fbpx

Λιπαρά ή Ξηρά Μαλλιά, Δώστε τη Σωστή Συμβουλή Σας

1η περίπτωση: «Το σαμπουάν μου δεν είναι αποτελεσματικό!»

Ένας νεαρός πελάτης σας λέει:

- Τα μαλλιά μου είναι πολύ λιπαρά. Τα λούζω κάθε ημέρα, τι άλλο να κάνω;

- Τι τύπο σαμπουάν χρησιμοποιείτε και πώς το χρησιμοποιείτε;

Λιπαρά ή Ξηρά Μαλλιά, Δώστε τη Σωστή Συμβουλή Σας.

- Χρησιμοποιώ ένα δερματολογικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά και λούζομαι κάθε ημέρα αφήνοντας το να δράσει μερικά λεπτά…

- Συνεχίστε την αγωγή μειώνοντας τη χρήση του σε 1-2 φορές την εβδομάδα και εναλλάσσοντας το δερματολογικό σας σαμπουάν για τη λιπαρότητα με ένα σαμπουάν πολύ απαλό για συχνή χρήση, για να αποφύγετε την αντιδραστική λιπαρότητα που προκαλούν συχνά τα θεραπευτικά σαμπουάν.

Ιδιαιτερότητες

Σε μια φυσιολογική κατάσταση το σμήγμα που παράγεται χαρίζει στα μαλλιά λάμψη, διατηρεί την ελαστικότητά τους, προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις, και φυσικά περιορίζει την ανάπτυξη μολύνσεων στο τριχωτό.

Η υπερβολική όμως παραγωγή σμήγματος, που προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες (γενετικούς, ορμονικούς (τεστοστερόνη), διατροφή, άγχος, φάρμακα) ή και εξωτερικούς (ζέστη, ατμοσφαιρική ρύπανση, χρήση πολύ σκληρών σαμπουάν κατά της λιπαρότητας), έχει ως αποτέλεσμα τα πολύ λιπαρά μαλλιά να είναι βαριά, θαμπά, άτονα, χωρίς όγκο και συχνά να εμφανίζουν πιτυρίδα.

Επίσης οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα μικρόβια επιδεινώνουν τη λιπαρότητα και πολλές φορές παρουσιάζεται τάση για πιτυρίδα ή τριχόπτωση.

Βρείτε την αιτία

Οι ερωτήσεις διάγνωσης

- Πόσο συχνά νιώθετε την ανάγκη να λουστείτε μέσα στην εβδομάδα;

Όταν κάποιος έχει λιπαρά μαλλιά συνήθως λούζεται 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ στην έντονη λιπαρότητα συνήθως λούζεται καθημερινά.

Επιβεβαιώστε ότι το συχνό λούσιμο δεν είναι λόγω τρόπου ζωής (αθλητισμός, εργασία σε ρυπογόνο περιβάλλον) αλλά σε υπερέκκριση σμήγματος.

- Εντοπίζετε λιπαρότητα μόνο στη ρίζα;

Ρωτήστε τον πελάτη τι είδος σαμπουάν χρησιμοποιεί, αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν έχει στρες ή άγχος, αν έχει αλλάξει τη διατροφή του (πιο πολλά λιπαρά, υδατάνθρακες).

Οπτική εξέταση

Τα μαλλιά έχουν γυαλιστερή όψη, είναι κολλημένα, θαμπά. Το τριχωτό της κεφαλής γυαλίζει.

Μπορεί επίσης να αναδειχτεί πιτυρίδα που είναι ακόμη κολλημένη στο σμήγμα.

Ρωτήστε τον πελάτη τι είδος σαμπουάν χρησιμοποιεί, αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν έχει στρες ή άγχος, αν έχει αλλάξει τη διατροφή του (πιο πολλά λιπαρά, υδατάνθρακες).

Η προτεινόμενη αγωγή

Τα ιδανικά προϊόντα στην περίπτωση αυτή πρέπει να καθαρίζουν σε βάθος απομακρύνοντας τους ρύπους, χωρίς να ερεθίζουν, ρυθμίζοντας σταδιακά την υπερέκκριση σμήγματος και αφήνοντάς τα ανάλαφρα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται προϊόντα με απαλή καθαριστική βάση, ώστε να απομακρυνθεί το σμήγμα χωρίς να αφαιρεθούν υπερβολικά τα λιπίδια και προκληθεί αντιδραστική υπερσμηγματόρροια, αλλά και ούτε να επιδεινωθεί ο ερεθισμός, που πιθανά συνυπάρχει.

Επίσης, πρέπει να γίνεται σωστή διάγνωση της λιπαρότητας, απλή λιπαρότητα, έντονη λιπαρότητα, ή λιπαρότητα στις ρίζες και ξηρότητα στις άκρες και να συστήνεται το αντίστοιχο σαμπουάν ανά περίπτωση.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

  • Χρήση του σαμπουάν αγωγής κατά της λιπαρότητας όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.
  • Συμπληρωματική χρήση εναλλάξ με ένα απαλό σαμπουάν συχνής χρήσης.
  • Όχι πολύ ξεστό νερό στο λούσιμο που διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες και καλό ξέβγαλμα.
  • Χρήση μια λοσιόν αγωγής κατά της λιπαρότητας ανάμεσα στα λουσίματα.
  • Συστήστε επίσης στον πελάτη να πλένει προσεκτικά τις βούρτσες και όλα τα αξεσουάρ χτενίσματος και να αλλάζει τακτικά τις μαξιλαροθήκες του.

2η περίπτωση: «Τα μαλλιά μου είναι πολύ ξηρά και σπάνε στις άκρες!»

Μια νεαρή πελάτισσα σας ζητά τη συμβουλή σας

- Τα μαλλιά μου είναι βαμμένα και πολύ ξηρά. Δύσκολα τα ξεμπλέκω και τα φορμάρω. Οι άκρες τους μάλιστα είναι σπασμένες. Τι σαμπουάν πρέπει να χρησιμοποιώ; Να βάζω κάθε φορά που λούζομαι κρέμα μαλλιών ή μάσκα;

Η απάντησή σας

- Τα μαλλιά σας παρουσιάζουν έλλειψη λιπιδίων και μειωμένη υγρασία, καθώς έχει διαταραχθεί ο υδρολιπιδικός φραγμός του τριχωτού της κεφαλής.

Σας συνιστώ λοιπόν ένα ειδικό σαμπουάν για ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά για λούσιμο 1-2 φορές την εβδομάδα και όχι περισσότερο. Απαραίτητα να χρησιμοποιείτε μετά το σαμπουάν μια κρέμα μαλλιών για εύκολο ξέμπλεγμα και μια φορά την εβδομάδα μια μάσκα μαλλιών για θρέψη και ενυδάτωση.

Αναγνωρίστε τα ξηρά μαλλιά

Τα ξηρά μαλλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ξηρασίας, του styling, λήψης φαρμακευτικών ουσιών, χρήσης λάθους ή πολύ επιθετικού σαμπουάν, των συχνών τεχνικών μαλλιών (βαφή, περμανάντ, ισιωτική).

Τα μαλλιά παρουσιάζουν έλλειψη λιπιδίων και μειωμένη υγρασία, καθώς έχει διαταραχθεί ο υδρολιπιδικός φραγμός του τριχωτού της κεφαλής. Στα ξηρά μαλλιά το περιτρίχιο της τρίχας γίνεται πορώδες και αδυνατεί να συγκρατήσει το νερό στον φλοιό της τρίχας. Τα μαλλιά γίνονται θαμπά χωρίς λάμψη και δύσκολα να τα τιθασεύσεις. Επίσης μπερδεύονται, ηλεκτρίζονται και κάνουν εύκολα ψαλίδα.

Τα ξηρά μαλλιά συνήθως είναι θαμπά, καθώς το περιτρίχιο έχει αλλοιωθεί και δεν αντανακλά το φως. Είναι τραχιά, χτενίζονται δύσκολα, σπάνε, δεν έχουν ελαστικότητα.

Οι ερωτήσεις διάγνωσης

- Πόσο συχνά νιώθετε την ανάγκη να λουστείτε μέσα στην εβδομάδα;

Όταν κάποιος έχει ξηρά μαλλιά συνήθως λούζεται 1 φορά την εβδομάδα.

- Με τι σαμπουάν λούζεστε;

- Χρησιμοποιείτε βαφές ή περμανάντ;

- Τι προϊόντα styling χρησιμοποιείτε;

- Κάνετε κάποιο σπορ σε πισίνα ή στη θάλασσα;

- Έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή σας;

- Λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Οπτική εξέταση

Τα ξηρά μαλλιά συνήθως είναι θαμπά, καθώς το περιτρίχιο έχει αλλοιωθεί και δεν αντανακλά το φως. Είναι τραχιά, χτενίζονται δύσκολα, σπάνε, δεν έχουν ελαστικότητα.

Η προτεινόμενη αγωγή

Απαιτείται απαλός καθαρισμός του τριχωτού και των μαλλιών με παράλληλη πρόσληψη ενυδατικών και θρεπτικών στοιχείων.

Επίσης απαιτείται η χρήση κοντίσιονερ ώστε να μειωθεί ο στατικός ηλεκτρισμός και τα μαλλιά να ξεμπερδεύονται πιο εύκολα και θρεπτικής μάσκας μαλλιών.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

  • Συστήνουμε ένα σαμπουάν πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά, 1 -2 φορές την εβδομάδα.
  • Λούσιμο και ξέβγαλμα των μαλλιών πάντα με χλιαρό νερό.
  • Επίσης προτείνουμε μετά το λούσιμο την χρήση μίας κρέμας μαλλιών, που ενυδατώνει και ξεμπερδεύει τα μαλλιά.
  • Εναλλακτικά προτείνουμε, την χρήση καθημερινά, σε στεγνά μαλλιά μίας ενυδατικής κρέμας μαλλιών που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.
  • Για επιπλέον θρέψη και ενυδάτωση των ξηρών μαλλιών προτείνουμε τη χρήση μία φορά την εβδομάδα, μίας μάσκας ενυδάτωσης και θρέψης μαλλιών που επανορθώνει σε βάθος τα μαλλιά. Προστατεύει αποτελεσματικά από την ψαλίδα και επαναφέρει την ελαστικότητα της τρίχας.

Για ακόμη πιο εντατική θεραπεία, μπορούμε να προτείνουμε μία μάσκα μαλλιών χρησιμοποιώντας ένα φυτικό έλαιο, δαφνέλαιο ή αμυγδαλέλαιο, όπου θα γίνεται μασάζ και στο τριχωτό και σε όλα τα μήκη των μαλλιών.

Αφήνουμε τα μαλλιά καλυμμένα με μία πετσέτα για 20 λεπτά και ξεπλένουμε.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων