fbpx

Πρόσληψη Προσωπικού στο Φαρμακείο: Πώς οι Τρέχουσες Εξελίξεις την Έχουν Επηρεάσει;

Οι τρέχουσες υγειονομικές εξελίξεις, οι αυξημένες απαιτήσεις, οι νέες πρακτικές...είναι όλα γεγονότα που απαιτούν την αφοσίωση του φαρμακοποιού και της ομάδας του, περισσότερο από ποτέ.

Και ενώ οι νέες αποστολές για τους φαρμακοποιούς συνεχίζουν να αυξάνονται, η πρόσληψη προσωπικού στο φαρμακείο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Φαίνεται πως ο χώρος του φαρμακείου δεν προσελκύει πλέον άτομα που αναζητούν εργασία.. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

Πρόσληψη Προσωπικού στο Φαρμακείο: Πως οι Τρέχουσες Εξελίξεις την Έχουν Επηρεάσει;

Ήδη, η πρόσληψη ενός υπαλλήλου φαρμακείου, ήταν πάντα δύσκολη. Τώρα όμως, μοιάζει δραματική.

Πολλοί από τους φαρμακοποιούς, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προσλάβουν έναν υπεύθυνο για το φαρμακείο τους ή έναν βοηθό, με την κατάσταση αυτή να τους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Είναι γεγονός, πως το επάγγελμα του βοηθού ή του υπαλλήλου φαρμακοποιού δεν φαίνεται πλέον ελκυστικό.

Για το γεγονός αυτό, δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες φαρμακοποιοί. Η κατάσταση αποτελεί απόρροια των υγειονομικών εξελίξεων, λόγω της πανδημίας που βιώνουμε αυτή τη στιγμή.

Βλέποντας λοιπόν πολλοί την ευελιξία που προσφέρουν άλλοι επαγγελματικοί τομείς, όπως για παράδειγμα την τηλεργασία, οι υποψήφιοι έχουν περισσότερα κίνητρα να αναζητήσουν μία θέση εκεί.

Ιδιαίτερα οι διπλωματούχοι φαρμακοποιοί αναζητούν τη λύση του ανοίγματος τους δικού τους φαρμακείου.

Γενικά, τα άτομα που αναζητούν εργασία σήμερα, έχοντας επίγνωση της τρέχουσας κατάστασης, προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν προς όφελος τους, ανάλογα πάντα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης.

Δεδομένων αυτών, πώς μπορεί ένας φαρμακοποιός να προσελκύσει τους υποψηφίους συνεργάτες του;

Πως πρέπει να είναι η αγγελία αναζήτησης νέου προσωπικού;

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν γίνεται πλέον λόγος για δημοσίευση μίας απλής, κοινής αγγελίας, όπως για παράδειγμα «Αναζητείται βοηθός φαρμακείου.., καλέστε το 69... ».

Όλοι οι υπεύθυνοι προσλήψεων συμφωνούν πως το κείμενο που απευθύνεται στους υποψηφίους για μία θέση, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές: ποιες θα είναι οι αποστολές τους εκτός πάγκου εξυπηρέτησης, τα ωράρια εργασίας, ο τρόπος μεταφοράς τους (ΜΜΜ, δωρεάν πάρκινγκ), η δυνατότητα διαμονής στην περιοχή (ειδικά για συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε τουριστικές περιοχές), πιθανές νυχτερινές βάρδιες, εφημερίες, η εκπαίδευση που προσφέρεται κλπ. ... 

Πρέπει να δίνουμε λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, διότι έτσι, κατά κάποιο τρόπο, προωθούμε και το φαρμακείο μας.  

Σήμερα, μία ολοκληρωμένη και κατ’ επέκταση αποτελεσματική αγγελία, περιγράφει λεπτομερώς όλα τα στοιχεία και καθήκοντα μίας θέσης εργασίας.

Είναι όμως όλα έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται στην αγγελία; Ή μπορεί να προκύψουν επιπλέον καθήκοντα για παράδειγμα; Αναρωτιόνται οι απόφοιτοι που αναζητούν εργασία μέσων αγγελιών.

Ωστόσο, εκτός των αμφιβολιών αυτών, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε τις συμβουλές αυτές, δημιουργώντας μία λεπτομερή αγγελία αναζήτησης νέου προσωπικού.

Πρόσληψη ατόμων διαφορετικών ειδικοτήτων

Όντας αντιμέτωποι με τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού για το φαρμακείο, πολλοί στρέφονται προς άλλες λύσεις. Σήμερα, η ποικιλία ειδικοτήτων σ΄ ένα χώρο εργασίας μπορεί να επιφέρει και καλύτερα αποτελέσματα.

Πολλά καθήκοντα τα οποία μέχρι τώρα αφορούσαν τον φαρμακοποιό, μπορούν να ανατεθούν σε άλλους, όπως η εφαρμογή ποιοτικών διαδικασιών, η οργάνωση των αγορών, η επικοινωνία, η διοίκηση, ή ό,τι αφορά τη διαχείριση προγραμμάτων και έχουν να κάνουν με την πληροφορική...

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, θα είναι η απελευθέρωση χρόνου του φαρμακοποιού, με απώτερο στόχο φυσικά την ανάπτυξη και μεγαλύτερη απόδοση του φαρμακείου!

Νέα άτομα στο προσωπικό του φαρμακείου μπορούν να φέρουν νέες πρακτικές, ιδέες και έναν αέρα εκσυγχρονισμού.

Ενεργοποίηση του δικτύου σας

Η πρόβλεψη είναι επίσης ένας τρόπος, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος και το ρίσκο της πρόσληψης ενός ατόμου, που δεν είναι κατάλληλο για μία θέση. Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή εκπαίδευση.

Τα ήδη υπάρχοντα, έμπειρα μέλη του προσωπικού, έχουν την ικανότητα να είναι προνοητικά αλλά και να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά τους νέους.

Η από κοινού συνεργασία, για την επιλογή ενός νέου μέλους του προσωπικού, μπορεί επίσης να είναι μια λύση. Αυτό περιλαμβάνει την προσέλκυση της ομάδας σας, να σας συστήσει κάποιον, με αντάλλαγμα ένα μπόνους.

Οι διασυνδέσεις βοηθούν πάντα στην αναζήτηση και πρόσληψη νέων μελών στο φαρμακείο.

Διαφοροποιήστε τις μεθόδους σας

Στην περίπτωση αναζήτησης προσωπικού για μερική απασχόληση, αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν την τάση να επιλέγουν άτομα εξειδικευμένα σε έναν τομέα.

Έτσι, πολλά φαρμακεία μπορούν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες δεξιότητες (επικοινωνιακές, συμβουλευτικές κ.λπ.) και να οργανώσουν ανάλογα τις αρμοδιότητες των μελών της ομάδας τους.

Μία ακόμη λύση, θα μπορούσε να ήταν και η ένταξη φοιτητών φαρμακευτικής στην ομάδα του φαρμακείου, ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης, γεγονός που κάνουν ελάχιστα φαρμακεία.

Ο φαρμακοποιός πλέον, αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στην προσφορά υπηρεσιών υγείας, κάτι που κάνει την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.

Εξ ου και ο προβληματισμός, σχετικά με το πως μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα μοιράζονται με άλλα φαρμακεία. Θα μπορούσε κανείς, για παράδειγμα, να φανταστεί μια αισθητικό, μια διαιτολόγο η οποία γιατί όχι, να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε δύο φαρμακεία.  

Συμβουλές για άμεσα αποτελέσματα

Η εμπειρία του φαρμακοποιού συμβάλλει στην εφευρετικότητα, δίνοντας ιδέες και λύσεις για καλύτερη διαχείριση.

Μερικές ιδέες:

- Προσαρμόστε το ωράριο του φαρμακείου σας, με σκοπό να διευκολύνετε και να προσελκύσετε συνεργάτες .Προσέξτε βέβαια να μην εκτεθείτε στους πελάτες σας.

- Εξοπλίστε το φαρμακείο με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία τα οποία θα σας γλιτώσουν χρόνο και θα διευκολύνουν εσάς και την ομάδα σας.

Συνοψίζοντας..

- Με τις νέες αποστολές που καλείται να φέρει εις πέρας το φαρμακείο σήμερα, την τρέχουσα υγειονομική κρίση, τη διενέργεια των rapid tests κλπ. οι ιδιοκτήτες  των φαρμακείων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσληψη νέου προσωπικού.

- Δημιουργείστε κίνητρα, αναδιοργανώστε και εκπαιδεύστε την ομάδα σας... όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις.

- Είναι γεγονός πως η έλλειψη προοπτικής και ανέλιξης σε μία θέση, αλλά και το συνεχές και κουραστικό ωράριο...αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τους υποψηφίους.

Ακόμη, η μειωμένη προσφορά θέσεων στα αστικά κέντρα μπορεί να τους ωθήσει σε αναζήτηση επιλογών στην περιφέρεια.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων