fbpx

Ήπιες Ερεθιστικές Δερματίτιδες στα Παιδιά

Ας δούμε, στον τομέα της δερματολογίας, ορισμένες ήπιες ερεθιστικές δερματίτιδες στα παιδιά και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε στον πάγκο του φαρμακείου...

Περιστοματική δερματίτιδα

Είναι ένας απλός λειχήνας που εκδηλώνεται με κοκκινίλες και απολέπιση γύρω από το στόμα και στα μάγουλα που μπορεί να είναι και λίγο επώδυνες κυρίως γύρω από τα χείλη.Ήπιες Ερεθιστικές Δερματίτιδες στα Παιδιά.

Αυτές οι βλάβες επιδεινώνονται με το κρύο και τον αέρα που οπωσδήποτε ξηραίνουν το δέρμα.

Η υπερσιελόρροια και οι πιπίλες ερεθίζουν την περιοχή.

Η χρήση μια μαλακτικής και αντισηπτικής κρέμας με βάση άλατα ψευδαργύρου και χαλκού, βοηθά και στην προστασία της περιοχής από τους ερεθιστικούς παράγοντες αλλά και στην επούλωση.

Για την πρόληψη, συστήστε στη μητέρα την καθημερινή χρήση μιας παιδικής κρέμας φροντίδας στο πρόσωπο ή μιας Cold cream ιδιαίτερα τον χειμώνα και συμβουλεύστε τη μητέρα να σκουπίζει όσο γίνεται συχνότερα τα σάλια του παιδιού και να αποφεύγει όσο γίνεται τις πιπίλες.

Η Βρεφική ακμή

Η ακμή του νεογνού εμφανίζεται μόλις μετά τη γέννα ή μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

Έχει την ίδια εκδήλωση με αυτήν του εφήβου, με ερυθηματώδεις βλατίδες και φλύκταινες στα μάγουλα, το μέτωπο, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής, που διαρκούν το πολύ 2 έως 3 μήνες και αντιμετωπίζονται απλά με ένα αντισηπτικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.

Οφείλονται στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων από τα οιστρογόνα της μητέρας.

Οι ιδρωτίλες είναι μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται κυρίως στις πτυχές του δέρματος.

Η Ιδρώα ή ιδρωτίλες

Είναι μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται κυρίως στις πτυχές του δέρματος.

Οφείλονται στη συγκράτηση του ιδρώτα λόγω κάποιας παρεμπόδισης σε επίπεδο ιδρωτοποιών αδένων, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή όταν σκεπάζουμε πολύ ζεστά το μωρό.

Δεν χρειάζεται η χρήση κανενός προϊόντος. Ελευθερώστε το παιδί από τα χονδρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα, κάντε του ένα πολύ χλιαρό μπάνιο και σε λίγες ώρες οι ιδρωτίλες θα έχουν εξαφανιστεί.

Τέλος, να αναφέρουμε σύντομα και ορισμένες μολυσματικές δερματικές παθήσεις, όπως η ανεμοβλογιά και το μολυσματικό παράτριμμα που χρήζουν επίσκεψης στον ειδικό γιατρό:

Η Ανεμοβλογιά

Οφείλεται σε έναν ιό της ομάδας του έρπητα και είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια.

Αναπτύσσεται μέσα σε λίγες ημέρες ένα εξάνθημα που αποτελείται από βλατίδες, φλύκταινες και εφελκιδώδεις βλάβες στον κορμό, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια στα κάτω άκρα και τα πέλματα.

Προσβάλλεται συχνά και το στόμα και οι βλεννογόνοι. Παρουσιάζει συχνά και μέτριο πυρετό.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Πρέπει να ξηραίνονται καλά οι βλάβες και να εμποδίζονται οι επιμολύνσεις που οφείλονται στον κνησμό.

Προσοχή, να κόβονται τα νύχια του παιδιού κοντά, να καθαρίζονται συχνά τα χέρια του, και φυσικά μπορείτε να συστήσετε ένα τοπικό αντιισταμινικό, εάν ο παιδίατρος δεν το έχει κάνει.

Το Μολυσματικό κηρίο

Είναι μια μικροβιακή επιδερμιδίτιδα πολύ συχνή στα παιδιά λόγω του σχολείου (Staphylocoque A ή Staphylocoque Dore).

Χαρακτηρίζεται από φλύκταινες που εξελίσσονται σε κρούστα στο πρόσωπο, περιστοματικά, στο τριχωτό της κεφαλής και σε ακραίες περιπτώσεις συνοδεύεται από αδενοπάθεια και πυρετό.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων