fbpx

Διαχειριστείτε Αποτελεσματικά τις Ελλείψεις Φαρμάκων

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί!

Ο αριθμός των ελλείψεων στα φάρμακα γίνεται κάθε χρόνο και πιο μεγάλος, γεγονός που δημιουργεί δυσαρέσκεια στους φαρμακοποιούς, καθώς είναι εκείνοι που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Πώς Μπορείτε να Διαχειριστείτε τις Ελλείψεις Φαρμάκων;

Η τέχνη της αναπροσαρμογής

Κατά κάποιο «μαγικό» τρόπο, οι φαρμακοποιοί καταφέρνουν να μην αφήσουν ποτέ έναν ασθενή χωρίς λύση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Η «αλληλεγγύη» μεταξύ φαρμακείων είναι ένας από αυτούς, καθώς συχνά δανείζονται ή αγοράζουν φάρμακα από άλλους συναδέλφους.

Εκτός αυτού, συνηθίζουν να κρατούν στην άκρη ορισμένα τεμάχια από φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις, προκειμένου να δοθούν σε ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιο φάρμακο δεν μπορεί να βρεθεί, ενημερώνουν τον γιατρό, προκειμένου να συνταγογραφήσει κάποιο ομοειδές.

Αντικατάσταση: Ένα πολύ συνηθισμένο μέτρο

Είναι ένα μέτρο πολύ αποτελεσματικό, καθώς μπορεί να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και να εξοικονομήσει χρόνο.

Μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιο σκεύασμα που βρίσκεται σε έλλειψη και να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο που έχει την ίδια δραστική ουσία και εμφανίζεται μέσα στη συνταγή του ασθενούς.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί ορισμένες φορές να λειτουργήσει αρνητικά, δημιουργώντας ανησυχία σε ορισμένους ασθενείς, αλλά και οδηγώντας σε εξάντληση των αποθεμάτων και αυτού του φαρμάκου.

Πρόκειται για το φαινόμενο «ντόμινο» της αντικατάστασης.

Παρασκευή στο εργαστήριο

Η παρασκευή στο εργαστήριο είναι ένας τρόπος να προσεγγίσουμε την πραγματική φύση του φαρμακοποιού, δηλαδή το να παρασκευάζει (ποιεί) φάρμακα.

Είναι μία μέθοδος που συνήθως εφαρμόζεται στην παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων, όπως διάφορες κρέμες και διαλύματα.

Επιπλέον, συχνό φαινόμενο είναι η παρασκευή παιδικών σιροπιών με βάση ουσίες ή ιδιοσκευάσματα που φυσιολογικά χρησιμοποιούνται για ασθένειες ενηλίκων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός συνταγογραφεί μικρές ποσότητες από κάποια ουσία, η οποία πρέπει να διαλυθεί και να αραιωθεί προκειμένου να χορηγηθεί στο παιδί.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ο φαρμακοποιός μπορεί να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ασθενούς, με σκοπό να συζητήσουν τη χορήγηση εναλλακτικού σκευάσματος.

Σε περίπτωση που κανένα άλλο σκεύασμα δεν διαθέτει παρόμοια ουσία στην προτεινόμενη δοσολογία, ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το εναλλακτικό σκεύασμα, προσαρμόζοντας τη δοσολογία.

Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει κάψουλες, χρησιμοποιώντας κάποιο σκεύασμα που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα κάποιας ουσίας αραιώνοντάς το, με σκοπό τη δημιουργία της απαιτούμενης δοσολογίας.

Ορισμένα φαρμακεία δεν διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για την παρασκευή τέτοιου είδους παρασκευασμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν μεγάλα φαρμακεία τα οποία αναλαμβάνουν την παρασκευή γαληνικών παρασκευασμάτων, τόσο για ιδιώτες, όσο και για άλλα φαρμακεία συναδέλφων.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι ένα προσωρινό πρόβλημα.

Αντιμετώπιση ΕΟΦ

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι ένα προσωρινό πρόβλημα.

Συνεπώς, ο ΕΟΦ κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βοηθήσει στην ελαχιστοποίησή του.

Ανακοινώνει συνεχώς νέες εγκυκλίους έτσι ώστε να μην μπορούν να γίνουν εξαγωγές των ελληνικών φαρμάκων, ενώ παράλληλα κάνει εισαγωγές νέων φαρμάκων όταν υπάρχει έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να καλύψει ελλείψεις φαρμάκων που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στους ασθενείς και ειδικά σε περιπτώσεις που δεν κυκλοφορεί κάποιο αντίστοιχο σκεύασμα στη χώρα μας.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Όταν κάποιο φάρμακο παρουσιάζει έλλειψη, οι φαρμακοποιοί ακολουθούν ορισμένες διαδικασίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την παραλαβή μερικών τεμαχίων για να καλύψουν τους ασθενείς τους.

Το πρώτο βήμα είναι να ζητήσουν ενημέρωση από την φαρμακαποθήκη με την οποία συνεργάζονται για το πότε μπορούν να παραλάβουν νέα παρτίδα.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι φαρμακαποθήκες δεν λαμβάνουν την κατάλληλη ενημέρωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Συνεπώς, το δεύτερο βήμα είναι η άμεση επικοινωνία με την αντίστοιχη φαρμακευτική εταιρεία. Από την εταιρεία, μπορείτε να λάβετε ενημέρωση σχετικά με το πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία του φαρμάκου, αλλά και τον αριθμό των σκευασμάτων που θα μπορέσει να σας στείλει.

Τέλος, η «συναδελφική αλληλεγγύη» μπορεί να φανεί σωτήρια, εάν οι παραπάνω προσπάθειες δεν βρουν ανταπόκριση.

Όταν το φάρμακο δεν μπορεί να βρεθεί

Τι γίνεται όταν καμία από τις παραπάνω διαδικασίες δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη κάποιου συγκεκριμένου φαρμάκου;

Σε αυτή την περίπτωση, κρίνεται απαραίτητο ο φαρμακοποιός να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ασθενούς, προκειμένου να του εξηγήσει την κατάσταση.

Ο γιατρός με τη σειρά του, οφείλει να συνταγογραφήσει στον ασθενή κάποιο διαφορετικό σκεύασμα το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπεία την οποία ακολουθούσε μέχρι τώρα ο ασθενής.

Πολύτιμος χρόνος από την πλευρά του φαρμακοποιού

Ο φαρμακοποιός αφιερώνει κατά μέσο όρο 5 έως 6 ώρες την εβδομάδα για τη διαχείριση των ελλείψεων των φαρμάκων, προσπαθώντας να παραγγείλει όσα περισσότερα τεμάχια μπορεί να βρει από την εταιρεία ή τις φαρμακαποθήκες που συνεργάζεται.

Παράλληλα, καταναλώνει πολύ χρόνο επικοινωνώντας με τους γιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα, έτσι ώστε να τους ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση και να προβούν σε αλλαγή του συνταγογραφούμενου σκευάσματος.

Τέλος, πολύ χρόνο αφιερώνει και με τους ίδιους τους ασθενείς, προσπαθώντας να τους εξηγήσει την κατάσταση και να τους παροτρύνει να ακολουθήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους για την τροποποίηση της θεραπείας ή να τους προτείνει μια αντικατάσταση με κάποιο άλλο με την ίδια δραστική.

Διαχείριση ελλείψεων στο εξωτερικό

Η Γαλλία πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων των φαρμάκων, δημιουργώντας έναν ιστότοπο συνεργασίας μεταξύ φαρμακοποιών για την αντιμετώπισή τους.

Αυτή η δωρεάν εφαρμογή βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα αποθέματα κάθε φαρμακείου. Όταν ο φαρμακοποιός δεν διαθέτει κάποιο προϊόν, αναζητά συναδέλφους που να έχουν το φάρμακο στο απόθεμά τους.

Τα φαρμακεία εντοπίζονται αμέσως στο χάρτη και ο φαρμακοποιός το μόνο που έχει να κάνει είναι να καλέσει ένα από αυτά για να κάνει κράτηση του προϊόντος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ελλείψεις των φαρμάκων ενημερώνονται διαρκώς μέσω ενός οργανισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει ανακατανομή των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, έτσι ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός φαρμακείων.

Αντίστοιχα, στον Καναδά υπάρχει ιστότοπος στον οποίο αναφέρονται όλες οι ελλείψεις φαρμάκων.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί που επισκέπτονται τον ιστότοπο μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για τις ελλείψεις ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να ενημερώνουν τον συγκεκριμένο ιστότοπο με τις νέες ελλείψεις, αλλά και με το στάδιο αποκατάστασής τους.

Ώρα για δράση

Παίρνοντας ιδέα από τα παραπάνω παραδείγματα, θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε εργαλεία που να προσφέρουν ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων κάθε δεδομένη στιγμή.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και να ενημερώνουν έγκαιρα τους ασθενείς, όταν κάποιο από τα φάρμακα που χρησιμοποιούν βρίσκεται σε έλλειψη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί θα μπορούν να προτείνουν εναλλακτική θεραπεία άμεσα και οι ασθενείς δεν θα μένουν ποτέ χωρίς το φάρμακό τους.

Δανάη Καραχάλιου - Καραγιάννη, Φαρμακοποιός

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων