fbpx

Αποτρίχωση και Ερεθισμένο Δέρμα

«Μετά την αποτρίχωση έχω κοκκινίλες στο δέρμα...»

...Μια νεαρή γυναίκα μας δείχνει τις γάμπες της.

«Αγόρασα ταινίες με κερί αποτρίχωσης, αλλά δεν μπορώ να τις ανεχτώ. Κοιτάξτε, έχω κοκκινίλες στα πόδια μου!»

«Όπως φαίνεται, έχετε αλλεργία στο κολοφώνιο που υπάρχει σε ορισμένα κεριά αποτρίχωσης. Θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε ένα κερί με ζάχαρη ή με ορυκτής προέλευσης ρητίνες που είναι λιγότερο ερεθιστικά».

«Ναι, όμως δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ζεστό κερί γατί με ερεθίζει…»

«Υπάρχουν κεριά με ζάχαρη που χρησιμοποιούνται στην κανονική θερμοκρασία».

Αποτρίχωση και Ερεθισμένο Δέρμα.

Ο τομέας των προϊόντων αποτρίχωσης εξελίσσονται πολύ δυναμικά, εξ’ αιτίας του αυξημένου κόστους μιας αποτρίχωσης σε ένα ινστιτούτο.

Διακρίνουμε τρείς τεχνικές αποτρίχωσης:

1. Αυτές που απομακρύνουν τις τρίχες της επιφάνειας χωρίς να φτάσουν στη ρίζα

Είναι τεχνικές γρήγορες και πρακτικές, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι οι τρίχες ξαναβγαίνουν πολύ γρήγορα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το ξυράφι (απαραίτητη η χρήση ενός αφρού ή κρέμας ξυρίσματος σε υγρό δέρμα) και η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή.

Επίσης, υπάρχουν και οι αποτριχωτικές κρέμες, που έχουν το μειονέκτημα της δυσάρεστης οσμής, λόγο του θειογλυκολικού οξέως που περιέχουν, για κερατολυτική δράση.

Οι κρέμες αυτές χρησιμοποιούνται πάνω στη ζώνη προς αποτρίχωση σε παχιά στρώση, αφήνονται να δράσουν 4-8 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείται η κρέμα με μία σπάτουλα και ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά με διάστημα 8 τουλάχιστον ημερών.

Μετά την αποτρίχωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλκαλικά σαπούνια ή αλκοολούχα προϊόντα, επειδή επιτείνουν τον ερεθισμό του δέρματος.

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα και τέλος, δεν συνιστάται το δέρμα να εκτίθεται άμεσα στον ήλιο.

Μετά την αποτρίχωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλκαλικά σαπούνια ή αλκοολούχα προϊόντα, επειδή επιτείνουν τον ερεθισμό του δέρματος.

2. Αυτές που απομακρύνουν τις τρίχες από την ρίζα τους

Με αυτές τις τεχνικές, η επανεμφάνιση των τριχών είναι πιο αργή (περίπου 3 εβδομάδες) και με τη συνεχή τους χρήση οι τρίχες ατροφούν και η πυκνότητά τους μειώνεται.

Εδώ ανήκουν οι αποτριχωτικές συσκευές, η αποτρίχωση με κεριά τα οποία χρησιμοποιούνται ζεστά ή χλιαρά και αλείφονται πάνω στο δέρμα, καθώς επίσης και οι αποτριχωτικές ταινίες με κρύο κερί που προσκολλούνται στο δέρμα και μετά τραβιούνται μαζί με τις τρίχες.

Όλες οι παραπάνω πρακτικές έχουν το μειονέκτημα ότι είναι επώδυνες και για να εφαρμοστούν πρέπει η τρίχα να έχει φθάσει σε ένα ανάλογο μήκος επάνω στο δέρμα.

Μετά τη χρήση αυτών των αποτριχωτικών, μπορούμε να συστήσουμε ένα προϊόν που επιβραδύνει την ανάπτυξη των τριχών (με βάσει πρωτεολυτικά ένζυμα).

3. Η μόνιμη αποτρίχωση που καταστρέφει οριστικά τον βολβό της τρίχας και η τρίχα δεν ξαναβγαίνει

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η ηλεκτρική αποτρίχωση που με μια βελόνα μεταδίδει ηλεκτρισμό στη ρίζα της τρίχας, αργή σε αποτελέσματα και πολύ επώδυνη και η αποτρίχωση με laser, λιγότερο επώδυνη, που μεταδίδει φωτόνια ορισμένου μήκους κύματος που απορροφώνται από τη μελανίνη της τρίχας και έτσι καίγεται η τρίχα.

Μετά τις συνεδρίες με laser, δεν πρέπει το δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Η συμβουλή μας: Μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους αποτρίχωσης, προτείνεται η χρήση μιας καταπραϋντικής κρέμας με πανθενόλη, αλλαντοΐνη και ψευδάργυρο για αναπλαστική και αντιμικροβιακή δράση.

Σε περίπτωση που το δέρμα εμφανίζεται ερεθισμένο και έντονα κόκκινο μετά την αποτρίχωση, προτείνεται, για 1-2 εφαρμογές, η χρήση μιας κορτιζονούχας κρέμας, έτσι ώστε να επιτύχουμε πιο άμεση καταπράϋνση του δέρματος.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων