fbpx

Τοξικό Περιβάλλον Εργασίας

Ακούγονται πολλά γι' αυτό, τόσα που τελικά η φράση γίνεται μερικές φορές κλισέ και η σοβαρότητά της υποβαθμίζεται.

Ο λόγος για το «Τοξικό Περιβάλλον Εργασίας».

Δυστυχώς όσο και αν θέλουμε να είναι υπερβολές αυτά που ακούγονται για αυτό, είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας παραλύει το ανθρώπινο δυναμικό, απομυζά τη δημιουργικότητα, εκμηδενίζει την καινοτομία και δρα καταστροφικά για την παραγωγικότητα.

Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας παραλύει το ανθρώπινο δυναμικό, απομυζά τη δημιουργικότητα, εκμηδενίζει την καινοτομία και δρα καταστροφικά για την παραγωγικότητα.

Σήμερα, είναι αναγκαίο οι Φαρμακοποιοί-managers να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε δείγμα τοξικότητας στο Φαρμακείο τους, γιατί διαφορετικά εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Όπως η γάγγραινα, αν δεν αφαιρεθεί οποιοδήποτε τέτοιο δείγμα αποδεικνύεται μοιραίο τελικά για την επιχείρηση, καθώς η καρδιά της, το ανθρώπινο δυναμικό, αναζητά τρόπους να εγκαταλείψει το γρηγορότερο δυνατόν το άρρωστο περιβάλλον εργασίας, με πρώτους τα πιο ικανά μέλη της.

Το τοξικό περιβάλλον κοστίζει πολλά σε ένα Φαρμακείο, σε ανθρώπινο δυναμικό, παραγωγικότητα, χαμένες ευκαιρίες, οι οποίες μεταφράζονται σε νούμερα.

Πώς θα Καταλάβω ότι το Περιβάλλον Εργασίας του Φαρμακείου μου Είναι Τοξικό;

Ελέγξτε αν υπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής προειδοποιητικά σημάδια:

1) Οι θεμέλιες αξίες του Φαρμακείου δεν είναι η βάση για τον τρόπο που λειτουργεί.

2) Οι προτάσεις των υπαλλήλων εξετάζονται επιφανειακά και δεν λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψη.

Το προσωπικό φοβάται να πει ελεύθερα τη γνώμη του.

3) Οι Φαρμακοποιοί-managers ασχολούνται με λεπτομερή έλεγχο των υφιστάμενών τους (micromanaging), αφήνοντάς τους μικρή ή καθόλου ελευθερία στον τρόπο που διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους.

4) Στο περιβάλλον υπάρχει κουτσομπολιό και κλίκες.

5) Υπάρχει επιθετική συμπεριφορά (bullying).

Ποια Είναι τα Αίτια;

Το τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, αλλά συνήθως είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού κακής ηγεσίας και ατόμων που διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Το τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, αλλά συνήθως είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού κακής ηγεσίας και ατόμων που διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Πώς μπορεί να γίνει Εξυγίανση του Περιβάλλοντος Εργασίας;

Αν υποψιάζεστε ότι το περιβάλλον εργασίας έχει γίνει τοξικό, πρέπει να δράσετε άμεσα.

Συγκεντρώστε πληροφορίες.

Ακούστε τους υπαλλήλους σας.

Ακούστε την πλευρά των managers.

Εξετάστε όλα τα στοιχεία.

Να θυμάστε, μπορεί το πρόβλημα να ξεκινάει συνήθως από τον τρόπο της ηγεσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Να είστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί.

Μόλις εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος, καταστρώστε σχέδιο αντιμετώπισης και ακολουθήστε το με ακρίβεια.

Τι μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα τέτοιο σχέδιο;

Κάποιες ιδέες είναι η εκπαίδευση, η απομάκρυνση ή μετακίνηση σε άλλο τμήμα των ατόμων που επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα και η επιβράβευση των υπαλλήλων για την εργασία τους.

Πρώτα απ’ όλα όμως, πρέπει να θέσετε οι ίδιοι το υπόδειγμα της συμπεριφοράς με βασικά της στοιχεία τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

Είναι αλήθεια πως ένα τοξικό περιβάλλον είναι δύσκολη περίπτωση.

Να θυμάστε όμως ότι οι υπάλληλοί σας είναι η καρδιά της επιχείρησης σας.

Πρέπει να τη φροντίζετε για να παραμείνει υγιής.

Και μην ξεχνάτε, όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, να μην απογοητεύεστε.

Το θετικό κλίμα μεταδίδεται τελικά και αύριο είναι μια καινούρια μέρα.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων