fbpx

2 Αναγκαίες Λύσεις για να Αυξήσετε τη Ρευστότητά σας

Η κρίση στο επάγγελμα ήρθε και θα μείνει.

Νέες ρυθμίσεις, νέοι κίνδυνοι παραμονεύουν...

Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων.

2 Αναγκαίες Λύσεις για να Αυξήστε τη Ρευστότητά σας.

Η κερδοφορία του φαρμακείου έχει περιοριστεί αισθητά και απαιτείται πλέον διαφορετικός τρόπος διαχείρισης, προκειμένου να διατηρηθεί όχι μόνο η βιωσιμότητά του, αλλά και η ανταγωνιστικότητά του απέναντι στα άλλα κανάλια διανομής που ετοιμάζονται να «υποδεχθούν» όλο και περισσότερες κατηγορίες προϊόντων του φαρμακείου.

Από την άλλη, ο καταναλωτής, έχοντας περιορίσει τις αγορές του, αναζητά την καλύτερη τιμή και τις καλύτερες υπηρεσίες.

Οι φαρμακοποιοί αναζητούν λύσεις αντιστάθμισης των απωλειών τους, ώστε να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον και στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Στα δύσκολα όμως είναι που επιβάλλεται να παίρνουμε τις δραστικές αποφάσεις για αλλαγή!

Αυτοί που θα επικρατήσουν θα γεννηθούν από το κανάλι του φαρμακείου.

Είναι αυτοί που θα προσαρμοστούν γρήγορα!

1. Αρχίστε με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών σας εξόδων

1ο βήμα είναι να καταγράψτε τις λειτουργικές σας δαπάνες αναλυτικά.

- Μίσθωμα ακινήτου,

- Μισθοδοσία,

- Διάφορα έξοδα,

- Πάγια (ΔΕΚΟ, λογιστής, κ.λπ.) και

- Παροχές υπέρ τρίτων.

Στη συλλογή των στοιχείων μπορεί να σας βοηθήσει ο λογιστής σας.

Εάν το ακίνητο που στεγάζεται το φαρμακείο σας είναι ιδιόκτητο, θα πρέπει να προσθέσετε στα έξοδα το μίσθωμα που θα πληρώνατε εάν δεν ήταν.

Ομοίως εάν απασχολούνται συγγενικά πρόσωπα στο φαρμακείο, τα οποία δεν αμείβονται, θα πρέπει να τα υπολογίσετε ως αμειβόμενα.

Εάν το ακίνητο που στεγάζεται το φαρμακείο σας είναι ιδιόκτητο, θα πρέπει να προσθέσετε στα έξοδα το μίσθωμα που θα πληρώνατε εάν δεν ήταν.

2ο βήμα είναι, ετησίως, τα συνολικά λειτουργικά σας έξοδα να περιοριστούν κοντά στο 10% του τζίρου του φαρμακείου.

Εάν είναι υψηλότερα, περιορίστε τα.

- Ζητήστε μείωση ενοικίου

Βλέπουμε τους περισσότερους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδιαίτερα φαρμακείων, να αρνούνται πεισματικά μια αναπροσαρμογή του ενοικίου.

Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλά «ξενοίκιαστα» μαγαζιά ακόμη και σε κεντρικότερα σημεία.

Πριν λοιπόν τη διαπραγμάτευση, κάντε μια έρευνα για το πόσο νοικιάζονται σήμερα τα μαγαζιά της περιοχής σας.

Έτσι, αν ο ιδιοκτήτης σας αρνηθεί μείωση ενοικίου τουλάχιστον κατά 10%, αναζητήστε λύσεις μετακόμισης σε άλλα κοντινά μαγαζιά, με πιο χαμηλό ενοίκιο, πιο συμβατό με την πραγματικότητα.

Υπολογίστε τα έξοδα μεταφοράς του φαρμακείου σας και εξετάστε αν σε 3 χρόνια θα κάνετε απόσβεση.

- Αντικαταστήστε τον φωτισμό σας με λαμπτήρες led και

- Μειώστε το μισθολογικό κόστος.

Ειδικότερα για τους μισθούς είναι καλύτερο να απολύστε έναν υπάλληλο ή να προτείνετε σε κάποιον μερική εργασία, παρά να μειώσετε οριζόντια τους μισθούς.

Ένας καλός υπάλληλος πρέπει να είναι κινητοποιημένος για να εξυπηρετεί σωστά τους πελάτες και να προσπαθεί να αυξήσει το μέσο καλάθι των αγορών τους.

Η κινητοποίηση όμως δεν στηρίζεται μόνο στον μισθό, αλλά και στη συνεχή εκπαίδευση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και των συμβουλών που παρέχει στον πάγκο.

Μάθετε στους υπαλλήλους σας τις νέες υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας τις απαιτήσεις που έχει πλέον ο πελάτης αλλά και η επιχείρηση από αυτούς.

2. Βελτιώστε τη ρευστότητά σας

Θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς την πορεία ρευστότητας του φαρμακείου σας.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να έχετε έναν μηνιαίο πίνακα εσόδων - εξόδων, όπου θα καταγράφετε:

- Τις εισροές, δηλαδή τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων προς το φαρμακείο σας, αλλά και τα χρήματα που μπαίνουν ελεύθερα στο ταμείο σας (μετρητά),

- Τις εκροές, δηλαδή τις μηνιαίες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές σας αλλά και προς την εφορία και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (μισθοί, ενοίκιο, κ.λπ.).

Μόνο τότε θα κρίνεται πόσα χρήματα μπορείτε να σηκώσετε για τις προσωπικές σας ανάγκες από το ταμείο της επιχείρησης.

Στην περίπτωση που το φαρμακείο σας εμφανίζει προβλήματα ρευστότητας:

- Προσπαθήστε να διακανονίσετε το χρέος σας με τη φαρμακαποθήκη σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε άλλη φαρμακαποθήκη που θα σας προσφέρει μεγαλύτερη πίστωση.

Τέλος, μπορείτε να αυξήσετε τις παραγγελίες φαρμάκων, απευθείας από τις εταιρείες, σε περιπτώσεις που η πίστωση που σας δίνουν ξεπερνά τις 60 ημέρες.

- Επαναδιαπραγματευθείτε τα δάνειά σας, ιδιαίτερα τα πρόσφατα (4-5 ετών), παρουσιάζοντας μια θετική κατάσταση των εσόδων σας.

Μπορείτε να δείτε παράλληλα και αν σας συμφέρει η μεταφορά δανείου σε άλλη τράπεζα, μελετώντας προσεκτικά πόσο θα σας κοστίσει αυτή η μεταφορά.

Σε γενικές γραμμές, να έχετε υπόψη ότι όλες οι τράπεζες θέλουν να εμφανίζουν ότι έχουν περιοριστεί τα επισφαλή δάνεια και ότι εξυπηρετούνται σε σταθερή βάση.

Οπότε θα συζητήσουν την ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου σας.

- Προσαρμόστε τα χρήματα που παίρνετε από το φαρμακείο για τις προσωπικές σας ανάγκες, στα μέτρα που δύναται το φαρμακείο σας.

- Ρυθμίστε τυχόν χρέη προς την εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων