fbpx

Αδυνάτισμα - Αποσυμφορητικά και Ενεργοποιητές Μεταβολισμού

Μια νεαρή πελάτισσα ζητά τη συμβουλή σας...

«Πήρα 2 κιλά πρόσφατα και θα ήθελα να τα χάσω γρήγορα. Τι με συμβουλεύετε να πάρω; Ένα προϊόν κατά της κατακράτησης υγρών ή ένα προϊόν που καίει το λίπος;»…

Αδυνάτισμα - Αποσυμφορητικά και Ενεργοποιητές Μεταβολισμού.

Η απάντησή σας μπορεί να είναι

«Ένα αποσυμφορητικό αποτοξινώνει τον οργανισμό, τον βοηθά να λειτουργεί καλύτερα και αποτρέπει την κατακράτηση νερού, ενώ ένας ενεργοποιητής καύσης του λίπους βοηθά στο να χάσετε λίπος.

Και τα δύο προϊόντα συνήθως λαμβάνονται μαζί και δρουν συνεργικά για καλύτερα αποτελέσματα».

Είναι γεγονός ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος αυξάνει τη συχνότητα και τις πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε ασθένειας.

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως το φυσιολογικό βάρος ευνοεί την καλή μας υγεία.

Η λύση βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής.

ΤΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΑ

Προορίζονται για να βοηθούν στην απώλεια βάρους μέσω της απομάκρυνσης προϊόντων μεταβολισμού και νερού.

Πρόκειται για διάφορα διουρητικά φυτά, που βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού μέσω των νεφρών και κατ’ επέκταση των ούρων, αλλά και στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα φυσικά, επιτυγχάνεται μετά από καθημερινή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών, όπως νερού και διάφορων τσαγιών.

Στην πράξη, για να έχει κάποιος τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να ακολουθήσει μία αγωγή 3 εβδομάδων, την οποία μπορεί να επαναλάβει μετά από μια σύντομη διακοπή μιας εβδομάδας.

Να σημειωθεί πως θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά τα διουρητικά σε άτομα που πάσχουν από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια ή σε περιπτώσεις οιδήματος λόγω των παραπάνω.

Χαρακτηριστικά διουρητικά φυτά είναι το άνθος της κουφοξυλιάς, τα φύλλα από φραγκοστάφυλλο, ο μίσχος του κερασιού, τα φύλλα της ελιάς και η σημύδα, με τις γνωστές καθαρκτικές της ιδιότητες.

Στην πράξη, για να έχει κάποιος τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να ακολουθήσει μία αγωγή 3 εβδομάδων, την οποία μπορεί να επαναλάβει μετά από μια σύντομη διακοπή μιας εβδομάδας.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Είναι οι λεγόμενοι λιποδιαλύτες. Εδώ ανήκουν ουσίες που μειώνουν τα αποθέματα λίπους του οργανισμού και συγκεκριμένα διάφορες κατηγορίες φυτών.

Φυτά με καφεΐνη

Η καφεΐνη

Συμβάλλει στη μείωση του βάρους αυξάνοντας την ενεργειακή μας κατανάλωση.

Ανταγωνιζόμενη την αδενοσίνη, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια, προκαλεί την έκκριση αδρεναλίνης και νορ-αδρεναλίνης με αποτέλεσμα να αυξάνει την καρδιακή λειτουργία, να προκαλεί βρογχοδιαστολή και να ευνοεί την γλυκογονόλυση.

Ακόμη, μέσω μιας ακολουθίας βιοχημικών αντιδράσεων που επηρεάζει, ευνοεί την λιπόλυση και την διούρηση.

Να σημειωθεί, πως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού την ημέρα αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού κατά 3-4% για 150 λεπτά.

Εννοείται πως η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται πριν τις 17:00 για να μην προκαλούνται διαταραχές του ύπνου, καθώς επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά και εφήβους και από ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με τον θυρεοειδή ή έλκος.

Η ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα προς κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400mg, δηλαδή 4 φλιτζάνια.

Η ανωτέρω ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την αντοχή και την ευαισθησία του κάθε οργανισμού και δεν είναι απόλυτη ως νούμερο.

Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την ηρεμιστική δράση των φαρμάκων αλλά και να αυξήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των συμπαθητικομιμητικών φαρμάκων.

Πλήρης αντένδειξη είναι η κατανάλωσή της με ανταγωνιστές ΜΑΟ.

Το τσάι των Ιησουιτών (Τσάι Mate)

Γνωστό και ως τσάι της Βραζιλίας ή της Παραγουάης, περιέχει 1-2% καφεΐνη αλλά και σαπωνοσίδες που μειώνουν την εντερική απορρόφηση των λιπών που προσλαμβάνονται με την τροφή.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν το λιγότερο 2% καφεΐνη και σχεδόν 30% κατεχίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της λιπόλυσης, αλλά και στην αναστολή της λιπογένεσης.

Guarana

To guarana αυξάνει την οξείδωση του λίπους και περιέχει 3,5% καφεΐνη και 9,5-16% τανίνες.

Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καφεΐνη, έχει και τις ανάλογες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε μορφή σκόνης, η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 450 g, ενώ η ανωτέρω ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την μορφή στην οποία καταναλώνεται.

Το πράσινο τσάι

Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν το λιγότερο 2% καφεΐνη και σχεδόν 30% κατεχίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της λιπόλυσης, αλλά και στην αναστολή της λιπογένεσης.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μια κουταλιά του καφέ ανά ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, (2-3 φλιτζάνια κάθε ημέρα).

Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης ξηρών εκχυλισμάτων του, σε συνδυασμό με αυστηρή δίαιτα έχουν σημειωθεί περιστατικά ηπατοτοξικότητας, οπότε συνίσταται να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση διαφορετικών προϊόντων πράσινου τσαγιού.

Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε: πρώτον, ότι μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να μην καταναλώνεται ταυτόχρονα με συμπληρώματα σιδήρου και δεύτερον ότι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ σε στερεή μορφή, άρα υπό μορφή αφεψήματος δεν επηρεάζει το INR ενός ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά.

Φυτά με συνεφρίνη

Ο φλοιός των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται παραδοσιακά, σαν πικρό ποτό που μειώνει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη.

Επίσης, περιλαμβάνει εκτός από τα φλαβονοειδή που του προσδίδουν την πικρή γεύση, 0,1-0,5% συνεφρίνης.

Η συνεφρίνη μοιάζει δομικά με την εφεδρίνη και την νορ-αδρεναλίνη, έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες λόγω της αγωνιστικής δράσης της επί των β3 αδρενεργικών υποδοχέων που βρίσκονται στον λιπώδη ιστό.

Εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της συνεφρίνης στο καρδιαγγειακό, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες, όπως η ταχυκαρδία, η κοιλιακή μαρμαρυγή, η λιποθυμία ή η κατάρρευση, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία προϊόντων που προορίζονταν για από του στόματος χορήγηση και περιείχαν συνεφρίνη.

Φυτά με ιώδιο

Το ιώδιο αυξάνει τη θερμογένεση ενεργοποιώντας τον θυρεοειδή.

Τα φύκη είναι πλούσια σε ιώδιο και ήδη από τον 19ο αιώνα ήταν μόδα η χρήση τους για αδυνάτισμα.

Αντενδείκνυται η κατανάλωσή τους σε περίπτωση υπερευαισθησίας αλλά και σε ενδεχόμενη δυσλειτουργία του θυρεοειδή, ενώ ποτέ η χρήση τους δεν πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τον ένα μήνα.

Η ημερήσια πρόσληψη υπό μορφή σκόνης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 μg.

Coleus forskohlii

Η σαρκώδης και η ινώδης ρίζα του συγκεκριμένου φυτού είναι πλούσιες σε διτερπένια, όπως η φορσκολίνη, η οποία ενεργοποιεί την αδενυλική κυκλάση, αυξάνει το κυκλικό ΑΜΡ και κατ’ αυτόν τον τρόπο ρίχνει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλει την αποκοκκιοποίηση των μαστοκυττάρων και την αιμοπεταλιακή συσσώρευση, ενεργοποιεί τη λιπόλυση στα λιποκύτταρα, προκαλεί αγγειοδιαστολή, βρογχοδιαστολή και διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα.

Αντενδείκνυται σε ασθενείς με έλκος, υπόταση αλλά και με προβλήματα πήξης του αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν στη συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι αμφιλεγόμενες και αντιφατικές μεταξύ τους.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων