fbpx

Φροντίδα Μικροτραυματισμών και Εγκαυμάτων

Ηλιακά εγκαύματα, εγκαύματα, μικροτραυματισμοί…

Πόσο συχνά σπεύδουν οι ασθενείς σας για να τους παράσχετε τις πρώτες βοήθειες ή και να σας ζητήσουν συμβουλές για τη φροντίδα τέτοιων καταστάσεων;

Η γνώση των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία θα χαρακτηρίσετε τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο για να φροντίσετε τους ασθενείς σας.

Πόσο συχνά σπεύδουν οι ασθενείς σας για να τους παράσχετε τις πρώτες βοήθειες ή και να σας ζητήσουν συμβουλές για τη φροντίδα τέτοιων καταστάσεων;

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με το βάθος και τη μορφολογία του δέρματος:

Εγκαύματα πρώτου βαθμού

Η έκταση τους περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα, αυξημένη θερμοκρασία στη γύρω περιοχή και πόνο.

Συνήθως προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, τη φωτιά, το καυτό νερό, από τη χρήση κάποιων χημικών ουσιών, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, κ.λπ.

Εγκαύματα δευτέρου βαθμού

Αυτά επεκτείνονται πέραν της επιφάνειας σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, γι’ αυτό εκτός του ερυθήματος εμφανίζονται πυώδεις φουσκάλες και έντονος πόνος στην περιοχή που έχει καεί.

Ωστόσο, δεν καταστρέφονται τα κατώτερα τμήματα του χορίου, οι θύλακες των τριχών και οι ιδρωτοποιοί αδένες.

Για την αποκατάστασή των εγκαυμάτων αυτών χρειάζονται 10-14 ημέρες.

Εγκαύματα τρίτου βαθμού

Αυτή είναι η πιο σοβαρή κατηγορία εγκαυμάτων και εδώ υπάρχει εκτεταμένη σε βάθος καταστροφή, καθώς επηρεάζονται όλες οι στιβάδες του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα καταστρέφονται:

Ο λιπώδης ιστός και τα νεύρα της περιοχής, ενώ μπορεί να επηρεαστούν τα αιμοφόρα αγγεία και οι μύες σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις.

Τα τραύματα διακρίνονται ανάλογα με την έκτασή τους, το βάθος και την παρουσία αιμορραγίας.

Μικροτραυματισμοί και πληγές

Τραύμα είναι οποιαδήποτε ασυνέχεια του δέρματος που συνοδεύεται από καταστροφή των ιστών, εσωτερική ή/και εξωτερική, ανεξάρτητα από το αίτιο που μπορεί να προκληθεί.

Τα τραύματα διακρίνονται ανάλογα με την έκτασή τους, το βάθος και την παρουσία αιμορραγίας.

Τα σοβαρά τραύματα χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ τα λιγότερα σοβαρά μπορούν να αντιμετωπιστούν στο φαρμακείο και στο σπίτι.

Κριτήρια σοβαρότητας

Εκτός από το βάθος του δέρματος που έχει επηρεάσει το έγκαυμα, σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της σοβαρότητας παίζουν:

Ο τρόπος που προκλήθηκε, αν υπάρχει ή όχι αιμορραγία, η έκταση του και φυσικά η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Στους υγιείς ενήλικες, τα εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού δεν θεωρούνται τόσο σοβαρά και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο φαρμακείο.

Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού όμως είναι σοβαρά και χρήζουν ιατρικής φροντίδας, καθώς ο κίνδυνος πτώσης της αρτηριακής πίεσης και καρδιακού σοκ είναι αυξημένος.

Σε περιπτώσεις παιδιών κάτω των 5 ετών, σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ασθενείς με ιστορικό διαβήτη, ανοσοκατασταλμένων ή με προβλήματα στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, θα πρέπει να τους παραπέμψετε στον γιατρό, διότι υπάρχει πιθανότητα έντονης αφυδάτωσης.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό, τα εγκαύματα θεωρούνται πάντα σοβαρά όταν βρίσκονται:

Στην περιοχή του προσώπου, λόγω της ευαισθησίας του δέρματος σε αυτό το σημείο μπορεί ακόμη και μετά την επούλωση του εγκαύματος να μείνουν μόνιμες ουλές, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν το έγκαυμα είναι κοντά στα μάτια.

Στα χέρια και τις αρθρώσεις, διότι προκαλείται δυσκολία στις κινήσεις.

Στη μύτη και στο στόμα, τα σημεία αυτά είναι αεραγωγοί και η πρόκληση οιδήματος θα δημιουργήσει προβλήματα κατά την αναπνοή.

Στα γεννητικά όργανα και το εσωτερικό των μηρών, όπου η περιοχή είναι ευαίσθητη και χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης και φροντίδας.

Όσον αφορά τα τραύματα, αξιολογείται η σοβαρότητα της κατάστασης από το αν το τραύμα είναι βαθύ και εκτεταμένο και αν αιμορραγεί.

Στην περίπτωση αυτή, αν το αίμα δεν σταματά μετά τον καθαρισμό του τραύματος και την τοποθέτηση γάζας, πρέπει να παραπέμψετε τον ασθενή σας στο νοσοκομείο.

Αν η πληγή έχει προκληθεί από αιχμηρό αντικείμενο, καλό είναι να ρωτήσετε τον ασθενή σας αν έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο, ενώ σε περίπτωση που ακολουθείται αγωγή με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά και αιμορραγεί, είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική φροντίδα.

Όσον αφορά τα τραύματα, αξιολογείται η σοβαρότητα της κατάστασης από το αν το τραύμα είναι βαθύ και εκτεταμένο και αν αιμορραγεί.

ΣΥΧΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Γυναίκα, 34 ετών: «Καθώς καθάριζα ακούμπησα κατά λάθος τα μάτια μου με τα χέρια μου που είχαν χλωρίνη. Τα ξέπλυνα με νερό, όμως ακόμη με τσούζουν πολύ.»

Οποιοσδήποτε τραυματισμός του οφθαλμού (μώλωπες, ψεκασμός, έγκαυμα ή ξένο σώμα) θεωρείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και όταν δεν υπάρχει οπτική διαταραχή.

Σε καταστάσεις που τα μάτια έχουν έρθει σε επαφή με χημικούς παράγοντες πρέπει άμεσα να ξεπλυθούν με άφθονο αλατούχο νερό (ορός) ή ήπιο αντισηπτικό διάλυμα (συνδυασμός βορικού οξέος με βορικό νάτριο), και φυσικά να αποφευχθεί το νερό.

Στη συνέχεια τοποθετείται στον οφθαλμό μία γάζα που θα προστατεύσει το μάτι μέχρι να το δει ο οφθαλμίατρος.

Άνδρας, 64 ετών: «Χρησιμοποιούσα το κλαδευτήρι στον κήπο και κόπηκα στον αντίχειρα. Τώρα έχει σταματήσει να τρέχει αίμα. Χρειάζεται κάποια άλλη φροντίδα;»

Κάθε τραύμα πρέπει να ελέγχεται, καθώς μπορεί προσωρινά να μην αιμορραγεί, αλλά δεν αποκλείεται η πιθανή αιμορραγία να βρίσκεται σε σημείο που είναι εκτεθειμένο ή πάνω σε αρθρώσεις.

Η φροντίδα είναι επιτακτική, ιδιαίτερα σε περιστατικά που εμφανίζουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή απώλεια αίσθησης στην επικείμενη περιοχή και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιμόλυνση.

Παιδί, 10 ετών: «Έπεσε καυτό νερό στο χέρι μου. Τώρα έχει κοκκινίσει πολύ και με τσούζει. Τι να κάνω;»

Αφού ρωτήσετε τον ασθενή αν έχει ρίξει κρύο νερό πάνω στο έγκαυμα και αφού ελέγξετε την περιοχή, συστήνετε τη χρήση ενυδατικής κρέμας, ειδική για τα εγκαύματα και αντικολλητικό επίδεσμο για γρήγορη επούλωση.

Σε περίπτωση έντονου πόνου ενδείκνυται χορήγηση παρακεταμόλης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερωθείτε για το αν ο ασθενής έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και αν δείτε ότι είναι εκτεταμένο το έγκαυμα να παραπέμψετε στο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση ή άλλη επιπλοκή.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

- Καθαρίσετε το τραύμα ή το έγκαυμα με ήπιο αντισηπτικό σαπούνι και νερό ή με ορό σε μία γάζα.

- Απολυμάνετε την περιοχή με αντισηπτικό και αντιμικροβιακό προϊόν.

Προτιμήστε γάζα ή συμπιεσμένο βαμβάκι και όχι απλό βαμβάκι, καθώς μπορεί να αφήσει ίνες πάνω στην πληγή ή το έγκαυμα κατά τη χρήση.

- Για την ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων συστήστε στους ασθενείς σας να τα καλύψουν με αντικολλητική και αδιάβροχη γάζα, που θα επιτρέπει στην περιοχή να αερίζεται.

Τα επιθέματα πρέπει να αλλάζονται κάθε 24-48 ώρες, ανάλογα με τη δερματική βλάβη και την κατάσταση του τραύματος.

- Στα εγκαυμάτων, αφού τοποθετηθεί η περιοχή κάτω από κρύο νερό, προτείνετε την εφαρμογή λιπαρής γέλης, ειδικής για εγκαύματα και επανάληψη της διαδικασίας για αρκετές φορές τις πρώτες ημέρες.

Για την επιτάχυνση της επούλωσης του δερματικού επιθηλίου είναι καλό οι ασθενείς σας να χρησιμοποιήσουν και γαλάκτωμα με βάση την καλέντουλα ή την τρολαμίνη, για καταπραϋντική και επουλωτική δράση.

- Για τη φροντίδα των επιφανειακών και καθαρών εγκαυμάτων πρώτου και ελαφρώς δευτέρου βαθμού, μπορούν να χορηγηθούν και επιθέματα με υδρογέλη.

Ενυδατώνουν την περιοχή και παράλληλα την προστατεύουν από επιμολύνσεις.

Για την αντιμετώπιση του πόνου

- Παρακεταμόλη: Δισκία 500mg ή 1000mg σε ενήλικες και 15mg/kg σιρόπι σε παιδιά επί πόνου έως 4 φορές ημερησίως.

- Ιβουπροφαίνη: Δισκία 200mg ή 400mg σε ενήλικες και 20-30mg/kg σιρόπι σε παιδία επί πόνου έως 3 φορές ημερησίως.

Φρειδερίκη Καπούλα, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων