fbpx

Νέα Δεδομένα στην Αντηλιακή Προστασία

Ο τομέας των αντηλιακών προϊόντων εμφανίζει μια ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία 40 χρόνια, κατευθυνόμενος από μια σειρά αναδυόμενων αναγκών. 

Νέα Δεδομένα στην Αντηλιακή Προστασία

Αρχικά, η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας επικεντρώθηκε στην ακτινοβολία UVB, που θεωρήθηκε ο βασικός παράγοντας υπεύθυνος για την άμεση βλάβη του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Έπειτα, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι τόσο η UVB όσο και η UVA είναι υπεύθυνες για τη βιολογική βλάβη.

Οι αρνητικές επιδράσεις της ακτινοβολίας UVA τείνουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ η επίδραση τους γίνεται εμφανής πολύ αργότερα (φωτογήρανση). Επιπλέον, η UVA αποτελεί την κύρια αιτία της φωτοευαισθητοποίησης του δέρματος και της φωτοτοξικότητας.

Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων οδήγησε στη διαμόρφωση πολύ-λειτουργικών προϊόντων με πολλά πλεονεκτήματα: προστασία από UVΑ και UVΒ, αντοχή στο νερό, ήπια συστατικά κατάλληλα για ευαίσθητο δέρμα κ.α. Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν αντηλιακά προϊόντα πριν από την έκθεση στον ήλιο, ευτυχώς, έχει παρουσιάσει μια αισθητή αύξηση τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την τάση της αγοράς για πιο εξατομικευμένα προϊόντα.

Ευρεία προστασία και καταναλωτικές συνήθειες

Από το 2006 έως τα μέσα του 2013, η προσοχή των εταιρειών εστιάζονταν στην εξασφάλιση της σωστής αναλογίας μεταξύ προστασίας UVB και UVA.

Νέα απαίτηση είναι η προστασία του δέρματος από την πρόσθετη βλάβη που προκαλείται από υπέρυθρες ακτίνες (IR) και κυανή ακτινοβολία (blue light). Έτσι, αναπτύχθηκαν δραστικές ουσίες για επαρκή προστασία.
Για την αποτελεσματική προστασία από την IR ακτινοβολία χρησιμοποιούνται ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και ικανότητα εύκολης διάχυσης της θερμότητας που παράγεται στην επιφάνεια του δέρματος από τον ήλιο.

Για την αποτελεσματική προστασία από το blue light, χρησιμοποιούνται ανόργανα ή οργανικά σωματίδια με κατάλληλο μέγεθος ή αντιοξειδωτικοί παράγοντες κατά των ελευθέρων ριζών.

Η αναζήτηση φίλτρων νέας γενιάς

Σήμερα, η βιωσιμότητα και οι χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των νέων προϊόντων. Μεταξύ των ενώσεων που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία καλλυντικών, τα αντηλιακά φίλτρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς έχει βρεθεί ότι πολλά από αυτά επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ως εναλλακτική, η μείωση των επιπέδων των φίλτρων UV που χρησιμοποιούνται αποτελεί μια πολύ καλή λύση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση σωματιδίων (SPF boosters) που δρουν διαχέοντας το φως και αυξάνοντας, έτσι, την αποτελεσματικότητα των φίλτρων.

Η σύνθεση αντηλιακών προϊόντων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις εταιρείες καλλυντικών, λόγω της πολυπλοκότητας της φόρμουλας αλλά και των σύγχρονων απαιτήσεων των καταναλωτών για καινοτόμα προϊόντα.

ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Chemist - MSc in Skin Pharmacology & Cosmetics - Froika

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων