fbpx

Το Ώριμο Δέρμα και η Ιδιαίτερη Επικοινωνία του

Η γήρανση του δέρματος είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σε οποιαδήποτε φυλή ή κοινωνική τάξη και αν ανήκουν.

Το Ώριμο Δέρμα και η Ιδιαίτερη Επικοινωνία του.

Ακόμα και αν το δέρμα υπόκειται φυσιολογικά στη γήρανση όπως όλα τα όργανα, οι εμφανείς αλλαγές που τονίζουν το πέρασμα του χρόνου, ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση, αποτελούν πηγή άγχους και ωθούν τις γυναίκες στην αναζήτηση κοσμητολογικών, φαρμακευτικών αλλά και επεμβατικών λύσεων, με σημαντικές διαβαθμίσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και το κόστος τους.

Όποια και να είναι η αντιμετώπιση που έχει μια γυναίκα στο πέρασμα του χρόνου, αξίζει να την ενημερώνουμε, να τη συμβουλεύουμε, να την καθησυχάζουμε και να ικανοποιούμε το αίτημά της.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το ώριμο δέρμα, τις ανάγκες του καθώς και τους μηχανισμούς γήρανσης.

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί γήρανσης του δέρματος;

Το νεανικό δέρμα οφείλει στο κολλαγόνο, την αντοχή και τη σφριγηλότητά του, στην ελαστίνη την ελαστικότητά του, ενώ η αυξημένη περιεκτικότητά του σε υαλουρονικό οξύ οδηγεί σε αύξηση της υγροσκοπικής ικανότητάς του.

Όλα αυτά είναι τα συστατικά νεότητας του δέρματος, ελλείψει των οποίων το δέρμα εμφανίζει το πιο χαρακτηριστικό σημάδι γήρανσης, τις ρυτίδες.

Άλλα κλινικά σημάδια γήρανσης αποτελούν:

Η λέπτυνση του δέρματος, η ατροφία αλλά και η υπερπλασία της επιδερμίδας (ατυπίες), η απώλεια ελαστικότητας, η ξηρότητα, η χαλάρωση και η μειωμένη ικανότητα επούλωσης (ανάγκη αισθητικής βελτίωσης των χειρουργικών ουλών).

Όπως συμβαίνει και με τα άλλα όργανα του ανθρωπίνου οργανισμού, η γήρανση του δέρματος καθορίζεται από το γενετικό υλικό (ενδογενής γήρανση) και από το περιβάλλον (εξωγενής γήρανση).

Τα δυο αυτά είδη δεν είναι ανεξάρτητα, καθώς η εξωγενής επιδεινώνει και επιταχύνει την ενδογενή γήρανση.

Η ενδογενής γήρανση καθορίζεται κυρίως από τα γονίδια που ελέγχουν τους μηχανισμούς αποσύνθεσης, επιδιόρθωσης και ανανέωσης κυττάρων και διαφόρων ουσιών, όπως για παράδειγμα του κολλαγόνου.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας ενδογενούς γήρανσης είναι οι ορμόνες.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο δέρμα τους:

Λέπτυνση, ξηρότητα και τάση προς αφυδάτωση, βάθυνση των ρυτίδων, μειωμένη ελαστικότητα, ωχρότητα.

Πώς όμως οι ορμόνες καταφέρνουν να ασκήσουν μια τέτοια εκφυλιστική δράση;

Στην επιδερμίδα, τους σμηγματογόνους αδένες και τους τριχοθύλακες, συναντώνται τόσο υποδοχείς ανδρογόνων, όσο και υποδοχείς οιστρογόνων.

Έτσι, σε αυτά τα επίπεδα, η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί επιβράδυνση της ανανέωσης των κερατινοκυττάρων, μείωση της παραγωγής μελανίνης, ενώ η σχετική αύξηση των ανδρογόνων που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλεί διέγερση των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης σμήγματος, την αύξηση της τριχοφυΐας σε ορισμένες ζώνες του προσώπου και την αραίωση των μαλλιών.

Στο επίπεδο τους κυρίως δέρματος, στους ινοβλάστες, που είναι τα κύτταρα που συνθέτουν κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ και άλλα συστατικά της μεσοκυττάριας ουσίας του κυρίως δέρματος, ο κύριος υποδοχέας είναι ο υποδοχέας οιστρογόνων β (ER-β).

Στο επίπεδο τους κυρίως δέρματος, στους ινοβλάστες, που είναι τα κύτταρα που συνθέτουν κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ και άλλα συστατικά της μεσοκυττάριας ουσίας του κυρίως δέρματος, ο κύριος υποδοχέας είναι ο υποδοχέας οιστρογόνων β (ER-β).

Συνεπώς, η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί μείωση της δράσης των ινοβλαστών και άρα της σύνθεσης όλων αυτών των συστατικών νεότητας του δέρματος.

Ελλείψει αυτών το δέρμα αποκτά ρυτίδες, παρουσιάζει απώλεια ελαστικότητας και χαλάρωση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 30% του κολλαγόνου του δέρματος, και συγκεκριμένα οι τύποι Ι (προσφέρει στο δέρμα αντοχή) και ΙΙΙ (συνεισφέρει στην ελαστικότητα του δέρματος), χάνεται μέσα στα πρώτα 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και ενώ κάθε χρόνο το συνολικό κολλαγόνο μειώνεται κατά 2% κατά μέσο όρο.

Επίσης έχει αποδειχτεί ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ξεκινούν να λαμβάνουν ΘΟΥ (Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης) με οιστρογόνα, παρουσιάζουν αύξηση στο κολλαγόνο που περιέχεται στο δέρμα μέσα σε 6 μήνες.

Από άλλες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες που λαμβάνουν ΘΟΥ παρουσιάζουν λιγότερη «ανεπαίσθητη απώλεια νερού» από την επιδερμίδα τους σε σχέση με εκείνες που δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Άρα τα οιστρογόνα συνεισφέρουν και στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης.

Το δέρμα όμως είναι ένα πολύ εκτεθειμένο όργανο και πολλοί παράγοντες επιδρούν σε αυτό προκαλώντας εξωγενή γήρανση.

Η ηλιακή ακτινοβολία, η διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος, διάφορες παθήσεις (όπως οι ενδοκρινολογικές), η λήψη φαρμάκων (όπως των χημειοθεραπευτικών), είναι οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες.

Η εξωγενής γήρανση εκδηλώνεται σε επίπεδο επιδερμίδας με καφέ κηλίδες λόγω μη ομαλούς κατανομής της μελανίνης στα κερατινοκύτταρα, τραχύτητα της επιδερμίδας (δυσπλασίες, υπερπλασίες), ρυτίδες και μειωμένη άμυνα του δέρματος λόγω της μείωσης των κυττάρων του Langerhans.

Σε επίπεδο του κυρίως δέρματος, εκδηλώνεται με αλλοίωση της ελαστίνης (ελάστωση), διάσπαση των ινών κολλαγόνου και εναπόθεση φλεγμονωδών κυττάρων.

Ο μηχανισμός γήρανσης σε μοριακό επίπεδο είναι ο ίδιος, είτε πρόκειται για εξωγενή είτε πρόκειται για ενδογενή γήρανση.

Οι ελεύθερες ρίζες (Ε.Ρ) είναι χημικές ενώσεις που παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό ως υπολείμματα του κυτταρικού μεταβολισμού αλλά αυξάνονται αισθητά λόγω κάποιων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Οι Ε.Ρ. δρουν στα φωσφολιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών, στο DNA και στα δομικά συστατικά της μεσοκυττάριας ουσίας του κυρίως δέρματος (κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ).

Ο οργανισμός μας βέβαια διαθέτει ενζυματικούς (καταλάση, δισμουτάση του υπεροξειδίου, υπεροξειδάση της γλουταθειόνης) και μη ενζυματικούς (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β-καροτένιο. σελήνιο) μηχανισμούς προστασίας από τις Ε.Ρ. οι οποίοι όμως καθώς μεγαλώνουμε καθίστανται ανεπαρκείς.

Πώς προσεγγίζουμε τις πελάτισσες με ώριμο δέρμα;

Μέσα λοιπόν από τη γνώση της φυσιοπαθολογίας της γήρανσης του δέρματος, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τη στάση ζωής που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας ενάντια στον χρόνο, καθώς επίσης και τι ερωτήσεις θα πρέπει να κάνουμε στην πελάτισσα στο φαρμακείο, έτσι ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και να προτείνουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για το δικό της δέρμα.

Η ολοκληρωμένη πρόταση φροντίδας για ένα ώριμο δέρμα περνά μέσα από τη διάγνωση (τύπος δέρματος, κατάσταση δέρματος, σημάδια γήρανσης).

Η εμπειρία μας ως φαρμακοποιοί και σύμβουλοι ομορφιάς, η παρατήρηση καθώς και ορισμένες ερωτήσεις προς την πελάτισσα βοηθούν σε μια σωστή διάγνωση των αναγκών του ώριμου δέρματος της πελάτισσάς μας.

Η ολοκληρωμένη πρόταση φροντίδας για ένα ώριμο δέρμα περνά μέσα από τη διάγνωση (τύπος δέρματος, κατάσταση δέρματος, σημάδια γήρανσης).

Ερωτήσεις προς την πελάτισσα με σκοπό τη διάγνωση και την ανακάλυψη των αναγκών της:

«Πώς νιώθετε αυτή την εποχή το δέρμα σας;»

«Τι αλλαγές βλέπετε στο δέρμα σας με το πέρασμα του χρόνου;»

«Καπνίζετε;»

«Ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή;»

Πρόκειται για «ανοιχτές» ερωτήσεις που κάνουν την πελάτισσα να εκφραστεί ελεύθερα αλλά και «κλειστές» ερωτήσεις για να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σε μια δεύτερη φάση, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στην πελάτισσα, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις συνήθειες περιποίησης στο δέρμα της.

Ερωτήσεις με σκοπό την ανακάλυψη των συνηθειών της ως προς τη φροντίδα του δέρματος :

«Πώς καθαρίζετε το δέρμα σας;»

«Τι προϊόντα αντιγήρανσης έχετε χρησιμοποιήσει ως τώρα;»

«Πώς φροντίζετε ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από τα μάτια;»

«Πώς προστατεύεστε από τον ήλιο;»

Έτσι, έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών του δέρματος αλλά και των συνηθειών της πελάτισσας, μπορούμε να χτίσουμε και να προτείνουμε το δικό της πρόγραμμα φροντίδας αντιγήρανσης.

Τονίστε την έγκαιρη πρόληψη

Ο ήλιος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, η ρύπανση είναι παράγοντες που όπως είδαμε παραπάνω επιταχύνουν τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και η αποφυγή τους ή η προστασία από αυτούς μπορεί να αναστείλει αυτήν την αρνητική επίδραση.

Καθώς όμως είναι αδύνατο να αποφευχθούν κατά τρόπο απόλυτο, οι εξωγενείς επιθέσεις, πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά μέσω της καθημερινής φροντίδας του δέρματός μας.

Η πρόληψη γίνεται κυρίως το πρωί, όταν όλες οι περιβαλλοντικές επιθέσεις απειλούν την ακεραιότητα του δέρματος.

Το βράδυ διευκολύνονται οι ανταλλαγές με το περιβάλλον, έχουμε καλύτερη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των προϊόντων διόρθωσης της γήρανσης.

Ας μην ξεχάσουμε να τονίσουμε στην πελάτισσα ότι η πρόληψη της γήρανσης περνάει οπωσδήποτε από:

  • Την αντηλιακή προστασία.
  • Την αντιοξειδωτική προστασία. Ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Α (ρετινόλη) και το πρόδρομο μόριό της (β-καροτένιο), η βιταμίνη Ε και το πρόδρομο μόριο της (προ-τοκοφερύλιο), η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) και οι πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, ανθοκυάνες).
  • Την ενυδάτωση ή τη θρέψη, απαραίτητη φροντίδα των ώριμων δερμάτων που τείνουν να αφυδατώνονται ευκολότερα και να γίνονται όλο και πιο ξηρά.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων