fbpx

Χρηματοδότηση

Αναζητείστε την καλύτερη λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας!

Η χρηματοδότηση από τράπεζα είναι λύση ή ριψοκίνδυνη δέσμευση;

Γιατί οι φαρμακοποιοί διστάζουν να πάνε στον τραπεζίτη τους;

Τι λύσεις μπορεί να τους προτείνει;

Πώς να μειώσουνε τα ρίσκα;

Ερωτήσεις που χρίζουν ανάλυσης από τους ειδικούς!

Ο φαρμακοποιός μέχρι πριν λίγο καιρό είχε αρκετά κέρδη τα οποία επένδυε κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις και πολύ λιγότερο στην επιχείρησή του.

Σήμερα το Ελληνικό φαρμακείο αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες λόγω των ρυθμίσεων του κράτους με στόχο τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης:

 • Μείωση τιμών φαρμάκων,
 • Σταδιακή και ελεγχόμενη μείωση συνταγογράφισης,
 • Έξοδος από τις λίστες συνταγογραφούμενων φαρμάκων των ταμείων πληθώρας φαρμάκων τα οποία ανήκουν στα ΜΗΣΥΦΑ,
 • Κατάργηση των εκπτώσεων στα φάρμακα από το χονδρεμπόριο και περιορισμός της πίστωσης,
 • Μείωση του ποσοστού κέρδους στα ακριβά φάρμακα,
 • Rebate προς τα ταμεία ανάλογα του τζίρου,
 • Ελλείψεις φαρμάκων,
 • Μείωση κατανάλωσης σε παραφάρμακα,
 • Μερική απελευθέρωση και άνοιγμα περισσότερων νέων φαρμακείων,

Η αύξηση της φορολογίας και των υπηρεσιών του δημοσίου (ΔΕΗ, έκτακτη εισφορά...),
Και από τα πλέον σημαντικά:

 • Καθυστέρηση ενός σημαντικού ποσοστού των αποζημιώσεων από τα ταμεία και...
 • H μείωση του ποσοστού κέρδους!

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι σχεδόν όλα τα φαρμακεία έχουν μείωση τζίρου και αρκετά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας.

Χαρακτηριστική δε είναι η άποψη μερικών, να μην εκτελούνε συνταγές με ακριβά φάρμακα, αφού ο μεν προμηθευτής τους ζητά εξόφληση σε ένα μήνα, ενώ το ασφαλιστικό ταμείο (όχι φυσικά όλα) τους αποζημιώνει σε 6-10 μήνες.

Έτσι συμβαίνει το παράδοξο να διώχνουν τον πελάτη σε άλλο φαρμακείο!

Η ρευστότητα του φαρμακείου μειώνεται και είναι γεγονός ότι πολλοί λίγοι σκέπτονται πλέον σήμερα για επενδύσεις στην επιχείρησή τους (ένα νέο υπάλληλο, μία ανακαίνιση, μηχανογραφικό εξοπλισμό, δημιουργία ενός νέου τμήματος στο φαρμακείο τους με νέες υπηρεσίες και προϊόντα....), επενδύσεις που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον τζίρο και την ανταγωνιστικότητά τους.

Χρηματοδότηση

Σε παλιότερες καλές εποχές η αύξηση του τζίρου στα φαρμακεία, ακόμη και αν δε βελτίωνε την απόδοση και τους οικονομικούς δείκτες, επέτρεπε τουλάχιστον την αύξηση σε απόλυτα νούμερα του μικτού περιθωρίου κέρδους.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί για τα οικονομικά του Ελληνικού φαρμακείου που αντιμετωπίζει όλο και σοβαρότερα προβλήματα ρευστότητας.

Οι δυσκολίες ρευστότητας μπορούν να επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο στην ανάπτυξη της επιχείρησης αλλά και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς τους προμηθευτές και δανειστές της και στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσουν στο κλείσιμο της επιχείρησης .

Ποιές παραμέτρους εξετάζει μια τράπεζα για να προβεί ή όχι σε χρηματοδότηση;

 • Το μέγεθος του τζίρου,
 • Τον ισολογισμό,
 • Τις μακροοικονομικές προοπτικές,
 • Τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και
 • Το "ποιόν", τη φήμη και τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία-φαρμακοποιού. Ακόμη και τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες.

Πώς θα πείσουμε την Τράπεζα;

Για να υπάρχει μια θετική αντιμετώπιση από την τράπεζα πρέπει να προσκομιστεί μια πλήρης οικονομική ανάλυση της επιχείρησης, η οποία προσδιορίζει ξεκάθαρα την πηγή του προβλήματος.

Είναι η πίστωση η μόνη λύση;

Η ανάγκη σε ρευστό είναι πράγματι μόνο επαγγελματική;

Πριν ζητήσετε λοιπόν ένα δάνειο ή επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους δανεισμού για ένα παλιό σας δάνειο, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί για τη δυνατότητα εξόφλησης των νέων δανείων.

Οι τραπεζίτες θέλουν να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Εκτιμούν τον πελάτη που είναι ειλικρινής και ανοίγει τα χαρτιά του.

Θα πρέπει λοιπόν να ζητήσετε αρχικά τη βοήθεια του λογιστή σας, για να συντάξετε τον ισολογισμό με μια μηνιαία ανάλυση εσόδων- εξόδων.

Αυτό είναι ένας δείκτης πρώτης επιλογής για την οικονομική κατάσταση του φαρμακείου σας που εκτιμάται πολύ από τον τραπεζίτη, έτσι ώστε να μπορέσετε μαζί να ενεργείστε κατάλληλα σε περίπτωση χειρότερων δυσκολιών.

Μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε τις ενέργειες που έχετε δρομολογήσει να κάνετε για να βελτιώστε τις πωλήσεις σας, να διευρύνετε το πελατολόγιο σας, να μειώστε τα λειτουργικά σας έξοδα, ακόμη και τις αναλήψεις χρημάτων από την επιχείρηση για τις προσωπικές σας ανάγκες, με στόχο να βελτιώστε τη ρευστότητά σας.

Παράδειγμα να ορίσετε μια μηνιαία ελάχιστη και σταθερή αμοιβή για σας.

Αυτή η ενέργεια είναι σαφώς καλύτερη από το να μειώστε τις αποδοχές των υπαλλήλων σας ή να απολύσετε κάποιον που είναι αποδοτικός, με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση του τζίρου σας.

Ποιές λύσεις χρηματοδότησης;

Ένα εγκεκριμένο πιστωτικό όριο επιτρέπει να περάσετε κάποιες δύσκολες περιόδους προβληματικής ρευστότητας.

Ένα μεσοπρόθεσμο δάνειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα, με στόχο να χρηματοδοτήσει μια ανάγκη σας σε κεφάλαιο για 5 χρόνια.

Έτσι θα πρέπει να συντάξετε έναν προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων που να καλύπτει αυτήν την περίοδο δανεισμού.

Η αναδιαπραγμάτευση των δανείων από την άλλη, προορίζεται για οικονομικές συνθήκες πολύ ευαίσθητες και απαραίτητες για τη ανάπτυξη αλλά και την επιβίωση της επιχείρησης.

Π.χ. μια απαραίτητη ανακαίνιση, μια καθυστέρηση σημαντικού ποσού αποζημιώσεων από ασφαλιστικά ταμεία...

Αυτή συνίσταται στη συνένωση όλων των δανείων σας σε ένα, μια ελάχιστη δυνατή περιοδική δόση και μια επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής του δανείου.

Αυτή η λύση ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να μειώσει τις περιοδικές σας καταβολές δόσεων μέχρι και 50% επιμηκύνοντας τις ιδιωτικές και επαγγελματικές σας εκκρεμότητες...

Αλλά το κόστος μπορεί να είναι σημαντικό (αυξημένοι τόκοι, πρόστιμα...).

Υπάρχουν φυσικά δύο τύποι επαναχρηματοδότησης:

1. Η χρονική επιμήκυνση του αρχικού δανείου, διατηρώντας το ίδιο κεφάλαιο δανεισμού.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι η προθεσμία επιμηκύνεται και η δόση μειώνεται, γεγονός που σας επιτρέπει καλύτερη ρευστότητα στις δύσκολες στιγμές για να μπορέσετε να πληρώσετε τους προμηθευτές σας για τα απαραίτητα.

Βέβαια όσο επιμηκύνεται το δάνειο τόσο μεγαλώνει το συνολικό κόστος των τόκων.

2. Η πραγματική αναδόμηση των όρων του δανείου με επιμήκυνση του χρόνου του δανείου, ενσωμάτωση των βραχυπρόθεσμων πιστώσεων (πιστωτικό όριο και εκκρεμότητες με τους προμηθευτές σας) μέσα σε ένα πλάνο επαναχρηματοδότησης και με επί πλέον κεφάλαιο.

Αυτή η περίπτωση είναι ιδανική για πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Ένα πλάνο αναδιαπραγμάτευσης και επιμήκυνσης των δανείων πρέπει να γίνει έγκαιρα πριν η επιχείρηση φτάσει στο αδιέξοδο και τότε θα είναι αργά να βρείτε σύμμαχο την τράπεζά σας.

Μην περιμένετε λοιπόν να αντιδράσετε την τελευταία στιγμή μέσα σε μια κατάσταση αγωνίας και απελπισίας.

Κάντε άμεσα μια ανάλυση με το λογιστή σας για τη σοβαρότητα της οικονομικής σας κατάστασης.

Επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους πίστωσης με τους προμηθευτές σας και κυρίως με τη φαρμακαποθήκη σας και παράλληλα διερευνήστε την τραπεζική αγορά και βρείτε τις λύσεις που ταιριάζουν σε εσάς.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Τα επιτόκια κυμαίνονται από τράπεζα σε τράπεζα. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι ιστορικά μετά από μια «γύρα από τράπεζα σε τράπεζα», είναι συνήθως η δική σας τράπεζα που θα σας υποστηρίξει!

Το να δανειστείτε ένα επί πλέον ποσό από μια άλλη τράπεζα με καλύτερο επιτόκιο, προϋποθέτει ότι παράλληλα θα πληρώνετε τους τόκους από το αρχικό σας δάνειο στη δική σας τράπεζα.

Επίσης υπάρχει και η περίπτωση της μεταφοράς του δανείου σας από την αρχική σας τράπεζα σε μια άλλη.

Προσοχή στα έξοδα μεταφοράς από το κλείσιμο του αρχικού σας δανείου και τα πέναλτι που θα πρέπει να πληρώσετε.

Προσοχή επίσης στις εγγυήσεις που ζητούνται από την τράπεζα.

Η τράπεζα ζητά να βάλετε υποθήκη την επιχείρησή σας αλλά και ιδιωτικά σας περιουσιακά στοιχεία.

Η τράπεζα μπορεί να ζητήσει επί πλέον και ένα άλλο άτομο σαν εγγυητή, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλει τα χρέη προς αυτήν, σε περίπτωση που ο ίδιος ο δανειζόμενος επιχειρηματίας αδυνατεί.

Για να "τα βρείτε" τελικά με το τραπεζίτη σας πρέπει να παίξετε το παιχνίδι του ανταγωνισμού.

Μια γραπτή πρόταση ενός ανταγωνιστή αποτελεί πάντα ένα πειστικό επιχείρημα.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων