fbpx

Αναδείξτε τον Ρόλο σας σε Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Διερευνήστε τα Συμπτώματα και Δώστε την Κατάλληλη Συμβουλή

Στον κόλπο κάθε γυναίκας φυσιολογικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, τόσο αυτά που θεωρούνται «καλά» και προστατεύουν το περιβάλλον του κόλπου, όσο και τα παθολογικά που όταν διαταράσσεται η ισορροπία και το pH του κόλπου επικρατούν και δημιουργούν συμπτώματα στη γυναίκα.

Μυκητιασική Κολπίτιδα

Οι Mυκητιασικές Kολπίτιδες αποτελούν τις πιο συχνές κολπίτιδες που κυρίως οφείλονται στον μύκητα Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο κάθε γυναίκας.

Όμως, όταν διαταράσσεται ο πληθυσμός των γαλακτοβάκιλων, που κανονικά προστατεύουν την χλωρίδα του κόλπου, τότε δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για την υπερανάπτυξη μυκήτων.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως λευκωπές κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες δεν είναι δύσοσμες και συνήθως προκαλούν κνησμό ή ακόμα και καύσο-ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου.

Αναδείξτε τον Ρόλο σας σε Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Βακτηριακή Κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις πλέον συχνές κολπικές λοιμώξεις και κυρίως σχετίζεται με διαταραχή-αύξηση του pH του κόλπου. Η βακτηριακή κολπίτιδα έχει χαρακτηριστικές εκκρίσεις που είναι υδαρείς, γκριζωπές-λευκωπές ή και πρασινωπές και έχουν μία χαρακτηριστική έντονη οσμή (οσμή ψαριού).

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή και δεν οφείλεται σε κακή προσωπική υγιεινή. Μπορεί ωστόσο να επιδεινωθεί από υπερβολική χρήση μη κατάλληλων για την περιοχή του κόλπου σκευάσματα, όπως τα αφρόλουτρα, τα κοινά σαπούνια ή τις υπερβολικές και συχνές κολπικές πλύσεις, πιθανόν διότι αλλοιώνεται το περιβάλλον του κόλπου. Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα σκευάσματα καθαρισμού και υγιεινής του κόλπου και να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής σωστά, αλλά και χωρίς υπερβολές.

Ατροφική Κολπίτιδα

Η Aτροφική Kολπίτιδα, οφείλεται σε έναν συνδυασμό ατροφίας και φλεγμονής του κόλπου, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση ή μετά από διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις, λόγω διαταραχής της χλωρίδας του κόλπου και της έλλειψης οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως: ξηρότητα κόλπου, κνησμός ή αίσθηση καύσου, δυσπαρεύνια, δηλαδή επώδυνη σεξουαλική επαφή, καθώς και προβλήματα από το ουροποιητικό, όπως ουρολοιμώξεις-συχνουρία ή και ακράτεια.

Η χρήση τοπικών λιπαντικών ή ενυδατικών κολπικών σκευασμάτων μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων και αποτελούν μία πρώτης γραμμής επιλογή κυρίως για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να λάβουν ορμονική θεραπεία. Τα συγκεκριμένα κολπικά σκευάσματα δεν περιέχουν οιστρογόνα και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη λίπανση-ενυδάτωση των ιστών και την πρόληψη της επώδυνης σεξουαλικής επαφής.

Από τη Ματιά του Φαρμακοποιού

 • Αναγνωρίστε τον τύπο της κολπίτιδας με τις κατάλληλες ερωτήσεις:
  “Μπορείτε να μου περιγράψετε τα συμπτώματά σας;”,
  “Πότε αισθανθήκατε αυτά τα συμπτώματα;”,
  “Τι χρησιμοποιείτε ως φροντίδα υγιεινής;”,
  “Ποια μέθοδος αντισύλληψης χρησιμοποιείτε;”.
 • Προτείνετε τα κατάλληλα προϊόντα υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, επισημαίνοντας να αποφεύγονται τα σκληρά αλκαλικά σαπούνια, οι πολλές κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά που μπορεί να διαταράξουν το pH του κόλπου.
 • Παραπέμψτε στον ειδικό ιατρό εφόσον τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν.


ΠΑΝΟΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής κλινικής Παν/μιου Αθηνών Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων