fbpx

Αποκτήστε Φωνή στο Κοινό σας

Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να επικοινωνούν με το κοινό, με τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας που έχουν τα ανταγωνιστικά τους κανάλια πώλησης προϊόντων υγείας και ομορφιάς.

Έτσι, τα φαρμακεία αλλά και τα οργανωμένα τους δίκτυα προσπαθούν να έχουν μια φωνή στο κοινό τους με τα εξουσιοδοτημένα τους μέσα, στα πλαίσια που ορίζει η φαρμακευτική νομοθεσία και δεοντολογία.

Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να επικοινωνούν με το κοινό, με τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας που έχουν τα ανταγωνιστικά τους κανάλια πώλησης προϊόντων υγείας και ομορφιάς.

Μήπως όμως στη σημερινή εποχή των πολυμέσων της ενημέρωσης, θα επιθυμούσαν μια πιθανή απελευθέρωση της επικοινωνίας τους;

Μήπως οι φαρμακοποιοί θα επιθυμούσαν μια σχετική ελευθερία και τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν μια διαφήμιση στο κοινό σχετικά με τις υπηρεσίες τους;

Μήπως είναι καιρός για την εξέλιξη της επικοινωνιακής συνιστώσας του Κώδικα Δεοντολογίας του Φαρμακευτικού επαγγέλματος;

Διαφήμιση: Ναι ή όχι;

Είδαμε αρκετές φορές Φαρμακευτικούς Συλλόγους, αλλά και ορισμένα δίκτυα φαρμακείων να κάνουν διαφημιστικές εκστρατείες αλλά και ενέργειες προς το κοινό, για να ενημερώσουν και να προβάλουν τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακείου της γειτονιάς σε θέματα υγείας και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν.

Φυσικά αυτές είχαν συλλογικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας τις συμβατικές υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν όλοι οι φαρμακοποιοί.

Αυτή η επιλογή αναμφισβήτητα αυξάνει τη φήμη για το επάγγελμα, αλλά ο κάθε φαρμακοποιός μεμονωμένα παραμένει δέσμιος της υπάρχουσας δεοντολογίας περί μη διαφήμισης του φαρμακείου του.

To σημείο πώλησης, το 1ο μέσο επικοινωνίας

Σήμερα, το πρώτο μέσο επικοινωνίας είναι το φυσικό κατάστημα και το δεύτερο είναι τα ψηφιακά μέσα.

Το να δημιουργούμε βιτρίνες στο φαρμακείο με ελκυστικά μηνύματα προς το κοινό, είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε με την πελατεία μας, μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το σύγχρονο φαρμακείο οργανώνεται σε τρία μέρη:

Φαρμακοπωλείο, εκτέλεση συνταγών και πώληση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., παράλληλα με δωρεάν συμβουλές για τη δοσολογία και τη σωστή λήψη των φαρμάκων, εργαστήριο και γαληνική παρασκευή, προωθητικές ενέργειες που αφορούν πώληση παραφαρμακευτικών προϊόντων και παροχή υπηρεσιών.

Επιπλέον δίνεται έμφαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται “exta” και συνιστούν την ιδιαιτερότητα του φαρμακείου, όπως ορθοπεδικά είδη, φυτοθεραπευτικά, παροχή συμβουλών διατροφής, φροντίδα ομορφιάς, προϊόντα για αθλητές κ.ά.

Αν για παράδειγμα κάποιος φαρμακοποιός έχει ανοίξει στον επάνω όροφο ή δίπλα από το φαρμακείο του ένα παράρτημα με ορθοπεδικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, γιατί να μην έχει το δικαίωμα να το διαφημίζει, ενώ άλλα καταστήματα ανταγωνιστικά του μπορούν;

Πολλά φαρμακεία σήμερα κινητοποιούνται για να είναι περισσότερο ορατά στο κοινό μέσω του διαδικτύου, είτε πρόκειται για τη διαχείριση του site και του e-shop τους, είτε πρόκειται για τη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Η επικοινωνία στο internet

Πολλά φαρμακεία σήμερα κινητοποιούνται για να είναι περισσότερο ορατά στο κοινό μέσω του διαδικτύου, είτε πρόκειται για τη διαχείριση του site και του e-shop τους, είτε πρόκειται για τη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάποιοι έχουν έναν εσωτερικό διαχειριστή, ενώ άλλοι αναθέτουν αυτήν την αποστολή σε έναν εξωτερικό συνεργάτη με ένα μηνιαίο αντίτιμο.

Όλα αυτά είναι εργαλεία που μπορούν, είτε να δημιουργήσουν, είτε να διατηρήσουν μία σχέση με τον πελάτη, με θέματα παρουσίασης νέων προϊόντων και προβολής προσφορών, αλλά και υπηρεσιών που παρέχονται στο φαρμακείο, όπως ο εμβολιασμός ή η διακοπή του καπνίσματος.

Τα φαρμακεία εκμεταλλεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Χρειάζεται όμως μια στρατηγική επικοινωνίας με στόχο, όχι μόνο τις εμπορικές προσφορές, αλλά και συμβουλές για την υγεία, την ψυχαγωγία και γενικά την ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου της εμβέλειας του εκάστοτε φαρμακείου.

Τα “post” με φωτογραφίες του φαρμακείου και ενεργειών των ανθρώπων της ομάδας του, και όχι μόνο η παρουσίαση των προϊόντων σε προσφορά, είναι αυτά που δημιουργούν δεσμούς με την πελατεία μας.

Για παράδειγμα ένα “hashtag” με το όνομα του φαρμακείου και τη φωτογραφία του συνεργάτη που κάνει μια ενέργεια, π.χ.:

«Ρωτήστε την Κατερίνα τη διατροφολόγο μας που είναι εκπαιδευμένη στη διαιτολογία και τη διατροφή», δημιουργεί ισχυρότερη αλληλεπίδραση με τους πελάτες.

Με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία του φαρμακείου ενσωματώνεται στο περιβάλλον του και «μιλάει» στους γύρω κατοίκους που αισθάνονται ότι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στο φαρμακείο της επιλογής τους!

Προσοχή!

Αν και είναι εύκολο να ανοίξετε έναν λογαριασμό στο Facebook και να τον τροφοδοτείτε με υλικό, αυτό δεν αρκεί.

Είναι επίσης απαραίτητο να συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς.

Χρειάζεται μετριοπάθεια. Βλέπουμε αρκετούς φαρμακοποιούς να κάνουν συνέχεια εμπορικές διαφημίσεις και διαγωνισμούς στο Facebook, πατώντας το κουμπί «Ενίσχυση της διαφήμισης».

Φρόνιμο είναι να γνωρίζουμε πρώτα τους κανονισμούς ώστε να μην προβούμε σε διαφημιστικές ενέργειες που δεν είναι επιτρεπτές.

Στις ημέρες μας, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και για να γίνει κάποιος γνωστός στο κοινό και τους καταναλωτές, είναι σημαντικό να γνωρίζει μερικά μυστικά της επικοινωνίας.

Νέες τάσεις στη διαφήμιση

Πώς εξελίσσονται οι συνήθειες;

Στις ημέρες μας, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και για να γίνει κάποιος γνωστός στο κοινό και τους καταναλωτές, είναι σημαντικό να γνωρίζει μερικά μυστικά της επικοινωνίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το διαδίκτυο και όλα τα ψηφιακά μέσα είναι στη μόδα.

Για ορισμένες μάλιστα μάρκες, έχει γίνει ο κύριος άξονας επικοινωνίας τους με τους καταναλωτές.

Υπάρχουν δύο απλοί λόγοι γι’ αυτό:

Πρώτον αυτά τα μέσα έχουν μια δυνατότητα στοχοποίησης του κοινού εξαιρετικά ακριβή που δεν έχουν πολλά άλλα μέσα, και δεύτερον, που είναι και το σημαντικότερο, έχουν άμεση ικανότητα να δημιουργήσουν τη σχέση με τον πελάτη.

Σήμερα, η ψηφιακή επικοινωνία έχει ενθρονιστεί στο νούμερο ένα μέσο διαφημιστικής επένδυσης στον κόσμο!

Ποιες είναι οι τάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο;

Η επικοινωνία με εμπορικές προωθητικές ενέργειες αποτελεί την πλειοψηφία στον κόσμο της διαφήμισης.

Βλέπουμε ότι στα ΜΜΕ, έξι στα δέκα μηνύματα περιλαμβάνουν έναν αριθμό, μια τιμή, μια έκπτωση που σκοπό έχει να προσελκύσει το κοινό.

Στην τηλεόραση, η επικοινωνία προϊόντων υγείας αυξήθηκε από 40% έως 50% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Το διαφημιστικό μήνυμα τελειώνει με μια «πρόσκληση για δράση» (call to action), η οποία παρακινεί τους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το προϊόν.

Στην υγεία, μεταξύ αυτών που έχουν επενδύσει περισσότερο στα ΜΜΕ είναι ο κλάδος των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και γενικά των “healthcare” προϊόντων.

Παράλληλα, αυξανόμενη τάση αφορά μια μάλλον ηθική πλευρά της διαφήμισης, βλέποντας ότι το 30% των σημερινών διαφημίσεων αφορά τη χρησιμότητα της μάρκας στην κοινωνία.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους τομείς της εμπορικής δραστηριότητας, όπως τρόφιμα, αυτοκινητοβιομηχανία, υπηρεσίες.

Και τι γίνεται με την επικοινωνία των φαρμακείων;

Τα οργανωμένα δίκτυα φαρμακείων, οι συνεταιρισμοί, αλλά και τα μεμονωμένα φαρμακεία πιστεύουν ότι είναι σκόπιμο να εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα γιατί η οικονομία των φαρμακείων το επιβάλλει.

Μερικοί νέοι φαρμακοποιοί θέλουν να ακουστεί η φωνή τους και τα συλλογικά τους όργανα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους και να αγωνιστούν για να αλλάξουν το νομικό πλαίσιο του επαγγέλματος.

Οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν μία νέα πρόκληση που οξύνει τον ανταγωνισμό μέσα από το διαδίκτυο.

Η συμβουλή στην πιο εξελιγμένη της μορφή

Και αν η καλύτερη διαφήμιση για το φαρμακείο ήταν η συμβουλή;

Συμβουλές και πληροφορίες για την υγεία, όπως μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα ανά περίπτωση ασθενούς, αλλεργίες, δερματολογικές παθήσεις, λοιμώδη νοσήματα, χρόνιες παθήσεις…

Ο στόχος είναι να δείξουμε ότι ο φαρμακοποιός εκπαιδεύεται για να παρακολουθεί τους ασθενείς του και να στέκεται αρωγός και σύμβουλος για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας τους.

Είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε τον συμβουλευτικό μας ρόλο.

Δεν είναι αρκετό να κάνουμε μια προσφορά σε ένα αντηλιακό ή ένα προϊόν για την ακμή.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πάνε στο φαρμακείο για να συζητήσουν το πρόβλημά τους και στη συνέχεια να μπορούμε να βρούμε μια λύση γι’ αυτό.

Πρέπει να συμπεριλάβουμε τον ασθενή στην επικοινωνία μας.

Και ας μην ξεχνάμε και την επικοινωνία «από στόμα σε στόμα».

Ο ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες μας πελάτης θα το μεταφέρει στον περίγυρό του!

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων