fbpx

Ταύροι και Αρκούδες

Bulls (Ταύροι, δηλ. Ανατιμητές)

Bears (Αρκούδες, δηλ. Υποτιμητές)

Όταν μιλάμε για ανατιμητικές και υποτιμητικές αγορές (του «ταύρου» και της «αρκούδας»), θυμηθείτε ότι η αγορά γενικά είναι ένας ζωολογικός κήπος εκεί έξω.

Όπως και σε οποιοδήποτε ζωολογικό κήπο, όλο και κάποιο άλλο ζώο θα ανακαλύψουμε!

Τα πρώτα δύο είναι οι ταύροι και οι αρκούδες.

Ξέρουμε ότι μια «αγορά του ταύρου» (ανατιμητική αγορά) είναι, όταν οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν σθεναρά και ότι μια «αγορά της αρκούδας» (υποτιμητική αγορά) είναι, όταν οι τιμές εξασθενούν.

Bulls vs. Bears

Ένας διαδεδομένος μύθος είναι ότι οι όροι «ταύρος» και «αρκούδα» προέρχονται από τον τρόπο που αυτά τα ζώα επιτίθενται σε έναν εχθρό, γιατί η αρκούδα επιτίθεται με δυνατό σαρωτικό χτύπημα του ποδιού της προς τα κάτω, ενώ ο ταύρος υψώνει τα κέρατά του.

Μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο να ξεχωρίζετε τις αγορές, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματική προέλευση των όρων.

Πριν από πολύ καιρό, οι χονδρέμποροι δερμάτων αρκούδας («bear skin jobbers») ήταν γνωστοί, γιατί πουλούσαν δέρματα αρκούδας που δεν τους ανήκαν, για παράδειγμα οι αρκούδες δεν είχαν ακόμη πιαστεί. Αυτή ήταν η αρχική προέλευση του όρου «bear».

Αυτός ο όρος με τον καιρό χρησιμοποιήθηκε, για να περιγράφει τους ακάλυπτους πωλητές χρεογράφων, κερδοσκόπους που πουλούσαν μετοχές που δεν τους ανήκαν, αγόραζαν μετά από μια πτώση τιμών και μετά τις πουλούσαν.

Οι «ταύροι» έγιναν το αντίθετο των «αρκούδων», δηλαδή ήταν οι άνθρωποι που αγόραζαν με την προσδοκία ότι η τιμή της μετοχής θα ανέβαινε αντί να έπεφτε.

Οι ανατιμητικές και υποτιμητικές αγορές είναι και οι δύο αναπόφευκτες.

Οι έξυπνοι επενδυτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και τα δύο συμβάντα για να επωφεληθούν από τα επακόλουθά τους. Οι υποτιμητικές αγορές είναι γενικά μικρότερες σε διάρκεια απ’ ότι οι ανατιμητικές αγορές. Για να μην πάθετε ζημιά από τις υποτιμητικές αγορές πρέπει νωρίς να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να μετακινήσετε ένα μέρος του κεφαλαίου σας σε επενδύσεις που είναι χρηματικά ισοδύναμες.

Η διατήρηση καλών μετοχών μέσα από ανατιμητικές και υποτιμητικές αγορές είναι μια συνετή στρατηγική. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές αισθάνονται ότι δεν θέλουν να είναι στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια μιας υποτιμητικής αγοράς.

Είναι δύσκολο να προβλέψετε πότε να βγαίνετε και να μπαίνετε στο χρηματιστήριο. Όταν λήξει μια υποτιμητική αγορά, τότε μπορεί να συμβεί μια ανοδική τάση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν είστε στο χρηματιστήριο θα χάσετε την ευκαιρία. Οι πιθανότητες ότι θα σας ξεφύγει η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι πολύ μεγάλες.

Σε αντίθεση με τις ανατιμητικές αγορές που ξεκινούν αργά, οι υποτιμητικές αγορές μπορεί να ξεκινήσουν με μια μικρή κατάρρευση -- μια μεγάλη πτώση μέσα σε λίγες ημέρες, όταν οι επενδυτές δεν το περιμένουν.

Πολλοί επενδυτές φοβούνται να εξέλθουν από μια ανατιμητική αγορά, μήπως και χάσουν «μεγάλα κέρδη» στην κορυφή του χρηματιστηρίου.

Πρόκειται για συνταγή καταστροφής! Λέγεται αλλιώς και απληστία!

Καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται μια ανατιμητική αγορά, οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τις μετοχές τους και να τις μεταφέρουν σε ρευστό ή λογαριασμούς που αναλαμβάνουν επιτόκιο υψηλότερο από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Εκτός όμως από τους ταύρους και τις αρκούδες, πρέπει να προσέξετε και άλλα δύο ζώα:

Οι στρουθοκάμηλοι είναι επενδυτές που εμμένουν στις παλιές στρατηγικές, αγνοώντας τελείως τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο γύρω τους.

Υπάρχουν και τα γουρούνια...

Οι ταύροι μπορεί να βγάλουν χρήματα, οι αρκούδες μπορεί να βγάλουν χρήματα, αλλά τα γουρούνια είναι επενδυτές που είναι πολύ άπληστοι και στο τέλος καταλήγουν στο σφαγείο!

www.GreekShares.com

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων