fbpx

Λογισμικό και Διαχείριση - Πώς να Παρακολουθείτε και να Βελτιώνετε το Μικτό Κέρδος

Η ανάλυση της εξέλιξης και της σύνθεσης του μικτού κέρδους, αποτελεί ένα βασικό σημείο ελέγχου για τον φαρμακοποιό manager.

Παρακολουθώντας επισταμένα τα περιθώρια κέρδους, με τη βοήθεια ενός κατάλληλου λογισμικού διαχείρισης, θα έχετε βελτιστοποίηση της όλης εμπορικής σας πολιτικής και φυσικά του κέρδους σας.

 

Ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες του φαρμακείου, ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που θα πρέπει να παρακολουθείτε είναι το εμπορικό, μικτό κέρδος.

Ο έλεγχος του μικτού κέρδους είναι βασικός για να αξιολογήσετε την απόδοση των εμπορικών σας πράξεων και να παρακολουθείτε τις επιπτώσεις του στα ακαθάριστα κέρδη του φαρμακείου.

Όλοι οι οικονομικοί σύμβουλοι συμφωνούν στο ότι αυτή η ενέργεια επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της επιχείρησής σας.

Μια σημαντική διευκρίνηση:

Όταν μιλάμε για μικτό κέρδος ή περιθώριο κέρδους σύμφωνα με τους οικονομικούς όρους της αγοράς, αναφερόμαστε στην Καθαρή Τιμή Πώλησης - Κόστος Κτήσης του προϊόντος, αφού έχουν αφαιρεθεί από τη χονδρική τιμή και οι υπάρχουσες επί πλέον εκπτώσεις, δηλαδή μιλάμε για την τιμή αγοράς (στα μεγέθη αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Το Mark-up είναι ποσοστό (%) πάνω στο Κόστος Κτήσης.

Τα οφέλη που ένας φαρμακοποιός μπορεί να αποκομίσει από αυτή την παρακολούθηση και ανάλυση είναι ποικίλα:

- Να προσδιορίσει την επίδραση στο μικτό του κέρδος των αλλαγών στις τιμές στα φάρμακα ή σε άλλα είδη,

- Να προσδιορίσει την επίδραση τυχών αλλαγών στην πολιτική αγορών του σε κάθε κατηγορία, αλλά και την επίδραση των εκπτώσεων που πιθανά κάνει προς τους πελάτες του,

- Να παρακολουθεί κάθε μήνα την εξέλιξη του περιθωρίου κέρδους του και

- Να έχει άμεση ενημέρωση για να δράσει πιθανώς με διορθωτικές κινήσεις.

Έτσι, ένας έλεγχος του μικτού κέρδους επιτρέπει να ανακαλύψουμε τυχόν αποκλείσεις.

Εάν διαπιστωθεί πτωτική τάση σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους:

Κακή πολιτική αγορών, υπέρμετρη πολιτική εκπτώσεων, απώλειες στο στοκ μας, rebate στα ταμεία, μειώσεις τιμών σε προϊόντα, μειώσεις εκπτώσεων από τους προμηθευτές...

Με τον παρακάτω πίνακα, μπορούμε να παρακολουθούμε τη συμμετοχή του μικτού κέρδους των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων του φαρμακείου.

Η συμμετοχή του μικτού κέρδους των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων του φαρμακείου.

Τα «ατού» ενός σωστού λογισμικού διαχείρισης

Για να μπορέσουμε να αξιολογούμε τα παραπάνω στοιχεία του πίνακα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση ενός λογισμικού διαχείρισης και φυσικά η τροφοδότησή του με τα απαραίτητα δεδομένα (απογραφή, τιμές κτίσης προϊόντων, πωλήσεις ανά κατηγορία... κ.λπ.).

Φυσικά δύο με τρείς φορές τον χρόνο θα πρέπει να επικυρώνουμε τα στοιχεία αυτά με τον λογιστή μας.

Αφού καταγράψουμε τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων, τον τζίρο τους, το % μερίδιο τους στον συνολικό τζίρο, το μικτό κέρδος σε αξίες ανά κατηγορία και το % ποσοστό του, στη συνέχεια με τη βοήθεια των στατιστικών δεδομένων της εμπορικής διαχείρισης, θα έχουμε στην τελευταία κολώνα τη % συμμετοχή της κάθε κατηγορίας στο συνολικό μικτό κέρδος.

Ας θυμίσουμε όμως ότι ένα σωστό και σύγχρονο λογισμικό διαχείρισης, προσφέρει παράλληλα βοήθεια στον φαρμακοποιό και σε άλλα πεδία της εργασίας του.

Σε γενικές γραμμές τον βοηθά και στον ρόλο του σαν επιχειρηματία, αλλά και στον ρόλο του σαν επιστήμονα και σύμβουλο υγείας.

Μερικά παραδείγματα υπηρεσιών ενός σύγχρονου λογισμικού που αναμφισβήτητα συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση του φαρμακείου:

Διαχείριση αγορών από τους προμηθευτές και έλεγχος στοκ κάνοντας τις κατάλληλες προβλέψεις, συμβουλές για συμπληρωματική πρόταση, συμβουλές για τη σωστή λήψη των φαρμάκων.

 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων