fbpx

Συμπληρωματική Πώληση - Τα Στάδια της Επικοινωνίας σας

Αναγνωρίστε τους διάφορους τύπους ζήτησης...

Αυτό αποτελεί το 1ο στάδιο της επικοινωνίας σας σε μία συμπληρωματική πώληση.

- Συνταγή από γιατρό. Εδώ υπάρχει πάντα μια ευκαιρία για κάτι συμπληρωματικό, αρκεί η ομάδα του πάγκου να γνωρίζει την παθολογία και τη συμπτωματολογία της, για να μπορεί να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα.

Μετά λοιπόν από την ανάγνωση της συνταγής και κατά την αναζήτηση των φαρμάκων από τη συρταριέρα, σκεφτείτε τι άλλο θα μπορούσατε να προτείνετε για την καλύτερη διαχείριση της πάθησής του.

Οι συμβουλές σας σε κάθε ζήτηση του πελάτη δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αναγνώρισης του ρόλου σας και φυσικά δημιουργούν πιστό πελατολόγιο.

- Ζήτηση μιας συμβουλής υγείας ή ομορφιάς. «Έχω συνάχι τι να πάρω;», «Έχω κυτταρίτιδα τι με συμβουλεύετε να κάνω;».

Είναι η πιο ευνοϊκή περίπτωση, ο πελάτης μας ζητά να ασχοληθούμε εξ’ ολοκλήρου με το πρόβλημά του.

- Ζήτηση μιας συγκεκριμένης δράσης ή μορφής προϊόντος. «Έχω πιτυρίδα, δώστε μου ένα ειδικό φαρμακευτικό σαμπουάν», «Έχω βήχα και θα ήθελα ένα σιρόπι».

Εδώ σας ζητά συγκεκριμένη μορφή προϊόντος. Έχει στο μυαλό του τον τύπο προϊόντος που επιθυμεί.

- Ζήτηση ενός συγκεκριμένου προϊόντος (σχεδόν το 70% των περιπτώσεων). «Δώστε μου τη κρέμα χ», «Δώστε μου το τάδε αποσυμφορητικό spray».

Εδώ σας ζητά συγκεκριμένο προϊόν.

2ο στάδιο

Ανακαλύψτε τις ανάγκες του με τις κατάλληλες ερωτήσεις

Για να μπορεί ο ασθενής να ωφεληθεί από τη δική σας συμβουλή και να αναγνωρίσει την προσέγγισή σας, πρέπει να την τολμήσετε!

Με τις κατάλληλες ερωτήσεις θα ανακαλύψετε τις ανάγκες του πελάτη και θα προτείνετε οφέλη πριν ακόμα προτείνετε προϊόντα.

Όταν πρόκειται για εκτέλεση συνταγής, μην αμελήσετε στην επικοινωνία σας να πιστοποιήσετε την υπάρχουσα πάθηση, να εξηγήσετε τη συνταγή και τον τρόπο χρήσης των φαρμάκων και στη συνέχεια να προτείνετε κάτι συμπληρωματικό που φυσικά θα έχει προστιθέμενο όφελος στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Με αυτή τη διαδικασία, ο ασθενής αισθάνεται ότι ασχολείστε με το πρόβλημα υγείας του.

Είτε αρνηθεί ή δεχθεί την πρόταση σας για συμπληρωματικό προϊόν, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα σας αξιολογήσει θετικά και θα ξαναέρθει σε εσάς.

Οι συμβουλές σας σε κάθε ζήτηση του πελάτη δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αναγνώρισης του ρόλου σας και φυσικά δημιουργούν πιστό πελατολόγιο.

Οφείλετε να ασχοληθείτε με τον κάθε πελάτη και να του αφιερώσετε χρόνο γιατί η δική σας εξειδίκευση θα αναδειχθεί από τις ερωτήσεις που θα υποβάλλετε και τις προτάσεις που θα κάνετε.

Η αλληλουχία της διερεύνησης πελάτη

- Καθορίστε τον χρήστη, «Για ποιόν ακριβώς πρόκειται;»

- Προκαλέστε την περιγραφή συμπτωμάτων, «Τι ακριβώς αισθάνεστε;»

- Μάθετε τι έχει κάνει μέχρι τώρα, «Τι πήρατε ή κάνατε μέχρι τώρα;»

- Εξαλείψτε πιθανά σοβαρά αίτια, «Έχετε και πυρετό;» ή «Χάνετε βάρος;»

- Προσδιορίστε με σαφήνεια το πρόβλημα, «Πρόκειται για μια καταρροή υδαρή ή πυώδη;»

- Προκαλέστε τον να αποφασίσει, «Προτιμάτε σε διάλυμα ή σε spray;»

Για παράδειγμα σε έναν διαβητικό ασθενή θα πρέπει να ανακαλύψετε τα συμπτώματα που οφείλονται σε ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας.

Αφού τον ρωτήσετε λοιπόν αν ελέγχει συχνά το σάκχαρό του και πώς ανέχεται τη θεραπεία του, μπορείτε να τον ρωτήσετε αν αντιμετωπίζει πρόβλημα διάρροιας ή πονοκεφάλων.

3ο στάδιο

Επαναδιατυπώστε για να τον πείσετε

Μετά την ανακάλυψη των αναγκών με τις ερωτήσεις, έπεται το στάδιο της επαναδιατύπωσης.

Η επαναδιατύπωση είναι ένα κρίσιμο, αλλά απαραίτητο στάδιο που επιτρέπει την αμοιβαία κατανόηση και ερμηνεία, συνοψίζει και επισημαίνει τις λέξεις-κλειδιά και οδηγεί τον πελάτη στη συγκατάθεση.

Ο στόχος είναι να πει ΝΑΙ ο πελάτης.

Παραδείγματα:

«Από ότι μου είπατε αισθάνεστε πολύ ανήσυχος γιατί… (αναφέρατε συμπτώματα). Έτσι δεν είναι;»

«Θέλετε να πείτε ότι αισθάνεστε παράλληλα…(αναφέρατε συμπτώματα)».

«Λοιπόν μου περιγράψατε αυτό και αυτό. Θα θέλατε λοιπόν μία επιστημονική λύση ή μια πιο φυσική ή μια πιο ολοκληρωμένη, που θα σας… (αναφέρατε όφελος)»

Η γνώση της εισήγησης είναι το «κλειδί» της επιτυχίας στη συνδυαζόμενη πώληση.

4ο στάδιο

Παρουσιάστε μια λύση γι’ αυτόν, ΠΡΙΝ παρουσιάσετε τα προϊόντα (τύπο προϊόντος για συγκεκριμένο όφελος)…

Αν σας πει «ναι» έχετε κλείσει σχεδόν.

Η γνώση της εισήγησης είναι το «κλειδί» της επιτυχίας στη συνδυαζόμενη πώληση.

Παραδείγματα:

«Σαν ειδικός σε θέματα υγείας, θεωρώ ότι…», «Γνωρίζετε ότι στην περίπτωση σας πρέπει να πάρετε και κάτι που θα σας… (αναφέρατε όφελος)», «Μου είπατε ότι έχετε παράλληλα και… (σύμπτωμα). Τι φροντίδα ακολουθείτε;»,

«Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά την περίπτωσή σας…».

Προσοχή, αποφύγετε εκφράσεις όπως: «Θα μπορούσα να σας προτείνω εδώ …», ή «Θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε παράλληλα και το τάδε προϊόν…»

Η πρόταση σας πρέπει να εμπνέει σιγουριά και μπορεί να είναι: «Σαν ειδικός σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε… (τύπος προϊόντος, όχι μάρκα)… για να…(ρήμα με την επιθυμητή δράση + πλεονεκτήματα)», « Τι λέτε;» ή «Ποια είναι η γνώμη σας;».

Το στάδιο αυτό είναι κομβικό και αν συμφωνήσει ο πελάτης έχετε επιτύχει κατά 90%!

Η εισήγηση και η πρόταση στη συμπληρωματική πώληση έχουν σαν σκοπό να κερδίσουμε τη συγκατάθεση του πελάτη για τον συνδυασμό πολλών προϊόντων για τη συγκεκριμένη ανάγκη του και φυσικά να αποτρέψουμε την αντίρρηση ή να την προκαλέσουμε, πριν του παρουσιάσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Στο τέλος αυτού του σταδίου θα πρέπει να γνωρίζουμε καθαρά την πρόθεση του πελάτη, καθώς και τη συγκατάθεση του ή όχι για συμπληρωματικά προϊόντα.

5ο στάδιο

Η παρουσίαση των προϊόντων πρέπει να γίνει μετά τα ανωτέρω στάδια και αφού έχουμε πείσει τον πελάτη για την αναγκαιότητα του προϊόντος.

Μόνο τότε και αν είναι θετικός, θα παρουσιάσουμε το προϊόν μπροστά στον πελάτη.

Κατά την επιχειρηματολογία σας, φέρτε τα συμπληρωματικά προϊόντα μπροστά στον πελάτη…

Γιατί; Ο πελάτης έχει οπτική επαφή με το προϊόν… Θυμάται εάν έχει κάτι τέτοιο ήδη στο σπίτι.

Μπορείτε να του εξηγήστε πιο εύκολα τον τρόπο λήψης και τη δοσολογία, και επίσης βοηθάει στην επιχειρηματολογία σας και στο κλείσιμο της πώλησης.

Εδώ είναι απαραίτητη όχι η μόνο η παρουσίαση της σύνθεσης, της μορφής και του τρόπου λήψης του συμπληρωματικού προϊόντος αλλά και του συγκεκριμένου οφέλους που θα προσφέρει στην υγεία του ασθενή.

Κατά την επιχειρηματολογία σας, φέρτε τα συμπληρωματικά προϊόντα μπροστά στον πελάτη…

Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του. Παρουσιάζοντας τα προϊόντα, το πλεονέκτημα αυτό πρέπει να ανακοινώνεται πρώτο.

Το πλεονέκτημα είναι το όφελος, ενώ τα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι η απόδειξη της δράσης του.

Αποφύγετε εκφράσεις όπως: «Νομίζω ότι…», «Πουλάμε πολύ από αυτό…», «Είναι ένα καλό προϊόν…».

Προτιμήστε εκφράσεις όπως: «Είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσει…», «Η εμπειρία μας από την αποτελεσματικότητα του είναι εξαιρετική..», «Είναι ένα αξιόπιστο προϊόν…»

Οι χρυσοί κανόνες της επιχειρηματολογίας στο προϊόν.

Το επιχείρημα που πουλάει είναι αυτό που:

- Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του πελάτη,

- Στηρίζεται σε αναμφισβήτητα στοιχεία,

- Είναι εξατομικευμένο προς τον συγκεκριμένο πελάτη,

- Ανακοινώνει το πλεονέκτημα που προσφέρει το προϊόν και το αποδεικνύει,

- Διανθίζεται με παραδείγματα και επιδείξεις,

- Ανακοινώνεται με ενθουσιασμό και

- Καθησυχάζει τον πελάτη & εγγυάται το αποτέλεσμα.

Είναι σε αυτό το στάδιο που πιθανόν να έχετε αντιρρήσεις από τον πελάτη.

Αν ο ασθενής αρνηθεί τελικά να πάρει το προϊόν ρωτήστε τον για ποιον λόγο, ώστε να ανακαλύψετε εάν είναι θέμα χρημάτων ή αν δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

Στην περίπτωση αυτή επαναλαμβάνετε τα οφέλη και αν ο πελάτης επιμένει δεν θα πρέπει να επιμείνετε και εσείς.

Όσον αφορά το οικονομικό, καλό είναι να προτείνετε πάντοτε δύο εναλλακτικές, μία με μικρότερη τιμή και μία με μεγαλύτερη τιμή, όπου οπωσδήποτε χρειάζεται να του αιτιολογήσετε τη διαφορά τιμής.

Μην αμελήσετε όταν προτείνετε ένα προϊόν συμπληρωματικό να ρωτήσετε τον πελάτη «Έχετε κάτι παρόμοιο στο σπίτι;».

Αυτή η ερώτηση του δείχνει ότι δεν πάτε να του πουλήσετε κάτι οπωσδήποτε.

Προσοχή! Να έχετε στο μυαλό σας ότι πάντα «προτείνετε» και ποτέ δεν «επιβάλλετε».

Παράδειγμα

Συχνά μέσα σε μία συνταγή υπάρχουν προϊόντα που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία. Αποφύγετε να πείτε… «Αυτό το προϊόν δεν αποζημιώνεται από το ταμείο σας, θα το πάρετε;».

Στην περίπτωση αυτή το πιο πιθανό είναι να πει ΟΧΙ ο πελάτης.

Η σωστή προσέγγιση είναι… «Αυτό το προϊόν θα σας βοηθήσει στην αγωγή ώστε να έχετε το τάδε όφελος. Δεν αποζημιώνεται από το ταμείο σας αλλά εγώ σαν Φαρμακοποιός σας, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να το πάρετε. Η τιμή του είναι Χ Ευρώ. Τι λέτε λοιπόν;».

Στην περίπτωση αυτή το πιο πιθανό είναι να πει ΝΑΙ ο πελάτης.

6ο στάδιο

Στο κλείσιμο της πώλησης, μην αμελήσετε να δώσετε ορισμένες συμβουλές υγιεινής και διατροφής, αν πιστεύετε ότι απαιτούνται, και να ευχαριστήσετε τον πελάτη για την εμπιστοσύνη που σας δείχνει.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων