fbpx

Φυτοθεραπεία: Πασιφλόρα - Το Φυτό Κατά του Στρες

Το πασιφλόρα (Passiflora incarnata), ιθαγενές στη Βραζιλία και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα αναρριχώμενο φυτό με έλικες, το οποίο φέρει μεγάλα, μοναχικά άνθη.

Η αρχιτεκτονική αυτών των λουλουδιών είναι υπέροχη με τη λευκή στεφάνη που περιβάλλεται από μακριά μοβ νημάτια και τους μεγάλους στήμονες με πορτοκαλί ανθήρες. ενώ οι καρποί του είναι ωοειδείς.

Φυτοθεραπεία: Πασιφλόρα - Το Φυτό Κατά του Στρες.

Οι Ισπανοί κατακτητές που ανακάλυψαν αυτό το λουλούδι με βρώσιμους καρπούς (Passiflora caerulea) το ονόμασαν λουλούδι του πάθους γιατί εντόπισαν σε αυτό τα όργανα του πάθους του Χριστού:

Ένα αγκάθινο στεφάνι που σχηματίζεται από τα νήματα της στεφάνης, τα στίγματα διατεταγμένα σε σταυρό, τους στήμονες σε σχήμα σφυριού, τα μαστίγια που αντιπροσωπεύονται από έλικες και 3- μυτερά φύλλα σε σχήμα λόγχης.

Το άγριο φυτό δεν απειλείται από την υπερβολική συγκομιδή γιατί καλλιεργείται ευρέως και αφθονεί στον βιότοπό του.

Το Passionflower είναι πολύ γνωστό στους Ινδούς του Αμαζονίου που το παίρνουν για να ανακουφίσουν το άγχος.

Από τον 19ο αιώνα, το συνιστούσαν Αμερικανοί γιατροί για την αϋπνία.

Στη Γαλλία, είχε συνταγογραφηθεί κατά του άγχους στους στρατιώτες του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Leclerc (20ος αιώνας) παρατήρησε επίσης καλά αποτελέσματα σε νευρικές διαταραχές και αϋπνία.

Ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες

Τα άνθη ή οι καρποί του περιέχουν φλαβονοειδή (τουλάχιστον 1,5%, ισοβιτεξίνη, ισοοριεντίνη, σαφτοζίδη), μια πυρόνη, μαλτόλη, ίχνη αιθέριου ελαίου και αλκαλοειδή που προέρχονται από χαρμανίνη.

Οι ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες έχουν αποδειχθεί σε ποντίκια με τη χορήγηση υδατικών και υδροαλκοολικών εκχυλισμάτων αντίστοιχα.

Τα εκχυλίσματα δεν είναι υπνωτικά, αλλά προκαλούν ύπνο σε ποντίκια που έλαβαν προηγουμένως ένα βαρβιτουρικό σε μια υπο-υπνωτική δόση.

Η χορήγηση καθαρών ουσιών (φλαβονοειδή, μαλτόλη, αλκαλοειδή) δεν κατέστησε δυνατή την παρατήρηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν με τα εκχυλίσματα αυτά.

Οι αγχολυτικές επιδράσεις των υδροαλκοολικών εκχυλισμάτων του φυτού έχουν επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες.

Τα εκχυλίσματα είναι επίσης αντισπασμωδικά, μη οπιοειδή αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη.

Το Passionflower δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων