fbpx

Τα Αντηλιακά Προϊόντα

Το καλλυντικό προϊόν προστασίας από τον ήλιο είναι ένα παρασκεύασμα που προορίζεται να εφαρμοστεί στο δέρμα για να το προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία και έτσι περιορίζει τον κίνδυνο άμεσων ή καθυστερημένων επιπτώσεων από αυτήν.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το επίπεδο αποτελεσματικότητας του προϊόντος, που συνδέεται με τη φύση των περιεχόμενων φίλτρων, πρέπει να αναφέρεται στην επισήμανση και καθορίζεται από δύο κριτήρια.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το επίπεδο αποτελεσματικότητας του προϊόντος, που συνδέεται με τη φύση των περιεχόμενων φίλτρων, πρέπει να αναφέρεται στην επισήμανση και καθορίζεται από δύο κριτήρια:

- Τον δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF).

Αντιστοιχεί στην αναλογία μεταξύ της ελάχιστης ερυθηματογόνου δόσης, μετρούμενη στο δέρμα που προστατεύεται από το προϊόν που δοκιμάστηκε και εκείνο που μετρήθηκε σε μη προστατευμένο δέρμα.

Η τιμή του SPF πληροί μόνο προστασία έναντι UVB.

- Τον ελάχιστο συντελεστή προστασίας UVA (FP-UVA).

Είναι η αναλογία μεταξύ των ελάχιστων δόσεων UVA που είναι απαραίτητες για την πρόκληση άμεσης μελάχρωσης στο προστατευμένο δέρμα και στο μη προστατευμένο δέρμα.

Οι κανονισμοί προτείνουν ότι η τιμή του αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1/3 του SPF, που εμφανίζεται στη συσκευασία με το ακρωνύμιο UVA.

Για λόγους απλοποίησης και σαφήνειας, έχουν καθοριστεί 4 κατηγορίες και 8 εμφανιζόμενες τιμές SPF:

Χαμηλή (SPF 6 και 10), μεσαία (SPF 15, 20 και 25), υψηλή (SPF 30 και 50) ή πολύ υψηλή προστασία (SPF 50+).

Κριτήρια επιλογής αντηλιακού

Φωτότυποι

Η φυσική προστασία των ατόμων εξαρτάται από το χρώμα του δέρματός τους, δηλαδή γενετικά καθορισμένες αναλογίες μελανίνης.

Κάθε τύπος δέρματος αντιστοιχεί σε χαρακτηριστικά (χρώματα δέρματος και μαλλιών) και αντιδράσεις (ικανότητα μαυρίσματος, ανάπτυξη ηλιακού εγκαύματος) που καθορίζουν τον φωτότυπο.

Υπάρχουν 4 ομάδες φωτότυπου ανάλογα με την ευαισθησία στον ήλιο.

Η φυσική προστασία των ατόμων εξαρτάται από το χρώμα του δέρματός τους, δηλαδή γενετικά καθορισμένες αναλογίες μελανίνης.

Οι συνθήκες έκθεσης

Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, εξαρτώνται από τη διάρκεια της έκθεσης και την ένταση της ακτινοβολίας του ήλιου.

Η γεωγραφική τοποθεσία, η σεζόν και ο τύπος δραστηριότητας πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η μορφή του αντηλιακού

Τα γαλακτώματα O / W ή W / O, επιτρέπουν συνδυασμούς υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών φίλτρων.

Τα λάδια μαυρίσματος είναι πιο εύκολο να απλωθούν, αλλά η ικανότητα φιλτραρίσματος είναι πιο περιορισμένη. Είναι κατάλληλα για σωματική χρήση.

Τα υδατικά ή τα υδατοαλκοολικά τζελ μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτώματα, ιδίως για το λιπαρό δέρμα.

Τα stick, ένα μείγμα λαδιών και κεριών, συχνά περιέχουν πολλά φίλτρα και χρησιμοποιούνται για περιοχές (μύτη, χείλη, ζυγωματικά) πολύ ευαίσθητες.

Τα σπρέι (νερά, εκνεφώματα, γαλακτώματα), χαρακτηρίζονται από την άνεσή τους κατά την εφαρμογή, αλλά δεν επιτρέπουν την απόθεση επαρκούς πάχους αντηλιακού για βέλτιστη φωτοπροστασία.

Αντηλιακά φίλτρα

Ένα φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας πρέπει να συνδυάζει πολλές ιδιότητες: ένα ευρύ φάσμα ενεργό σε όλες τις ακτινοβολίες UVΑ και UVΒ, μέγιστη ανοχή από το δέρμα, απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, μέγιστη φωτοσταθερότητα, καλή προσκόλληση στο δέρμα και αποτελεσματικότητα στην ελάχιστη δόση.

Οργανικά φίλτρα

Προστατεύουν το δέρμα χάρη στην επιλεκτική απορρόφηση των ακτίνων UV σε μια ακριβή ζώνη του φάσματος UVB και / ή UVA.

Αυτά τα φίλτρα, τα οποία δεν απορροφούν στο ορατό, είναι διαφανή στο δέρμα. Η πιθανή απορρόφησή τους μπορεί να είναι η αιτία αλλεργικών αντιδράσεων ή δυσανεξίας του δέρματος (κινναμάτες, βενζοφαινόνες).

Τα οργανικά φίλτρα προστατεύουν το δέρμα χάρη στην επιλεκτική απορρόφηση των ακτίνων UV σε μια ακριβή ζώνη του φάσματος UVB και / ή UVA.

Ανόργανα φίλτρα

Ονομάζονται «ορυκτά», αυτά τα φίλτρα είναι ανόργανες σκόνες, αδρανείς και αδιαφανείς, οι οποίες δρουν ουσιαστικά με ανάκλαση και διάχυση της ακτινοβολίας.

Προς το παρόν επιτρέπονται μόνο διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) και οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO).

Το φάσμα δράσης τους κατά των UVA και UVB εξαρτάται από το μέγεθος και από τη συγκέντρωση των σωματιδίων.

Είναι ιδιαίτερα φωτοσταθερά, δεν διεισδύουν στο δέρμα και είναι καλά ανεκτά.

Η φωτοπροστατευτική τους δράση είναι μικρότερη από εκείνη των χημικών φίλτρων, δεν επιτυγχάνουν από μόνα τους πολύ υψηλές προστασίες (50 ή 50+) και το προϊόν έχει το σημαντικό μειονέκτημα να αφήνει ένα λευκό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα.

Νανοσωματιδιακές μορφές

Ο μετασχηματισμός των φίλτρων χρωστικών ορυκτών σε νανοσωματίδια, καθιστά δυνατή τη διόρθωση του λευκού αποτελέσματος στο δέρμα και τη διευκόλυνση της επάλειψης με καλύτερη απορρόφηση UV και πιο μεγάλη διάρκεια δράσης.

Σταθεροποιούν επίσης τα φωτοαποικοδομήσιμα χημικά φίλτρα και ενισχύουν τη δράση τους.

Μύθοι και Αλήθειες

1. «Ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας προστατεύει πλήρως το δέρμα από τον ήλιο».

Όχι, η έννοια της «πλήρους προστασίας» δεν υπάρχει. Ακόμα και στη συνιστώμενη δόση, η προστασία 50+ αφήνει το 2% των ακτίνων UV να περάσει.

2. «Το μαυρισμένο δέρμα προστατεύεται από τον ήλιο».

Όχι στην πραγματικότητα. Αυτή η φυσική διαδικασία προστασίας ισοδυναμεί με δείκτη μεταξύ 3 - 5, ανεπαρκής για να προστατεύσει από τις επιβλαβείς επιπτώσεις, ιδίως μακροπρόθεσμα. Το δέρμα γίνεται απλά λιγότερο ευαίσθητο.

3. «Ο ελαφρύς άνεμος μετριάζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις ακτίνες UV».

Όχι, η αίσθηση δροσιάς του ανέμου δίνει μια ψευδή εντύπωση ασφάλειας. Ο κίνδυνος δεν συνδέεται με την αίσθηση της θερμότητας, αλλά μάλλον με την ένταση των ακτίνων UV.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων