fbpx

Όταν η Πιτυρίδα Επιμένει

«Η πιτυρίδα μου δεν φεύγει με τίποτα!»

Μια νέα πελάτισσα με ένα μπουκάλι σαμπουάν από το super market στο χέρι...

Όταν η Πιτυρίδα Επιμένει.

- Θα ήθελα ένα αποτελεσματικό σαμπουάν για την πιτυρίδα. Χρησιμοποίησα αυτό το σαμπουάν και ακόμη έχω πιτυρίδα!

- Τι τύπο πιτυρίδας έχετε;

- Μάλλον λιπαρή και με έντονη φαγούρα και λίγες κοκκινίλες.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήστε ένα θεραπευτικό αντιμυκητιασικό σαμπουάν για λίγο διάστημα μόνο 2 φορές την εβδομάδα και αν θέλετε να λουστείτε περισσότερες φορές χρησιμοποιήστε μόνο ένα απαλό σαμπουάν για συχνή χρήση.

Ελάτε πάλι σε ένα μήνα για να αξιολογήσουμε την κατάσταση.

Η αντιπιτυριδική θεραπεία είναι μακρά και ακόμη και μετά την απομάκρυνση της πιτυρίδας χρειάζεται μια αγωγή συντήρησης.

Ιδιαιτερότητες

Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από το 20% των γυναικών και πάνω από το 30% των ανδρών.

Για όσους υποφέρουν από αυτήν, δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, καθώς συχνά συνοδεύεται και από έντονο κνησμό και ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής.

Η πιτυρίδα σχετίζεται με τη διαταραχή της κερατινοποίησης, με αύξηση του μεταβολικού κύκλου της επιδερμίδας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το τριχωτό της κεφαλής απολεπίζεται κάθε 20-30 ημέρες.

Σε περιπτώσεις πιτυρίδας, η απολέπιση γίνεται κάθε 7-10 ημέρες.

Το κύριο αίτιο της είναι η σημαντική ποιοτική και ποσοτική αλλαγή της βακτηριακής χλωρίδας του δέρματος, ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός του ζυμομύκητα pityrosporum ovale (ή malassezia furfur), με αποτέλεσμα την πρόκληση ερεθισμών και φλεγμονής που οδηγούν σε κνησμό.

Η εμφάνιση της ευνοείται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, το άγχος, που οδηγούν σε διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος καθώς στην απορύθμιση της παραγωγή κερατίνης.

Ανάλογα με το αν το τριχωτό της κεφαλής είναι λιπαρό ή ξηρό, υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας:

Η πιτυρίδα σχετίζεται με τη διαταραχή της κερατινοποίησης, με αύξηση του μεταβολικού κύκλου της επιδερμίδας.

ΞΗΡΗ ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Είναι η πιο συχνή μορφή πιτυρίδας. Το τριχωτό της κεφαλής είναι ξηρό και στιλπνό χωρίς ερεθισμό και κοκκινίλες.

Συχνά συνοδεύεται από ελαφρό κνησμό. Υπάρχουν μικρά, πολύ λεπτά λευκά λέπια που αποκολλώνται εύκολα και πέφτουν στους ώμους. Τα μαλλιά είναι θαμπά.

ΛΙΠΑΡΗ ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Το τριχωτό της κεφαλής γυαλίζει και μπορεί να παρουσιάζει ερύθημα. Υπάρχουν φολίδες λιπαρές και παχιές, κιτρινόχροες, οι οποίες συνενώνονται μέσα στο σμήγμα που παράγεται σε μεγάλη ποσότητα, και αποκολλώνται με το ξύσιμο.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις εμφανίζεται η λεγόμενη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που επεκτείνεται εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, στο μέτωπο στα φρύδια, στη μύτη και στα αυτιά.

Βρείτε την αιτία

Οι ερωτήσεις διάγνωσης

- Πόσο συχνά νιώθετε την ανάγκη να λουστείτε μέσα στην εβδομάδα;

Όταν κάποιος έχει λιπαρά μαλλιά συνήθως λούζεται 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ στην ξηροδερμία 1-2 φορές την εβδομάδα.

- Τι είναι αυτό που σας απασχολεί σχετικά με τα μαλλιά σας;

Ξηροδερμία; Παρατηρείτε μικρά, πολύ λεπτά λέπια που αποκολλώνται εύκολα και πέφτουν στους ώμους; Ή έχετε φολίδες λιπαρές και παχιές που αποκολλώνται μόνο με το ξύσιμο;

- Έχετε κνησμό;

- Έχετε χρησιμοποιήσει προϊόντα κατά της πιτυρίδας;

- Τι σαμπουάν χρησιμοποιείται τώρα; Πόσο συχνά;

- Έχετε παρατηρήσει και τριχόπτωση;

- Έχετε στρες, νιώθετε υπερκόπωση;

Χρειάζεται ένα πρόγραμμα φροντίδας για την υγεία και εξυγίανση του τριχωτού από τους παθογόνους οργανισμούς και τις άλλες αιτίες που προκαλούν την πιτυρίδα.

Η προτεινόμενη αγωγή

Χρειάζεται ένα πρόγραμμα φροντίδας για την υγεία και εξυγίανση του τριχωτού από τους παθογόνους οργανισμούς και τις άλλες αιτίες που προκαλούν την πιτυρίδα.

Πρώτα ξεκινάμε από τη διάγνωση της πιτυρίδας, αν εμφανίζεται με ξηρότητα ή αν παρουσιάζεται μαζί σε υπερέκκριση σμήγματος.

Το ιδανικό προϊόν πρέπει να προσφέρει ήπια και αποτελεσματική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και εξυγίανση του τριχωτού.

Αν πρόκειται για λιπαρή πιτυρίδα τότε το σαμπουάν θα πρέπει να απομακρύνει απαλά τα λέπια (συνήθως με χρήση κερατολυτικών συστατικών), να συμβάλλει στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος και της φλεγμονής και κυρίως στην εξυγίανση του λιπαρού τριχωτού με δραστικά συστατικά αντιμυκητιασικά.

Στην περίπτωση της ξηρής πιτυρίδας (ξηροδερμίας) συστήνεται η συστηματική χρήση του κατάλληλου σαμπουάν που απομακρύνει τις «νιφάδες» και επαναφέρει τα σωστά επίπεδα υγρασίας στο τριχωτό.

Είναι πολύ σημαντικό το προϊόν που θα συστήσουμε να συμβάλλει, με τη χρήση ενυδατικών και καταπραϋντικών συστατικών, στην ενυδάτωση και καταπράϋνση του ξηρού τριχωτού.

Η χρήση ειδικής ενυδατικής και καταπραϋντικής μάσκας μαλλιών μετά το λούσιμο που αφήνεται για αρκετά λεπτά πριν το ξέβγαλμα, ενδείκνυται στο ξηρό αυτό τριχωτό.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

Για το «τριχωτό της κεφαλής» είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή της επιδερμίδας που ορισμένες κινήσεις ή προϊόντα μπορούν να την προσβάλλουν και να την ερεθίσουν.

Δώστε λοιπόν τις απαραίτητες συμβουλές στον πελάτη για τη σωστή φροντίδα του τριχωτού αλλά και των μαλλιών.

  • Αποφύγετε το έντονο βούρτσισμα,
  • Αποφύγετε τον ξηρό και πολύ θερμό αέρα στο στέγνωμα ή το styling,
  • Αποφύγετε το ξύσιμο του τριχωτού για να απομακρύνετε τα λέπια,
  • Όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα χρήση του αντιπιτυριδικού σαμπουάν και
  • Εναλλάσσετε πάντα το θεραπευτικό σας σαμπουάν με ένα πολύ απαλό σαμπουάνγια συχνό λούσιμο.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων