fbpx

Η Βιολογία της Γήρανσης

Η αναζήτηση της νεότητας έχει γίνει πλέον πιο σημαντική από ποτέ.

Οι καταναλωτές έχουν μεγάλες προσδοκίες στον τομέα της φροντίδας του δέρματος και θέλουν να δουν ορατά αποτελέσματα.

Η δημιουργία «δραστικών» προϊόντων κατά της γήρανσης απαιτεί την πλήρη κατανόηση των αναγκών των καταναλωτών, της χημείας, της σύνθεσης και κυρίως της βιολογίας της γήρανσης του δέρματος.

Η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο βιολογικό γεγονός, καθώς πολλές διαφορετικές βιολογικές διεργασίες μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα.

Με το χρόνο οι βλάβες συσσωρεύονται και μειώνεται η ικανότητα επιδιόρθωσής τους.

Έχουν εντοπιστεί τρεις τύποι γήρανσης

Η γενετική γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, στην οποία η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Το γενετικά γηρασμένο δέρμα εμφανίζει επιδερμική και δερματική ατροφία, μειωμένο αριθμό των ινοβλαστών, λιγότερο κολλαγόνο και περισσότερες μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs).

Τα σημάδια  μπορεί να είναι: λεπτές γραμμές, ρυτίδες, αφυδάτωση και απώλεια σφριγηλότητας.

Η ορμονική και καταβολική γήρανση είναι αποτέλεσμα της φυσικής εξελικτικής διαδικασίας του σώματος.

Συνδέεται με τη φυσική μεταβολή των ορμονικών επιπέδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) και της εμμηνόπαυσης.

Το δέρμα είναι  ορμονοεξαρτώμενο όργανο και η μείωση των ορμονικών εκκρίσεων κατά την εμμηνόπαυση επιταχύνει τη γήρανση του. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται ως σημείο καμπής στη ζωή, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του δέρματος.

Η καταβολική γήρανση σχετίζεται με την επίδραση που έχει στο δέρμα μια συγκεκριμένη χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, ο καρκίνος ή κάποια μολυσματική νόσος.

Τα σημάδια ορμονικής και καταβολικής γήρανσης μπορεί να είναι: βαθιές ή μεσαίες ρυτίδες, απώλεια κολλαγόνου, αυξημένη χαλάρωση, επιβράδυνση της κυτταρικής αναγέννησης, αυξημένη λιπαρότητα, ατέλειες ή ξηρότητα.

Η περιβαλλοντική γήρανση συμβαίνει όταν τα συμπτώματα γήρανσης επιταχύνονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως: ρύπανση, κάπνισμα, βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας (φωτογήρανση), αλλά και άγχος και κακή διατροφή.

Με το χρόνο οι βλάβες συσσωρεύονται και μειώνεται η ικανότητα επιδιόρθωσής τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% της πρόωρης γήρανσης προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Αυτά τα σημάδια γήρανσης μπορούν να εκδηλωθούν με την εμφάνιση μελαγχρωματικών κηλίδων, ανομοιομορφία στην υφή της επιδερμίδας και τον τόνο του δέρματος, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Η τεχνολογία της αντιγήρανσης, έχει εξελιχθεί σημαντικά με στόχο συγκεκριμένες κυτταρικές διεργασίες.

Ωστόσο, η γήρανση του δέρματος είναι το άθροισμα αρκετών παράλληλων διαδικασιών, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Κάθε δέρμα είναι ιδιαίτερο και μοναδικό και η σωστή και έγκαιρη αναγνώριση των σημαδιών γήρανσης, αποτελεί το κλειδί στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή της.

Νικοπούλου Δέσποινα, Chemist - MSc in Skin Pharmacology and Cosmetics - Froika

www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων