fbpx

Μέθοδοι Αντισύλληψης και οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού

Η ενημέρωση πάνω στο θέμα της σεξουαλικότητας, είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που πρέπει να προσαρμοστεί βάσει των ιδιαιτεροτήτων του καθενός.

Ειδικά σε νεαρές ηλικίες, η άγνοια κινδύνου για πιθανότητα εγκυμοσύνης και η υψηλή γονιμότητα, απαιτούν μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. 

Η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων σήμερα είναι συχνά ασταθής, θέτοντας τους και σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ.Μέθοδοι Αντισύλληψης και οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού.Αντισυλληπτική Αγωγή- Συζητήστε πιθανές παρενέργειες 

- Αύξηση βάρους: η συσχέτιση με τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά δεν έχει αποδειχθεί και υπάρχουν λίγα στοιχεία για τις προγεστερόνες, εκτός από την οξική μεδροξυπρογεστερόνη η οποία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα.

- Ακμή: Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά μπορούν να βελτιώσουν την προϋπάρχουσα ακμή (αντιανδρογόνος επίδραση του οιστρογόνου), ενώ οι προγεστερόνες (έχουν περισσότερο ή λιγότερο έντονα ανδρογόνα αποτελέσματα) μπορούν να βελτιώσουν, να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν την ακμή. 

- Επίδραση στην εμμηνόρροια: εκτός από τη βελτίωση της πρωτογενούς δυσμηνόρροιας με συνδυασμένα αντισυλληπτικά, αυτά μπορούν να τροποποιήσουν την ροή, ειδικά κατά τους πρώτους 3 μήνες χορήγησης.

- Κάπνισμα: ο συνδυασμός του καπνού με την ορμονική αντισύλληψη μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

- Ο θρομβοεμβολικός κίνδυνος στα συνδυασμένα αντισυλληπτικά επανεκτιμήθηκε προς τα πάνω σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2013: 6 περιπτώσεις ανά 10.000 χρήστες χαπιών 1ης ή 2ης γενιάς ή χαπιών που περιέχουν νοργεστιμάτη και έως και διπλάσιος για άλλες δραστικές (χάπια 3ης και 4ης γενιάς, έμπλαστρο, δακτύλιος).

Σε περίπτωση λήψης αντισυλληπτικής αγωγής, οι παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υπάρχει άμεση και τακτική επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό.

Διπλή προστασία: Προφυλακτικό, πάντα!

Μόνο τα προφυλακτικά παρέχουν προστασία έναντι των ΣΜΝ. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κάθε σεξουαλική επαφή, ειδικά εάν δεν γνωρίζουν την κατάσταση του συντρόφου σε σχέση με τον ιό HIV.

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του, δεν είναι βέλτιστη γι’ αυτό και πρέπει να συνδυάζεται και με κάποια άλλη μέθοδο.

Διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, η επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης μέρας) πρέπει να συνιστάται σε περίπτωση παράβλεψης λήψης του χαπιού, αποκόλλησης του επιθέματος ή αφαίρεσης του δακτυλίου, όπως επίσης και όταν ένα προφυλακτικό που χρησιμοποιήθηκε «έσπασε» ή γλίστρησε.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων