fbpx

Η Επικοινωνία με τον Ασθενή με Κουρασμένα Πόδια

Η αίσθηση των κουρασμένων «βαριών» ποδιών θεωρείται ως επί το πλείστον καλοήθες σύμπτωμα, ωστόσο μπορεί να κρύβει βαθιά φλεβική θρόμβωση.

Συνήθως, είναι η πρώτη εκδήλωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία εμφανίζεται όταν το φλεβικό δίκτυο δεν είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσει σωστή διοχέτευση.

Μπορεί να σχετίζεται με κιρσούς, ανεπαρκή φλεβική επιστροφή ή μετα-θρομβωτική νόσο.

Η Επικοινωνία με τον Ασθενή με Κουρασμένα Πόδια

Οι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό κιρσών κ.ά.

Θα πρέπει η επικοινωνία μας με τον πελάτη-ασθενή μας να είναι εμπλουτισμένη με στοχευμένες ερωτήσεις και να περιέχει τα παρακάτω εξής βήματα.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ;

Μια γυναίκα 30 ετών: «Καλημέρα, θα ήθελα κάτι για τα "βαριά" και πρησμένα πόδια»

Φαρμακοποιός: «Είναι για εσάς;»

«Όχι, πρόκειται για την αδερφή μου, η οποία είναι έγκυος.»

Πρέπει πάντα να ελέγχουμε ποιος είναι ο ασθενής.

Η εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας για την εμφάνιση ή την επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας και αυξάνει τον κίνδυνο βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Συνιστάται η χρήση καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης κλάσης 2 και κανόνες υγιεινο- διαιτητικοί.

Σε περίπτωση μονομερούς πόνου, απαιτείται οπωσδήποτε ιατρική συμβουλή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ;

Ένας άνδρας 70 ετών: «Έχω την τάση να έχω βαριά πόδια, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ οδυνηρή. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποια αναλγητική κρέμα;»

Φαρμακοποιός: «Φυσικά, αλλά πρώτα σας παρακαλώ, περιγράψτε μου τα ακριβή συμπτώματά σας.»

«Έχω έντονο πόνο στη γάμπα κυρίως σε αυτή την πλευρά και το πόδι μου είναι πρησμένο.»

Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε την καλοήθη φλεβική ανεπάρκεια από την βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT), οι συνέπειες της οποίας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Στην περίπτωση της DVT, τα κλασικά συμπτώματα, και συχνά μονομερή είναι: οίδημα με ερυθρότητα, αίσθηση θερμότητας και έντονος πόνος.

Εάν υπάρχει από μεριάς μας η παραμικρή αμφιβολία, καλύτερα να κατευθύνουμε τον ασθενή μας στον ιατρό.

Βεβαιωθείτε ότι η προτεινόμενη θεραπεία είναι κατάλληλη για τον ασθενή σας.

ΈΧΕΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;

Ηλικιωμένη γυναίκα: «Με αυτή τη ζέστη και έχοντας βαριά πόδια, μου είναι αδύνατον να φορέσω τις κάλτσες συμπίεσης μου. Μπορείτε να μου δώσετε κάτι από το στόμα;»

Φαρμακοποιός: «Ναι, αλλά πείτε μου αρχικά για ποιό λόγο φοράτε κάλτσες;»

«Εξαιτίας της φλεβίτιδας που παρουσίασα πριν έξι μήνες.»

Μετά από θρόμβωση βαθιάς φλέβας, συνίσταται ο ασθενής να φοράει κάλτσες συμπίεσης για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Φυσικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φλεβοτονικά όσο και να ανακουφίζουν δεν έχουν αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της υποτροπής.

Επειδή τα καλσόν συμπίεσης ειδικά τους θερμούς μήνες είναι πιο δύσκολο να φορεθούν, μπορούμε να συστήσουμε ειδικές κάλτσες που διαθέτουν το προνόμιο φυσικών υλικών, όπως βαμβάκι ή λινό και είναι πιο κατάλληλες για τους θερμούς μήνες.

ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Γυναίκα 60 ετών: «Οι γάμπες μου πονούν πολύ. Νομίζω ότι υπάρχουν gels που μπορεί να με ανακουφίσουν. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι;»
Φαρμακοποιός: «Φυσικά. Παίρνετε φάρμακα αυτή τη στιγμή;»

«Παίρνω ταμοξιφαίνη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για τον καρκίνο του μαστού μου.»

Ορισμένες θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια ή ακόμη και να προωθήσει αρτηριακή νόσο με δυσκολία στο βάδισμα, δίνοντας έτσι την εντύπωση των βαριών ποδιών.

Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα οιστρογόνα, προγεστερόνη, ορμονοθεραπεία κατά του καρκίνου, ορισμένα αντικαρκινικά, οι στατίνες.

Ας μην ξεχνάμε πως κάθε νέο σύμπτωμα πρέπει να μας θυμίζει ιατρογενή επίδραση, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Παραδείγματος χάρη, μια γυναίκα που παίρνει ένα δισκίο αμλοδιπίνης (αναστολέας διαύλων ασβεστίου) για αρκετούς μήνες, μπορεί να παραπονεθεί για οίδημα των κάτω άκρων.

Η ιατρική παρέμβαση και η επαναξιολόγηση της θεραπείας κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν από κάθε δική μας ενέργεια.

Άνδρας 65 ετών: «Ένας φίλος με συμβούλεψε να πάρω δισκία Ginkgo Biloba για να ανακουφίσω τα πόδια μου. Πιστεύετε ότι θα είναι αποτελεσματικό;»

Φαρμακοποιός: «Ναι, το Ginkgo Biloba είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που μπορεί να ενισχύσει τον φλεβικό τόνο. Παρόλα αυτά, παίρνετε άλλα φάρμακα;»

«Ναι, παίρνω Lopressor για την κολπική μαρμαρυγή μου και Plavix.»

Τα φυτικά σκευάσματα δεν σημαίνει πως δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλοεπιδράσεις.

Βεβαιωθείτε ότι η προτεινόμενη θεραπεία είναι κατάλληλη για τον ασθενή σας.

Το Ginkgo Biloba έχει αντιθρομβωτική δραστηριότητα που σημαίνει ότι αυξάνει τη δράση αντιπηκτικών θεραπειών, αυξάνοντας τον αιμορραγικό κίνδυνο.

Επιπλέον, περιέχει επταμινόλη, μια αμινοαλκοόλη, που ταξινομείται στα αγγειοσυσπαστικά και μπορεί δυνητικά να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ελαστική Συμπίεση

Είναι η θεραπεία αναφοράς και συνιστάται από τα πρώτα συμπτώματα για την αναλγητική δράση της.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες συμπίεσης: κλάση 1, 10-15mmHg, κλάση 2, 15-20mmHg, κλάση 3, 20-36mmHg και κλάση 4, η ισχυρότερη, >36mmHg.

Η δύναμη προσαρμόζεται στον βαθμό φλεβικής ανεπάρκειας.

Για ποιόν;

Η συμπίεση κλάσης 2 συνιστάται στο στάδιο των κιρσών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως έξι εβδομάδες μετά, ενώ σε περίπτωση καισαρικής τομής έως έξι μήνες, ή και κατά τη διάρκεια πολύωρου ταξιδιού με αεροπλάνο.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Τις φοράμε το πρωί, ξετυλίγοντάς τις κατά μήκος του ποδιού χωρίς να αφήνουμε τυχόν πτυχές.

Οι κάλτσες πρέπει να φοριούνται καθημερινά και πάντα σε συνδυασμό με κάποια ενυδατική κρέμα.

Πότε να τις αποφεύγουμε;

Αντενδείκνυνται σε προχωρημένη αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων και προχωρημένη διαβητική μικροαγγειοπάθεια.

Συστηματική Χορήγηση από το Στόμα Φλεβοτονικών Σκευασμάτων

Δρουν μειώνοντας τη συμπτωματολογία.

Συχνά, περιέχουν φλαβονοειδή ή κιτροφλαβονοειδή, συνθετικές αντιοξειδωτικές ουσίες ή φυτικά αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συσταλτικότητας των φλεβών και ασκούν παράλληλα αντιφλεγμονώδη δράση.

Παραδείγματα αποτελούν η ρουτίνη, η διοσμίνη, η εσπεριδίνη, το ginkgo biloba κ.ά.

Πώς χορηγούνται;

Σε θεραπεία 2 έως 3 μηνών με ρυθμό 20 ημερών το μήνα. Η δράση είναι προοδευτική σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Πότε να τα αποφεύγουμε;

Αντενδείκνυνται κυρίως αυτά που περιέχουν ginkgo biloba με άλλες παράλληλες αγωγές, όπως αντιπηκτικά και αντιυπερτασικά φάρμακα.

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Τοπικά Φλεβοτονικά

Οι τοπικές κρέμες ή gel δρουν, ανακουφίζοντας την αίσθηση των βαριών ποδιών εξαιτίας της μενθόλης που περιέχουν.

Οι ασθενείς τα εφαρμόζουν κάνοντας κυκλικές κινήσεις μασάζ από τον αστράγαλο μέχρι τον μηρό, για να διεγείρουν την τοπική μικροκυκλοφορία.

Τα gel διεισδύουν γρηγορότερα και είναι πιο αποτελεσματικά αν χρησιμοποιούνται ύστερα από ψύξη στο ψυγείο.

Πότε να τα αποφεύγουμε;

Δεν υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση και φυσικά ενδείκνυται σε εγκυμοσύνη, εκτός αν ορίζεται το αντίθετο από τον κατασκευαστή.

Χρυσάνθη Φετινίδου, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων