεραπείας έως 5 ημέρες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Υπνηλία, δυσκολία ισορροπίας, σύγχυση, στοματική ξηρότητα, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ούρων.

Πότε να τα αποφεύγετε: Αντενδείκνυνται σε ηλικιωμένους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στον θηλασμό, σε περίπτωση κινδύνου κατακράτησης ούρων και γλαυκώματος κλειστής γωνίας.

Αλληλεπιδράσεις: Με το αλκοόλ και με κάθε θεραπεία που μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση και τη νοητική εγρήγορση.

ΑΓΓΕΙΟΣΥΣΤΑΛΤΙΚΟ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Ψευδοεφεδρίνη

Για ποιόν: Μπορεί να δοθεί σε παιδιά άνω των 15 ετών, σε περίπτωση έντονης ρινικής απόφραξης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κίνδυνος αύξησης παλμών, ταχυκαρδίας, υπερτασικής κρίσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρονται σε ένα πλαίσιο υπερβολικής δόσης, ταραχής, διαταραχών στην όραση, δυσουρίας.

Πότε να το αποφεύγετε: Σε περίπτωση αρτηριακής υπέρτασης, η οποία δεν είναι σωστά ισορροπημένη, σε περίπτωση ασθενή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, ασθενή με στεφανιαία ανεπάρκεια, με κίνδυνο γλαυκώματος κλειστής γωνίας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν συνίσταται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο αγγειοσυσταλτικό (τοπική ή δια στόματος χρήση), ιπρονιζίδη, μεθυφαινιλδάτη.

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Μορφές: Ρινικό σπρέι για εισπνοή από του στόματος ή υπόθετο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Τα παράγωγα τερπενίων που υπάρχουν συχνά σε αυτά, παρουσιάζουν κινδύνους εμφάνισης ταραχών και σπασμών σε ηλικιωμένα άτομα.

Για ποιόν: Μπορούν να δοθούν σε παιδιά άνω των 6 ετών και άνω των 12 ετών για εισπνοές.

Πότε να τα αποφεύγετε: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και σε περίπτωση ανοσοκαταστολής.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση ασθενή με ιστορικό άσθματος, αλλεργίες και σπασμούς.

Ρινοφαρυγγικός καθαρισμός (φυσιολογικός ορός, θαλασσινό νερό): Θεραπεία πρώτης γραμμής και πολλαπλή χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τοπικά αντισηπτικά: Μπορούν να δοθούν σε παιδιά άνω των 30 μηνών, ενώ είναι πιθανή η παρουσίαση ρινικών ερεθισμών.

Αναλγητικά: Παρακεταμόλη αν είναι απαραίτητο.

Ρίτα Γκατζούλη, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων