fbpx

Προβιοτικά, οι Καλύτεροι Σύμμαχοι του Εντέρου

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί ίδιοι ή παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα και συγκροτούν τη λεγόμενη εντερική χλωρίδα.

Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, δηλαδή η ύπαρξη των κατάλληλων πληθυσμών μικροοργανισμών στο έντερο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του οργανισμού.

Μεταξύ των πιο γνωστών προβιοτικών είναι τα γαλακτικά βακτήρια (Lactobacillus sp) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifidobacterium sp).

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί ίδιοι ή παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα και συγκροτούν τη λεγόμενη εντερική χλωρίδα.

Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, την κακή διατροφή, τα ταξίδια, τη λήψη αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων.

Η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της ισορροπίας και κατ' επέκταση, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και τα φουσκώματα.

Οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των καταναλωτών στο φαρμακείο.

Η χορήγηση των κατάλληλων προβιοτικών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας άμεσος, αποτελεσματικός και πάνω από όλα ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπισή τους.

Η επιλογή του κατάλληλου προβιοτικού για την κάθε περίπτωση

Παρόλο που γενικά όλα τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του εντέρου, κάποια από αυτά έχουν μελετηθεί περισσότερο και δρουν καλύτερα σε κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα ή παθήσεις.

Για τον παραπάνω λόγο, καλό θα ήταν το συμπλήρωμα προβιοτικών που θα προταθεί, να επιλέγεται βάση του περιστατικού και να περιέχει τους μικροοργανισμούς εκείνους που παρουσιάζουν ειδική δράση σε αυτό.

Δυσκοιλιότητα

Δεδομένου ότι αυτή συνήθως οφείλεται στη διαταραχή της εντερικής χλωρίδας, η χορήγηση ενός προβιοτικού μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας.

Τα προβιοτικά στελέχη που έχουν μελετηθεί για τη συγκεκριμένη δράση είναι αρκετά.

Μεταξύ αυτών είναι και πολλά γαλακτικά βακτήρια όπως τα L. acidophilus, L. casei και L. rhamnosus.

Συμβουλή

Προτείνετε προβιοτικά και όχι καθαρτικά για τη δυσκοιλιότητα.

Τα καθαρτικά μπορεί να έχουν άμεσο αποτέλεσμα και να είναι απαραίτητα σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορούν όμως να αποτελούν μια μόνιμη λύση, καθώς είναι εθιστικά και η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αδρανήσει το έντερο.

Αντιθέτως, τα προβιοτικά δεν προκαλούν εθισμό αλλά βοηθούν να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και να λειτουργήσει το έντερο φυσιολογικά, χωρίς εξαναγκασμό.

Ευερέθιστο έντερο και φουσκώματα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα ταλαιπωρεί 1 στους 8 Έλληνες.

Τα καθαρτικά μπορεί να έχουν άμεσο αποτέλεσμα και να είναι απαραίτητα σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορούν όμως να αποτελούν μια μόνιμη λύση, καθώς είναι εθιστικά και η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αδρανήσει το έντερο.

Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως φουσκώματα, αέρια, πόνος στην κοιλιά και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Τα άτομα που πάσχουν επηρεάζονται πολύ από το άγχος, την ψυχολογία τους και τη διατροφή τους.

Τα προβιοτικά μπορούν και σε αυτήν την περίπτωση να βοηθήσουν.

Το προβιοτικό L. plantarum έχει μελετηθεί εκτενώς σε άτομα με ευερέθιστο έντερο και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Ο συνδυασμός του με τα L. Acidophilus και L. rhamnosus θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα καθώς και αυτά θεωρούνται ωφέλιμα για το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Λήψη αντιβιοτικών

Η λήψη αντιβίωσης διαταράσσει σημαντικά τη χλωρίδα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια.

Για τον λόγο αυτό, όταν λαμβάνεται αντιβίωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικών με την έναρξη της θεραπείας και ιδανικά και για λίγες εβδομάδες μετά τη διακοπή της.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προβιοτικά L. Bulgaricus και L. Acidophilus έχουν μελετηθεί αρκετά για τη δράση τους ενάντια στις παρενέργειες της αντιβίωσης και φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισής τους.

Επιπλέον, το L. acidophilus μπορεί να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό από τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων σε περιόδους που λαμβάνεται αντιβίωση.

Συμβουλή

Το προβιοτικό πρέπει να λαμβάνεται διαφορετική ώρα από το αντιβιοτικό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το δεύτερο να καταστρέψει το πρώτο.

Διάρροια

Στην περίπτωση μιας σχετικά ήπιας διάρροιας ή μιας διάρροιας που οφείλεται σε γνωστό αίτιο (π.χ. λήψη αντιβίωσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω), η χορήγηση ενός προβιοτικού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Τα περιστατικά οξείας ή επίμονης διάρροιας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό ή παρουσία αίματος στα κόπρανα, καλό θα ήταν να παραπέμπονται στον γιατρό.

Ταξιδιώτες

Στα ταξίδια, η αλλαγή περιβάλλοντος και οι αλλαγές στη διατροφή και στο νερό μπορεί να διαταράξουν τη χλωρίδα του εντέρου και να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές.

Ως προληπτικό μέτρο θα μπορούσαμε να προτείνουμε την έναρξη της λήψης προβιοτικών λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι, για την προετοιμασία της εντερικής χλωρίδας, για τις επερχόμενες διατροφικές αλλαγές και την αποφυγή των μικροενοχλήσεων.

Βρέφη

Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές όπως κολικούς, φουσκώματα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα προβιοτικά μπορούν, σύμφωνα με μελέτες, να βοηθήσουν στη μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων, καθώς και της δυσφορίας και του κλάματος που προκαλούνται από αυτά.

Μελέτες επίσης δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ατοπικού εκζέματος, επιδρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα προβιοτικά L. rhamnosus και L. reuteri έχουν μελετηθεί αρκετά στις παραπάνω περιπτώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μπορεί να υπάρχουν σε βρεφικές φόρμουλες ή σε συμπληρώματα διατροφής σε μορφή σταγόνων και μπορούν να προστεθούν στο γάλα ή την τροφή του βρέφους.

Συμβουλή

Πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη των προβιοτικών με πολύ ζεστά ροφήματα ή τροφές.

Είναι ασφαλή τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή για όλους και μπορούν να λαμβάνονται ακόμα και από παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

Επίσης, μπορούν να λαμβάνονται από ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, καθώς αυτά παραμένουν στο έντερο και γενικά δεν περνούν στην κυκλοφορία του αίματος όπου «κυκλοφορούν» τα φάρμακα.

Στην περίπτωση που λαμβάνονται προβιοτικά μέσω συμπληρώματος διατροφής, καλό είναι να ελέγχεται αν περιέχουν ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη ή άλλα συστατικά που μπορεί να ενοχλούν κάποια άτομα.

Προσοχή: τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς μπορείτε να αναπτύξετε την κατηγορία των προβιοτικών στο φαρμακείο σας

- Συνεργαστείτε με αξιόπιστες εταιρίες που μπορούν να σας δώσουν εγγυήσεις για την ποιότητα, τη σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών τους.

- Επιλέξτε μια σειρά προβιοτικών με στοχευμένα προϊόντα, δηλαδή με εξειδικευμένες συνθέσεις με διαφορετικούς συνδυασμούς προβιοτικών που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες.

- Προτιμήστε προϊόντα με εντεροδιαλυτές κάψουλες που προστατεύουν το προβιοτικό από το περιβάλλον του στομάχου και το αποδίδουν κατευθείαν στο έντερο.

- Ενημερωθείτε για τα προβιοτικά και επενδύστε στην εκπαίδευσή σας, παρακολουθώντας σεμινάρια όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.

- Ενημερώστε τους πελάτες σας για τα προβιοτικά και εξηγήστε τους γιατί είναι τόσο ωφέλιμα.

Εκμεταλλευτείτε τα υλικά και τις παροχές που σας δίνουν οι εταιρίες συνεργάτες σας.

Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc, MSc, Επιστημονική σύμβουλος της Douni Health Products AE
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων