fbpx

Αδυνάτισμα - Προϊόντα που Μειώνουν την Ημερήσια Θερμιδική Πρόσληψη

Μια πελάτισσα 50 ετών έχασε βάρος σε κάποιο ταξίδι της…

«Ευτυχώς έχασα λίγα κιλά με το περπάτημα στο ταξίδι που πήγα. Φοβάμαι όμως τώρα που γύρισα στις συνήθειές μου ότι θα τα ξαναπάρω. Μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο προϊόν που να δεσμεύει το λίπος για να τρώω ότι θέλω;»

Αδυνάτισμα - Προϊόντα που Μειώνουν την Ημερήσια Θερμιδική Πρόσληψη.

Η απάντησή σας μπορεί να είναι

«Αυτά τα προϊόντα δεσμεύουν μια μικρή ποσότητα λίπους από τις τροφές και η λήψη τους για λίγο διάστημα βοηθά, μαζί φυσικά με μια ισορροπημένη διατροφή.»

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Εδώ ανήκουν τα προϊόντα που «παγιδεύουν», το λίπος, μειώνοντας ουσιαστικά τη θερμιδική απόδοση των γευμάτων.

Εμποδίζουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει ένα μέρος του λίπους από τα γεύματα που λαμβάνει για να παρέχει ενέργεια ή για να σχηματίσει λιπώδη ιστό, και αυτό επιτρέπει την απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι τα γεύματα έχουν συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε λίπος.

Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

Είτε παγιδεύοντας τα λίπη των γευμάτων, είτε μειώνοντας την πέψη τους.

Παγιδεύοντας τα λίπη των γευμάτων

Με αυτό τον τρόπο δρουν οι πεπλατυσμένοι μίσχοι του φραγκόσυκου που περιέχουν 18% διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

Το εκχύλισμά τους έχει υπογλυκαιμική δράση, βάσει μελετών και «παγιδεύει» το λίπος.

Συγκεκριμένα, προέκυψε πως η τιμή των λιπών στα κόπρανα ήταν αυξημένη και αυτό έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στο στομάχι, οι αδιάλυτες ίνες δημιουργούν μη αντιστρεπτούς υδρόφοβους δεσμούς με ένα μέρος των λιπών, οι οποίοι σταθεροποιούνται από τις διαλυτές ίνες που σχηματίζουν ένα είδος ζελέ και επιτρέπουν την απομάκρυνση των λιπών αυτών από τα κόπρανα.

Γενικά, συνίσταται η λήψη τέτοιων προϊόντων 15 -60 λεπτά μετά από το γεύμα και προληπτικά με 2 ώρες διαφορά από τη λήψη φαρμάκων.

Όταν το επίπεδο της γλυκόζης είναι χαμηλό, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος ως πηγή ενέργειας και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την απώλεια βάρους.

Μειώνοντας την πέψη του λίπους

Υπάρχουν κάποιες πολυφαινόλες που περιέχονται σε καστανά φύκη, οι οποίες βοηθούν στο αδυνάτισμα, εμποδίζοντας την πέψη μιας μερίδας του λίπους που προσλαμβάνεται με τα γεύματα, όπως επίσης και ενός μέρους του αμύλου, οι οποίες ταυτόχρονα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν υπό μορφή συμπληρώματος διατροφής, που όμως περιέχει και ιώδιο, οπότε πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση θυρεοειδικής δυσλειτουργίας.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι λεγόμενοι «carb-blockers» που παγιδεύουν τους υδατάνθρακες, εμποδίζοντας τη χρήση τους μέσω αναστολής της α-αμυλάσης.

Με απλά λόγια, αναστέλλοντας την α-αμυλάση εμποδίζουν την μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμιδική πρόσληψη και κατά συνέπεια το βάρος.

Η πιο διαδεδομένη «παγίδα θερμίδων» αυτού του τύπου είναι ο σπόρος του λευκού φασολιού, που χρησιμοποιείται υπό μορφή εκχυλίσματος πλούσιου σε πρωτεΐνες, το οποίο αναστέλλει την α-αμυλάση και στερείται λεκτινών με πιθανή τοξικότητα επί του ΓΕΣ (διάρροια, ναυτία, νέκρωση του γαστρεντερικού βλεννογόννου, αύξηση της εντερικής διαπερατότητας).

Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ενδείκνυται πριν τα γεύματα και μόνον εφόσον αυτά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Παρ’ όλα αυτά, να σημειωθεί πως δεν έχει αποδειχθεί η άμεση σχέση σκευασμάτων που περιέχουν το παραπάνω εκχύλισμα και της απώλειας βάρους.

Μια άλλη μέθοδος που διερευνήθηκε ήταν η μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης, ώστε να μειωθεί και η αποθήκευσή της, χάρη στην ινσουλίνη, υπό μορφή τριγλυκεριδίων στο εσωτερικό των λιποκυττάρων.

Όταν το επίπεδο της γλυκόζης είναι χαμηλό, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος ως πηγή ενέργειας και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την απώλεια βάρους.

Τέτοιου τύπου μηχανισμό δράσης έχουν η φλοριζίνη, μια πολυφαινόλη με γλυκιά γεύση και πλούσια αντιοξειδωτική δράση, η οποία βρίσκεται στα φυτά της οικογένειας Rosaceae αλλά και στα μήλα, και το χλωρογενικό οξύ, άλλη μια φαινόλη που βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά αλλά και στους σπόρους του πράσινου καφέ, με επιπλέον ανασταλτική δράση επί της γλυκονεογένεσης.

Τα εκχυλίσματα του πράσινου καφέ είναι ευρέως γνωστά ως αδυνατιστικά προϊόντα και κυκλοφορούν υπό μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, που πρέπει να καταναλώνονται μόνο για 1-3 μήνες συνεχόμενα και όχι παραπάνω, για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνίσταται διακοπή για λίγο καιρό και επανεκκίνηση της αγωγής.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ

Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται από πολυσακχαρίτες, ευδιάλυτους στο νερό αλλά δύσπεπτους.

Ουσιαστικά, μόλις καταναλωθούν σχηματίζουν στο στομάχι ένα είδος ζελέ ή ένα παχύρρευστο διάλυμα, που δημιουργεί στο άτομο το αίσθημα του κορεσμού και καθυστερεί τη γαστρική κένωση.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται τόσο η ποσότητα των γευμάτων, όσο και το βάρος του ατόμου.

Τα μηχανικά κατασταλτικά της όρεξης πρέπει να καταναλώνονται 15-30 λεπτά πριν το γεύμα στο πλαίσιο πάντα μιας διατροφής χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης και πάντα με επαρκή ποσότητα υγρών, ώστε να φτάνουν στο στομάχι και να μην δρουν ενώ βρίσκονται ακόμη στον οισοφάγο, προκαλώντας συμφόρηση λόγω διόγκωσής τους.

Χαρακτηριστική ανεπιθύμητη ενέργειά τους είναι ο μετεωρισμός.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων