fbpx

Μείωση της Οικονομίας στο Φαρμακείο - Πώς θα την Αντιμετωπίσετε;

Από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού, οι φαρμακοποιοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη μείωση του τζίρου των φαρμακείων τους.

Αν και η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί κατά πλειοψηφία, υπάρχουν ακόμα φαρμακεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Μείωση της Οικονομίας στο Φαρμακείο - Πώς θα την Αντιμετωπίσετε;

Η μείωση της ρευστότητας οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των εξόδων και εξόφλησης των υποχρεώσεων των φαρμακείων προς τους προμηθευτές τους.

Λόγω της παγκόσμιας φύσης του προβλήματος, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η οικονομία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βιώσιμες θα είναι εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες θα διαθέτουν υψηλή ρευστότητα!

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα, καθώς και οι ώρες λειτουργίας του φαρμακείου αν κρίνεται απαραίτητο.

Ο κύριος στόχος λοιπόν, θα είναι η διατήρηση της ρευστότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περισσότερο ή λιγότερο μακράς περιόδου, καθώς και να εξασφαλιστούν τα μέσα για την αναζωογόνηση της δραστηριότητας στο τέλος αυτής της κρίσης.

Πρέπει να χαράξετε μια νέα στρατηγική με την βοήθεια του οικονομικού σας συμβούλου και του λογιστή σας για την εφαρμογή τους.

1. Προσδιορίστε το νεκρό σημείο της ρευστότητάς σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνεργαστείτε με τον λογιστή σας και να ορίσετε, μαζί του, το νεκρό σημείο της ρευστότητάς σας.

Πρόκειται για τον ελάχιστο κύκλο εργασιών που μπορεί να καλύψει όλα τα πάγια και έκτακτα έξοδά σας (γενικά έξοδα, έξοδα προσωπικού, πληρωμές και κεφάλαιο κίνησης).

Αυτό το σημείο τζίρου μπορεί να εκφραστεί κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου μελέτης (ημέρα, εβδομάδα) και να κατανεμηθεί σε αριθμό πωλήσεων και μέσο καλάθι αγορών.

Η ανάλυση του κύκλου εργασιών δύο εβδομάδων, μπορεί να σας δώσει τις απαραίτητες ενδείξεις και φυσικά ένα σχέδιο μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Εάν δεν επιτευχθεί το νεκρό σημείο ρευστότητας, τότε τα σταθερά σας έξοδα θα πρέπει να μειωθούν.

Η ανάλυση του κύκλου εργασιών δύο εβδομάδων, μπορεί να σας δώσει τις απαραίτητες ενδείξεις και φυσικά ένα σχέδιο μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

2. Λειτουργία e-shop

Εξετάστε τη δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος (αν δεν έχετε ήδη) με σκοπό να εξυπηρετήσετε την πελατεία σας σε προϊόντα και σε πελάτες που δεν είναι εύκολο να πουλήσετε στο φυσικό κατάστημα, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το ταμείο σας.

3. Μείωση σταθερών εξόδων

Αγορές και στοκ

- Εξασφαλίστε την επάρκεια σε συνταγογραφούμενα προϊόντα.

Βρείτε την σωστή ισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της επάρκειας, αντιμετωπίζοντας πάντα τις υπάρχουσες ελλείψεις, οι οποίες ενδέχεται να χειροτερεύσουν ενόψει παγκόσμιας δυσκολίας σε παραγωγή και διακίνηση, χωρίς όμως να υπερβάλετε σε στοκ διακινδυνεύοντας την ρευστότητά σας.

Η προτεραιότητά σας είναι να εξυπηρετήσετε τους χρόνιους ασθενείς - πελάτες σας.

- Στα παραφάρμακα, OTC και καλλυντικά, αναβάλλετε παραγγελίες και παραδόσεις από άμεσες αγορές που δεν είναι τόσο απαραίτητες και δώστε θέση σε μικρές παραγγελίες από τους επίλεκτους προμηθευτές σας και κυρίως από το χονδρεμπόριο για αναπλήρωση των αποθεμάτων σας.

Το στοκ των προϊόντων που έχουν χαμηλή ανακύκλωση θα πρέπει να μειωθεί δραστικά.

Είναι καλύτερα να σας λείψει κάτι που σας ζητείται μια φορά στις 10 μέρες, παρά να κάνετε μια παραγγελία στην εταιρεία.

Εξάλλου έχετε τη δυνατότητα ή να προτείνετε κάτι παρόμοιο στον πελάτη ή να το παραγγείλετε από την αποθήκη σας και να του το παραδώσετε αργότερα, έστω και με μικρό περιθώριο κέρδους.

Ουσιαστικά, αλλάξτε φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τις αγορές και τα αποθέματά σας. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι το κέρδος, αλλά η ρευστότητα.

- Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η παραλαβή των αγαθών ενεργοποιεί νόμιμα την τιμολόγηση και συνεπώς την πληρωμή.

Η άμεση πληρωμή είναι γενικά πληρωτέα στις 60 ημέρες. Η αναβολή πληρωμών προμηθευτή είναι κακή ιδέα.

Πράγματι, μια τέτοια ενέργεια αν αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα από όλες τις εταιρείες, κινδυνεύει να καταρρακώσει το σύστημα και να αυξήσει τον αριθμό των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Είναι ένα φαινόμενο ντόμινο.

Όσο για τις πληρωμές λογαριασμών νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μπορούν να γίνουν διακανονισμοί με τους παρόχους.

Γενικά έξοδα

Τα φαρμακεία με μεγάλο ενοίκιο θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια νέα συνθήκη για το ενοίκιο με τον εκμισθωτή τους.

Βέβαια εδώ πρόκειται για μια διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να δεχθεί.

Όσο για τις πληρωμές λογαριασμών νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μπορούν να γίνουν διακανονισμοί με τους παρόχους.

Κόστος προσωπικού

Οι δαπάνες προσωπικού αντιπροσωπεύουν το κύριο στοιχείο εξόδων αλλά και προστιθέμενης αξίας (Added Value).

Αξιολογήστε το προσωπικό σας και διερευνήστε εργασία μερικής απασχόλησης μέχρι την ανάκαμψη.

Επίσης μπορείτε να δώσετε άδεια μετ' αποδοχών κατά την περίοδο μειωμένης δραστηριότητας.

Οι υπεύθυνοι φαρμακοποιοί πλήρους απασχόλησης δεν μπαίνουν σε καθεστώς μερικής δραστηριότητας.

Η κάλυψή τους από το ταμείο λειτουργεί μόνο εάν έχει μολυνθεί κάποιος από τον ιό.

4. Αποπλήρωση δανείων και δανεισμός, Φορολογικά και Ασφαλιστικές εισφορές

Γενικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις διάφορες διεξόδους και διευκολύνσεις που προσφέρουν τα μέτρα στήριξης του κράτους για επιχειρήσεις. Εξετάστε τα όλα με τον λογιστή σας.

Το τραπεζικό σύστημα στοχεύει σε διευκολύνσεις αποπληρωμής δανείων, καθώς και χορήγησης δανείων για τη συνέχιση της δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων (πληρωμή ιδίως σε προμηθευτές).

5. Ετοιμασία για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας

Ο φαρμακοποιός θα χρειαστεί όλη του τη δύναμη (ανθρώπινοι πόροι και αγαθά) για να επανεκκινήσει τη δραστηριότητά του όταν τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα.

Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας θα απαιτήσει επαρκή ρευστότητα.

Έχοντας τη δυνατότητα να διατηρήσετε μετρητά και να εξασφαλίσετε την πληρωμή των προθεσμιών κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, θα διευκολύνετε τις μελλοντικές επιχειρηματικές σας σχέσεις.

Γιάννης Κοντάκος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Φαρμακείων
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων