fbpx

Στοματική Υγιεινή - H Συμβουλή σας στο Φαρμακείο

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι πολύ σημαντικό.

Ωστόσο, για να βελτιώσουμε τη στοματική υγιεινή και να ανακουφίσουμε ορισμένα συμπτώματα, μπορούμε να προτείνουμε στους πελάτες επιπρόσθετα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Στοματική Υγιεινή -  Όλα Όσα θα Πρέπει να Γνωρίζετε για τη Συμβουλή σας στο Φαρμακείο.

Μια ματιά στη φυσιοπαθολογία του στόματος

Η οδοντική πλάκα προάγει τον σχηματισμό τερηδόνας και την εμφάνιση περιοδοντικών ασθενειών:

- Τερηδόνα

Εντός της οδοντικής πλάκας, τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα (στρεπτόκοκκοι και γαλακτοβάκιλλοι) πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα τη μείωση του pH της στοματικής κοιλότητας.

Έτσι λοιπόν, το σμάλτο των δοντιών διαβρώνεται, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας.

Όσο τα βακτήρια συνεχίζουν να αυξάνονται, η διάβρωση προχωρά στην οδοντίνη και καταλήγει μέχρι και τη ρίζα των δοντιών.

Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ευνοούν τον σχηματισμό τερηδόνας.

Αντιθέτως, υπάρχουν συστατικά τα οποία επιβραδύνουν την ανάπτυξή της, όπως είναι οι καζεΐνες στο τυρί, μέταλλα, ασβέστιο, φθόριο ή φώσφορος.

Οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία που προκαλεί ξηροστομία, π.χ. αντιχολινεργικά φάρμακα, καθώς και οι ασθενείς οι οποίοι χρόνια λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν ζάχαρη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

- Ουλίτιδα

Τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα και στην πέτρα των δοντιών παράγουν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.

Η κακή στοματική υγιεινή είναι η κύρια αιτία, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της συγκεκριμένης παθολογίας, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου, κάποια συγκεκριμένη φυσιολογική κατάσταση (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση) ή ορισμένες παθολογικές καταστάσεις (διαβήτης, μόλυνση από HIV).

Επιπλέον, η εμφάνιση της ουλίτιδας επιδεινώνεται με την ηλικία.

Εκτός των παραπάνω, δεν πρέπει να αποκλείουμε και την ιατρογενή προέλευση της ουλίτιδας, ιδίως από φάρμακα αντιεπιληπτικά (φαινυτοΐνη), αντιυπερτασικά (νιφεδιπίνη, διλτιαζέμη), ανοσοκατασταλτικά (κυκλοσπορίνη) ή ορισμένες αντικαρκινικές χημειοθεραπείες.

Ο φαρμακοποιός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή που λαμβάνει τέτοιου είδους θεραπείες.

- Δυσάρεστη αναπνοή ή κακοσμία

Η κακοσμία μπορεί να έχει στοματική προέλευση (κακή στοματική υγιεινή, περιοδοντική νόσος, ξηροστομία, κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ) ή να προκαλείται από ΩΡΛ λοιμώξεις, γαστρεντερικές διαταραχές (παλινδρόμηση, ρέψιμο), μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης, ηπατική νόσος), καθώς και από κατανάλωση τροφών που περιέχουν παράγωγα θείου (κουνουπίδι, κρεμμύδι).

Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία, όπως είναι η δισουλφιράμη και ορισμένα νευροληπτικά και ηρεμιστικά.

Συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή

Δεν υπάρχουν εποχές για την προβολή και τη συμβουλή μας που αφορούν τη στοματική υγιεινή.

Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το φαρμακείο είναι το κατάλληλο μέρος γι’ αυτό.

Ωστόσο, μην περιοριστείτε στο να εκθέσετε στο ράφι τις οδοντόκρεμες, τις οδοντόβουρτσες ή τα προωθητικά υλικά.

Παρακάτω, θα επισημάνουμε πώς μπορούν να βοηθήσουν οι συμβουλές του φαρμακοποιού.

Συμβουλές σχετικές με την υγιεινή και τη διατροφή.

Συμβουλές σχετικές με την υγιεινή και τη διατροφή

Εκτός από την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών που ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας, το κάπνισμα αποτελεί επίσης εχθρό των δοντιών, προάγοντας την περιοδοντική νόσο και την κακή χρώση τους.

Για να περιορίσουμε τον σχηματισμό τερηδόνας και περιοδοντικής νόσου, είναι σημαντικό να ελέγξουμε την οδοντική πλάκα και να μειώσουμε τη δημιουργία πέτρας στα δόντια, με τακτικό βούρτσισμα (μετά από κάθε γεύμα εάν είναι δυνατόν) με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Επιπλέον, προτείνονται οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, για καθαρισμό των μεσοδόντιων χώρων.

Τέλος, ειδικά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δυσάρεστης αναπνοής, ουλίτιδας ή δυσκολίας στο βούρτσισμα των δοντιών.

Εντοπίστε τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο

Ο φαρμακοποιός πρέπει να υπενθυμίζει στους ασθενείς τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης από τον οδοντίατρο.

Αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο για άτομα τα οποία κινδυνεύουν από περιοδοντικές νόσους (άτομα με καρδιακές διαταραχές, διαβητικοί, άτομα με λοίμωξη ΗΙV, έγκυες, γυναίκες στην εμμηνόπαυση και άτομα άνω των 50 ετών) ή για άτομα τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ιδίως τα παιδιά που δεν τηρούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής, που φορούν κάποια ορθοδοντική συσκευή ή προέρχονται από χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με θεραπεία χορηγούμενη από τον οδοντίατρο. Ωστόσο, ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά τους ιατρογενείς κινδύνους που βλάπτουν τη στοματική υγιεινή.

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με διφωσφονικά άλατα (κυρίως σε ενέσιμη μορφή), θα πρέπει να παραπεμφθούν στον οδοντίατρο για στοματικό έλεγχο.

Τα προϊόντα συμβουλής

Συμπληρωματικά με το βούρτσισμα των δοντιών (χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα) προτείνονται προϊόντα για:

  • Περιορισμό του κινδύνου τερηδόνας

Στα άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, εκτός από τη φθοριούχο οδοντόκρεμα προτείνονται ειδικά στοματικά διαλύματα με φθόριο, το οποίο δρα ως βακτηριοστατικός παράγοντας, ενώ παράλληλα ενισχύει το σμάλτο των δοντιών.

  • Ανακούφιση των συμπτωμάτων ουλίτιδας

Αυτό επιτυγχάνεται με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, κυρίως με χλωρεξιδίνη και με φθοριούχο κασσίτερο. Ορισμένα στοματικά διαλύματα συνδυάζουν αντισηπτικές με αναλγητικές ιδιότητες, όπως αυτά που περιέχουν χλωροβουτανόλη.

Η πρόληψη ή η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει τη χρήση κάποιας αντιφλεγμονώδους οδοντόκρεμας σε συνδυασμό με μια μαλακή οδοντόβουρτσα, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις για τον καθαρισμό των δοντιών.

Σε περίπτωση περιστασιακής αιμορραγίας, διατίθενται και οδοντόκρεμες με φυσικά συστατικά (χαμομήλι, εχινάκεια).

Τέλος, στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας μπορούν συμπληρωματικά να δοθούν βιταμίνη C και ασβέστιο.

Υπάρχουν οδοντόκρεμες οι οποίες προορίζονται ειδικά για τα ευαίσθητα δόντια.

  • Ανακούφιση από την ευαισθησία

Υπάρχουν οδοντόκρεμες οι οποίες προορίζονται ειδικά για τα ευαίσθητα δόντια αλλά και κρέμες ή γέλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απαλές κυκλικές κινήσεις γύρω από την ευαίσθητη περιοχή του δοντιού και να ανακουφίσουν από ήπιες φλεγμονές.

  • Πρόσβαση στις δύσκολες περιοχές

Τα άτομα με μικρά κενά ανάμεσα στα δόντια τους είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν νήμα σε καθημερινή βάση, προκειμένου να περιορίζουν την ανάπτυξη οδοντικής πλάκας.

Προτείνεται να το χρησιμοποιούν το βράδυ μετά το βούρτσισμα, προσέχοντας να μην βλάψουν τα ούλα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες οδοντικού νήματος, όπως νήματα από νάιλον, μετάξι, κηρωμένα ή όχι (τα ακήρωτα είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά τα κηρωμένα γλιστρούν καλύτερα), φθοριωμένα, εμποτισμένα με χλωρεξιδίνη κ.λπ.

Μερικά νήματα είναι πιο κατάλληλα για τον καθαρισμό γεφυρών και σφραγισμάτων, ενώ υπάρχουν ειδικά μαλακά νήματα για ευαίσθητα ούλα.

Επιπλέον, υπάρχουν νήματα τα οποία είναι συμβατά με την ομοιοπαθητική.

Αντίστοιχα, τα άτομα με μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα δόντια τους μπορούν να χρησιμοποιούν μεσοδόντια βουρτσάκια.

Υπάρχουν βουρτσάκια διαφόρων διαμέτρων και το μέγεθος που θα χρησιμοποιηθεί καθορίζεται με βάση το πλάτος των μεσοδόντιων περιοχών. Η κεφαλή τους μπορεί να είναι κωνική ή κυλινδρική, ενώ υπάρχουν και βουρτσάκια εμποτισμένα με χλωρεξιδίνη.

Προσοχή στα βουρτσάκια μεγάλης διαμέτρου, διότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα ούλα.

Δεν θα πρέπει να πιέζετε το βουρτσάκι να περάσει ανάμεσα στα δόντια. Εξάλλου υπάρχουν πακέτα με διάφορα μεγέθη.

  • Έλεγχος της οδοντικής πλάκας

Για τον έλεγχο της οδοντικής πλάκας πρέπει να παραπέμψουμε στον οδοντίατρο.

  • Δόντια πιο όμορφα και λευκά

Ιδιαίτερα οι καπνιστές, επιθυμούν πιο λευκά δόντια. Προτείνουμε λευκαντικές οδοντόκρεμες, ειδικές για τους λεκέδες από το κάπνισμα, για χρήση δύο φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν επίσης ειδικά σκευάσματα λεύκανσης που περιέχουν οξυγόνο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί μια λεύκανση δοντιών είναι δόκιμο να τον παραπέμψουμε στον οδοντίατρο.

  • Βελτίωση της κακοσμίας

Εάν η κακοσμία είναι στοματικής προέλευσης, προτείνεται η χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικής ξύστρας για τη γλώσσα.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά σπρέι και παστίλιες για δροσερή αναπνοή. Εκτός αυτών, αποτελεσματικές είναι και οι γαργάρες που περιέχουν αιθέριο έλαιο γλυκάνισου, μέντας ή γαρίφαλου.

Δανάη Καραχάλιου, Φαρμακοποιός

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων