fbpx

Αντιστάθμιση

Η αντιστάθμιση είναι ένας τρόπος μείωσης των κινδύνων που συνεπάγεται η διατήρηση μιας επένδυσης.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να αντισταθμιστούν και πολλοί διαφορετικοί μέθοδοι αντιστάθμισης.

Όταν κάποιος μιλάει για αντιστάθμιση σκεφτείτε ασφάλεια. Η αντιστάθμιση είναι απλώς ένας τρόπος διασφάλισης μιας επένδυσης έναντι του κινδύνου.

Ας Δούμε μια Απλή Περίπτωση:

Ένας σημαντικός κίνδυνος που ενέχει η κατοχή μιας συγκεκριμένης πχ μετοχής ή ομολόγου είναι ο κίνδυνος από την αγορά, δηλαδή εάν η αγορά για οποιοδήποτε λόγο πέσει απότομα, το πιθανότερο είναι ότι η όποια μετοχή ή ομόλογο θα πέσει επίσης.

Οπότε εάν έχετε μια αξία με καλές πιθανότητες και προοπτικές, αλλά πιστεύετε ότι η χρηματαγορά είναι γενικά υπερτιμημένη, ίσως να είναι σκόπιμο να αντισταθμίσετε τη θέση σας.

compensation

Υπάρχουν Πολλοί Τρόποι Αντιστάθμισης του Κινδύνου από την Αγορά

Η απλούστερη, αλλά και ακριβότερη, μέθοδος είναι να αγοράσετε ένα συμβόλαιο δικαιώματος πώλησης για τη μετοχή που έχετε ή ένα CDS (Credit Default Swap) για το ομόλογο.

Είναι η ακριβότερη μέθοδος γιατί αγοράζετε ασφάλεια, όχι μόνο έναντι του κινδύνου από την αγορά, αλλά και έναντι του κινδύνου από το συγκεκριμένο χρεόγραφο.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα συμβόλαιο δικαιώματος πώλησης στην αγορά, το οποίο θα καλύψει γενικές πτώσεις της αγοράς ή/και μπορείτε να αντισταθμίσετε πουλώντας προθεσμιακά χρηματοοικονομικά συμβόλαια.

Η καλύτερη και φθηνότερη αντιστάθμιση είναι να προπωλήσετε τη μετοχή ενός ανταγωνιστή, στην εταιρεία της οποίας έχετε τη μετοχή ή το ομόλογο.

Για παράδειγμα, εάν προτιμάτε την μετοχή της εταιρίας Χ ή το ομόλογο του κράτους Ε και πιστεύετε ότι θα ξεπεράσει την εταιρία Υ ή το κράτος Δ, αγοράστε Χ ή Ε και προπωλήστε την Υ ή το Δ.

Ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα κινηθεί η αγορά συνολικά, οι θέσεις εξισορρόπησης απομακρύνουν τον κίνδυνο από την αγορά.

Όσο οι απόψεις σας για τις σχετικές ανταγωνιστικές θέσεις των δύο εταιρειών ή κρατών είναι σωστές, κερδίζετε χρήματα, και δεν έχει σημασία, εάν η αγορά ανεβαίνει ή πέφτει κατακόρυφα!

Μια άλλη τεχνική θα ήταν να πουλήσετε καλυπτόμενα δικαιώματα αγοράς των μετοχών ή ομολόγων σας.

compensation 2

Θα είστε καλυμμένοι έναντι σημαντικών πτώσεων της αγοράς, αλλά θα έχετε και κάποια προστασία και κάποια πιθανότητα συμμετοχής σε όποια κούρσα ανόδου!

Εάν προσπαθείτε να αντισταθμίσετε ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο, τα προθεσμιακά συμβόλαια αγορών ή πωλήσεων είναι μάλλον ο φθηνότερος τρόπος.

Αλλά να Έχετε Υπόψη σας τα Ακόλουθα Σημεία:

► Η αποδοτικότητα της αντιστάθμισης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εκτίμησή σας για τη συσχέτιση μεταξύ του χαρτοφυλακίου σας και του δείκτη της αγοράς.

► Εάν η αγορά ανέβει, ίσως να χρειαστεί να προκαταβάλετε μεγαλύτερη πίστωση, για να καλύψετε τη θέση σας, και δε θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τις μετοχές ή τα ομόλογά σας, για να καλύψετε τις απαιτήσεις της πίστωσης.

► Εάν η αγορά κινηθεί ανοδικά, δε θα συμμετάσχετε στην κούρσα ανόδου, επειδή εκ προθέσεως έχετε διαμορφώσει τη θέση των προθεσμιακών συμβολαίων σας ως μια πλήρη αντιστάθμιση.

www.GreekShares.com

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων