fbpx

Μητρικός Θηλασμός - Ο Υποστηρικτικός Ρόλος του Φαρμακοποιού

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους, ξεπερνώντας ιδέες και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Χρειάζονται όμως πληροφόρηση και υποστήριξη ώστε να τα καταφέρουν.

Ένα μωρό δεν χρειάζεται πάντα την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να τις στηρίξει και να τους προσφέρει σωστή ενημέρωση και βοήθεια.

Βοηθώντας τη νέα μητέρα να ζητήσει τη συμβουλή σας

Από την περίοδο κιόλας της εγκυμοσύνης μπορούμε να προσεγγίσουμε τη μέλλουσα μητέρα και να τη βοηθήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο να ξεκινήσει το θηλασμό του μωρού της μόλις αυτό γεννηθεί.

Αρχικά θα πρέπει να διαμορφώσουμε στον χώρο πώλησης ένα τμήμα, μικρό ή μεγάλο ανάλογο με το φαρμακείο μας, για τη βρεφική περιποίηση και να συγκεντρώσουμε εδώ, μαζί με τα συνήθη προϊόντα φροντίδας του βρέφους, όλα τα προϊόντα που μπορούν να τη βοηθήσουν στον θηλασμό όπως: επιθέματα στήθους, κρέμες λανολίνης, θήλαστρα κ.λπ.

8 προβλήματα που ζητούν λύση

1. «Στο πρώτο μου παιδί δεν κατάφερα να θηλάσω. Μπορώ να προσπαθήσω τώρα;»

Η συμβουλή σας

Πολλές φορές λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, κακό ξεκίνημα, πιέσεις από το συγγενικό περιβάλλον ή κάποιο πρόβλημα υγείας, ο θηλασμός γίνεται πολύ δύσκολος ως και ακατόρθωτος για κάποιες μητέρες.

Παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε μια καινούργια προσπάθεια και με την κατάλληλη ενημέρωση και βοήθεια να τα καταφέρετε.

Το ότι δεν θηλάσατε το πρώτο σας παιδάκι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να θηλάσετε το επόμενο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι υπομονή και επιμονή και είμαι σίγουρος/η πως θα τα καταφέρετε μια χαρά!

2. «Δεν έχω αρκετό γάλα.»

Η συμβουλή σας

Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα γιατί η φύση έχει προνοήσει.

Η παραγωγή του γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Δηλαδή όσο περισσότερο θηλάζει μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ γάλα παράγει.

Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται ακόμα και οι ταυτόχρονες ανάγκες δυο ή περισσότερων μωρών.

Ο μοναδικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσει μια νέα μητέρα είναι να θηλάζει κάθε φορά που το ή τα μωρά της το ζητήσουν, χωρίς να δίνει συμπλήρωμα γάλακτος ή νερό, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους.

Θα πρέπει να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών και ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

3. «Κάθε φορά που θηλάζω πονάω.»

Η συμβουλή σας

Όταν ο θηλασμός γίνεται σωστά δεν θα πρέπει να υπάρχει πόνος στις θηλές.

Πόνος μπορεί να υπάρχει είτε όταν το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά τη θηλαία άλω (τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή), με αποτέλεσμα να πιπιλάει μόνο τη θηλή ή εάν το παιδί παίρνει συμπλήρωμα με μπουκάλι και μπερδεύει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει σε κάθε μέθοδο ταΐσματος.

Για να απαλύνετε τον πόνο, βάζετε μετά από κάθε θηλασμό μια κρέμα με φυσική λανολίνη που θα βοηθήσει στην επούλωση του τραυματισμένου στήθους.

Επίσης υιοθετήστε μια πιο σωστή στάση θηλασμού με το σώμα του μωρού να είναι σε ευθεία στάση (όχι λυγισμένο), το μωρό να είναι στραμμένο προς το μαστό κοιτώντας τη μητέρα του στα μάτια, το σώμα του μωρού να είναι κοντά στο σώμα της μητέρας, να υποβαστάζεται όλο το σώμα του μωρού (όχι μόνο το κεφάλι ή το κάτω μέρος του σώματος του), η κοιλιά του μωρού να ακουμπάει τη δική σας και το στόμα του να πιάνει ολόκληρη τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή.

Συνεχίστε να θηλάζετε κανονικά και από τα δύο στήθη ακόμα και αν δείτε λίγο αίμα.

4. «Σε 1 μήνα επιστρέφω στη δουλειά τι θα κάνω τότε;»

Η συμβουλή σας

Εάν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών και έχει ήδη αρχίσει ο απογαλακτισμός του, εισάγοντας και άλλες τροφές ή συμπλήρωμα γάλακτος, πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Όταν εσείς θα λείπετε το μωρό θα τρώει τα υπόλοιπα γεύματα και θα πίνει μητρικό γάλα όταν εσείς θα είστε παρούσα.

Αν το μωρό σας είναι μικρότερο των έξι μηνών ή θα λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι ή δεν έχει εισάγει ακόμη αρκετά γεύματα για να αντικαθιστά το δικό σας γάλα τις ώρες που θα λείπετε, μπορούμε να δούμε μαζί ένα θήλαστρο ηλεκτρικό ή χειροκίνητο, ανάλογα με τις ανάγκες σας, με το οποίο θα αντλείτε το γάλα σας και θα το φυλάσσετε, ώστε το άτομο που φροντίζει το μωρό σας να μπορεί να του το δίνει όταν εσείς λείπετε.

5. «Ενώ είχαμε φτιάξει ένα πρόγραμμα θηλασμού, τις τελευταίες μέρες είναι κολλημένο στο στήθος μου. Τι φταίει;»

Η συμβουλή σας

Ένα μωρό δεν χρειάζεται πάντα την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Μεγαλώνοντας λοιπόν οι απαιτήσεις του σε γάλα αυξάνονται.

Εάν δίνατε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, ο γιατρός σας θα αύξανε σιγά σιγά την ποσότητα.

Στον μητρικό θηλασμό όμως, το ίδιο το παιδί πρέπει να “παράγει” το επιπλέον γάλα που του χρειάζεται.

Γι’ αυτό το λόγο και επειδή η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, ζητώντας το μωρό να θηλάζει πιο συχνά, αναγκάζει το στήθος να παράγει περισσότερο γάλα για να καλύψει τις ανάγκες του.

Είναι τα λεγόμενα άλματα ανάπτυξης και οι μαραθώνιοι θηλασμού των παιδιών.

Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να προσφέρετε το στήθος σας όσο συχνά θέλει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει θηλασμό κάθε μισή ώρα κάποιες φορές, και σύντομα θα επιστρέψετε στις συνηθισμένες σας ώρες.

6. «Έχω πάρει θήλαστρο αλλά δεν μπορώ να βγάλω καθόλου γάλα. Τι φταίει;»

Η συμβουλή σας

Τα σύγχρονα θήλαστρα μιμούνται αρκετά καλά τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού.

Παρόλα αυτά ειδικά αν είστε αγχωμένες και στρεσαρισμένες, μπορεί ενώ βλέπετε πως το μωρό σας θηλάζει πολύ καλά και πίνει γάλα από εσάς, όταν πάτε να βγάλετε γάλα με το θήλαστρο να μην βγαίνει σταγόνα.

Αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να κάνετε τη διαδικασία όταν είστε ήρεμη, να βάζετε απαλή μουσική, να σκέφτεστε το μωράκι σας και να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μασάζ πριν την άντληση.

Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, θα πρέπει να δούμε αν το θήλαστρο που χρησιμοποιείτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και τη χρήση που του κάνετε.

Μια νέα μητέρα είναι έτσι και αλλιώς αγχωμένη με τον ερχομό του μωρού της.

Ο θηλασμός αποτελεί ένα βασικό κομμάτι αυτής της ανησυχίας, μιας και δυστυχώς στην χώρα μας είναι ελλιπής η ενημέρωση γύρω από τον θηλασμό.

Βοηθώντας τη νέα μητέρα να θηλάσει, αποκτάτε την εμπιστοσύνη της και ταυτόχρονα ανοίγετε μια πόρτα επικοινωνίας μαζί της για να σας εκφράσει και άλλους προβληματισμούς που μπορεί να έχει σχετικά με το μωρό της.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων