fbpx

Παθολογίες των Bλεφάρων

Η Ερώτηση στο Φαρμακείο:

«Έχω ένα σπυράκι γεμάτο πύον στη βάση των βλεφάρων μου. Σήμερα το πρωί το βλέφαρο πρήστηκε, το μάτι μου είναι λίγο κόκκινο και αισθάνομαι μία ενόχληση. Τι μπορώ να κάνω;»

Παθολογίες των Bλεφάρων

Η Απάντησή σας Μπορεί να Είναι

«Απ' ότι βλέπω πρόκειται για κριθαράκι στο μάτι.

Να πλύνετε τα μάτια και τα βλέφαρα με ένα διάλυμα αντισηπτικό και καταπραϋντικό και πέντε λεπτά αργότερα να εφαρμόσετε αυτή την οφθαλμική αλοιφή.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία 4 έως 6 φορές την ημέρα, για μία εβδομάδα.

Η θολότητα στην όραση μετά την εφαρμογή της αλοιφής, θα περάσει μετά από λίγα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μη μακιγιάρετε τα μάτια σας.

Εάν δεν αισθάνεστε κάποια βελτίωση σε 3 ημέρες από τώρα, επισκεφθείτε το γιατρό σας».  

Οι Παθολογίες των Βλεφάρων

Οι πιο συχνές παθολογίες είναι το κριθαράκι, το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα.

Το κριθαράκι είναι μία μικροβιακή οξεία μόλυνση, ενός η περισσότερων αδένων που οφείλεται κυρίως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Υποτροπιάζει όταν συνοδεύεται από διαβήτη, από παθήσεις του γαστρεντερικού ή ακμή.

Μπορεί να είναι εσωτερικό η εξωτερικό και όταν σπάσει και απομακρυνθεί το πύον, ακολουθεί βελτίωση εντός ολίγων ημερών.

Το χαλάζιο είναι μία σκλήρυνση στην άκρη του βλεφάρου χωρίς πύον, λόγω άθροισης εκκρίσεων.

Αντίθετα με το κριθαράκι που εμφανίζεται στη ρίζα της βλεφαρίδας, το χαλάζιο δε μεταβάλλει την καμπυλότητα του βλεφάρου.

Η εξέλιξή του είναι πιο αργή και διαρκεί μερικές εβδομάδες ή και μερικούς μήνες και μπορεί να επιμολυνθεί.

Συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Η βλεφαρίτιδα, είναι μία απολεπιστική φλεγμονή και των δύο βλεφάρων, συνοδεύεται από ερύθημα και οίδημα των βλεφάρων καθώς και  απολέπιση του δέρματος και οι βλεφαρίδες κολλάνε λόγω υπερέκκρισης των αδένων του βλεφάρου.

Ο ασθενής, παραπονιέται για φαγούρα, αίσθημα καύσου και ερεθισμό.

Μπορεί να οφείλεται σε παράσιτα, αλλεργιογόνα ή μικρόβια.

Εμφανίζεται πιο εύκολα σε ένα σμηγματορροϊκό δέρμα, ενώ ο καπνός, η σκόνη και το air-condition επιδεινώνουν την κατάσταση.

Αντιμετώπιση

Μια Αυστηρή Υγιεινή:

Αυτές οι 3 παθολογίες έχουν την τάση να υποτροπιάζουν.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να καθαρίζουμε τα μάτια και τα βλέφαρα με τη βοήθεια ενός αντισηπτικού διαλύματος ή ενός φυσιολογικού ορού, κατά προτίμηση σε συσκευασία μονοδόσεων.

Σε περίπτωση που έχουμε ένα κριθαράκι, μπορούμε να προτείνουμε στον ασθενή να τραβήξει τη βλεφαρίδα, στη βάση της οποίας έχει σχηματιστεί το κριθαράκι, με ένα πενσάκι για να βοηθήσουμε την απέκκριση του πύου.

Αλοιφή ή Κολλύριο;

Μετά τον καθαρισμό του ματιού, η επιλογή της γαληνικής μορφής που θα πρέπει να εφαρμόσουμε καθορίζεται από την παθολογία και την ιδιαιτερότητα του ασθενή.

Οι οφθαλμικές αλοιφές είναι πιο αποτελεσματικές από τα κολλύρια, διότι ο χρόνος επαφής του δραστικού υλικού με την πάσχουσα περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι του κολλύριου.

Επειδή είναι λιπαρές, μπορούν να προκαλέσουν για λίγα λεπτά μια διαταραχή της όρασης.

Οι αλοιφές πρέπει να αποφεύγονται όταν έχουμε έναν τραυματισμό στο μάτι. Το καλύτερο είναι να προτείνουμε ένα κολλύριο κατά τα διάρκεια της ημέρας και μία αλοιφή για το βράδυ.

Τα κολλύρια, είναι ιδανικά για τις φλεγμονώδεις επιπεφυκίτιδες.

Ποια Θεραπεία;

Τα κολλύρια, είναι ιδανικά για τις φλεγμονώδεις επιπεφυκίτιδες.

Το κριθαράκι και η βλεφαρίτιδα, απαιτούν μία θεραπεία αντισηπτική ή τοπική αντιβιοτική για μία εβδομάδα, ενώ για το χαλάζιο για 15 ημέρες.

Ιογενείς Παθολογίες των Βλεφάρων

Ο έρπης των βλεφάρων ή ο οφθαλμικός ζωστήρας, είναι σοβαρές παθολογίες και ο φαρμακοποιός πρέπει να περιοριστεί στο να κάνει μόνο τη διάγνωση και να κατευθύνει τον ασθενή στον ειδικό ιατρό.

Ο έρπης των βλεφάρων μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες και χαρακτηριστικό είναι οι φυσαλίδες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα καθώς και η ερυθρότητα, ο πόνος και το αίσθημα καύσου.

Ο οφθαλμικός ζωστήρας, οφείλεται σε μία πρωτογενή μόλυνση του ιού της ανεμοβλογιάς. Μία δραστηριοποίησή του, προκαλεί έναν έντονο πόνο του οφθαλμικού νεύρου με ερύθημα, οίδημα, φωτοευαισθησία και έντονη δακρύρροια.

Συνδυάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με μία βλεφαρίτιδα, με φλύκταινες που περιέχουν ένα διαυγές υγρό και οι οποίες όταν σπάζουν, αντικαθιστούνται με σκουρόχρωμες εφελκίδες (κρούστες). 

Αυτή η παθολογία μπορεί να προκαλέσει μία φλεγμονή σοβαρή του ματιού και γι αυτό ο ασθενής πρέπει να αποταθεί επειγόντως στο γιατρό που θα του συστήσει μία θεραπεία κατά των ιών, τοπική και συστηματική.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός 
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων