fbpx

Μαθαίνοντας από τα Λάθη σας

Οι επενδυτές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιτυχίες τους αλλά αποποιούνται την ευθύνη για τις ζημίες τους.

Κατά συνέπεια, ένας υπερβολικά σίγουρος επενδυτής έχει την τάση να είναι περισσότερο ριψοκίνδυνος από ότι πραγματικά θα δικαιολογούσε η ικανότητά του.

Επιπλέον, ένα υπερβολικά σίγουρο άτομο διαπραγματεύεται πάρα πολύ επιθετικά, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών και την αστάθεια της αγοράς.

Η υπερβολική σιγουριά δεν κάνει τους επενδυτές πλουσιότερους, αλλά η διαδικασία του πλουτισμού μπορεί να τους κάνει υπερβολικά σίγουρους!

Η επιτυχία όσων είναι υπερβολικά σίγουροι οφείλεται αναμφισβήτητα στην τύχη και όχι στην ικανότητα, ή τουλάχιστον σε περιορισμένη ικανότητα.

Αν οι επενδυτές χρησιμοποιήσουν την υπερβολική σιγουριά τους και τις μεταβολές της αγοράς, μπορεί να βρεθούν σε μια οικονομική θέση, την οποία δεν μπορούν να στηρίξουν, εάν οι ριψοκίνδυνές τους επενδύσεις παρουσιάσουν πτώση.

Οι νέοι επενδυτές έχουν πάντοτε υπερβολική εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να επιτύχουν αποδόσεις καλύτερες από την αγορά, ωστόσο, οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να τις επιτύχουν!

Οι άνθρωποι συνήθως συναλλάσσονται, τόσο για γνωστικούς, όσο και συναισθηματικούς λόγους.

Συναλλάσσονται γιατί πιστεύουν ότι έχουν πληροφορίες, όταν το μόνο που έχουν είναι «θόρυβος» και συναλλάσσονται γιατί οι συναλλαγές μπορεί να τονώσουν τον εγωισμό τους.

Οι συναλλαγές τονώνουν τον εγωισμό, όταν οι αποφάσεις αποδειχθούν σωστές, αλλά φέρνουν απογοήτευση, όταν οι αποφάσεις αποδειχθούν λανθασμένες.

Συνήθως, μάλιστα οι άνθρωποι αποδίδουν διαφορετική βαρύτητα στα κέρδη και τις ζημίες και σε διαφορετικά εύρη πιθανοτήτων.

Η απογοήτευση των ανθρώπων από ενδεχόμενες ζημίες είναι πολύ μεγαλύτερη από τη χαρά τους για ισοδύναμα κέρδη.

accident banana skin be careful 36763

Οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανότερο να αισθανθούν τον πόνο μιας απώλειας παρά τη χαρά ενός κέρδους, και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, για να αποφύγουν τη ζημίες παρά, για να πραγματοποιήσουν κέρδη.

Όταν είναι αντιμέτωποι με σίγουρο κέρδος, οι περισσότεροι επενδυτές είναι συντηρητικοί, ενώ, όταν είναι αντιμέτωποι με σίγουρη ζημία, οι επενδυτές γίνονται ριψοκίνδυνοι.

Είναι εύκολο να εξετάσετε με αντικειμενικό τρόπο τις επιτυχημένες επενδυτικές αποφάσεις σας.

Και όμως, οι περισσότεροι δεν επιδιώκουν να αναλύσουν τα λάθη τους.

Η εκ των υστέρων ανάλυση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία μάθησης που έχετε στη διάθεσή σας.

Μη φοβάστε να αντιμετωπίσετε τα λάθη σας. Το μόνο βέβαιο λάθος είναι να συνεχίσετε να είστε υπερβολικά σίγουροι και να κάνετε τα ίδια λάθη!

Πηγαίνετε πίσω και εξετάστε τις καλές σας αποφάσεις και δείτε τι κάνατε σωστά.

Αγοράσατε μετοχές τη σωστή στιγμή; Ήταν η αγορά σε μια ανοδική πορεία;

Έπειτα, πηγαίνετε πίσω και εξετάστε τις άσχημες αποφάσεις σας.

Αγοράσατε μετοχές με χαμηλά κέρδη;

Η τιμή διαπραγμάτευσης αυτών των μετοχών ήταν κοντά στο υψηλότερο σημείο όταν τις αγοράσατε ή τις αγοράσατε όταν σημειώνανε πτώση;

Αγοράσατε τις μετοχές τη σωστή στιγμή, αλλά τις πουλήσατε σε λάθος στιγμή; Βρισκόταν η αγορά σε μια φάση διόρθωσης;

Όταν ανασκοπήσετε τις ζημιογόνες αποφάσεις σας, αναζητήστε μοντέλα ή κάποια συνηθισμένα λάθη που ίσως να μη γνωρίζατε ότι τα κάνετε.

Σημειώστε τα καταγράφοντας ένα νέο κανόνα που πρέπει να ακολουθήσετε όπως :

«Δε θα κάνω το Χ στο μέλλον» ή «Θα κάνω το Υ στο μέλλον».

Η οργάνωση αυτών των κανόνων θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από κάποιες κακές συνήθειες που μπορεί να έχετε αποκτήσει, και θα σας βοηθήσει να αναδείξετε ό, τι κάνετε σωστά.

Θυμηθείτε:

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνετε ένας εξυπνότερος, καλύτερος και περισσότερο επιτυχημένος επενδυτής είναι να παραδεχθείτε τα λάθη σας και να μάθετε από αυτά!

www.GreekShares.com

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων