fbpx

Πως να Διαχειριστείτε το Απόθεμα του Φαρμακείου σας και να Βελτιώσετε τη Ρευστότητά σας

Βρείτε την κατάλληλη ισορροπία!

Το απόθεμα του φαρμακείου σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο, ώστε να αποφεύγετε τους άσκοπους κινδύνους ρευστότητας, αλλά ούτε και πολύ μικρό, ώστε να αποφεύγετε τις ελλείψεις και κατά συνέπεια τη δυσαρέσκεια του πελάτη.

ΦΑΡΜΑΣΤΟΚ ΑΕ

Η διαχείριση του αποθέματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από την αποδοτική διαχείριση των εργαλείων μηχανοργάνωσης, την πολιτική των αγορών και την οικονομική κατάσταση του φαρμακείου.

Να γνωρίζετε και να παρακολουθείτε τον βαθμό ανακύκλωσης!

Υπολογίζουμε τη διαχείριση του αποθέματος με τον βαθμό ανακύκλωσης του: όσο η ανακύκλωση των προϊόντων γίνεται γρήγορα, τόσο γίνεται σωστή η διαχείριση του αποθέματος.

Πρακτικά, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ανακύκλωσης για τα εμπορεύματα σε ένα φαρμακείο: το συνταγογραφούμενο φάρμακο, που γυρνάει κάθε τρεις εβδομάδες περίπου, τα προϊόντα OTC που ανακυκλώνονται σύμφωνα με την τυπολογία τους μεταξύ 90 και 120 ημερών και τα παραφάρμακα τα οποία ανακυκλώνονται μεταξύ 120 και 180 ημερών.

Το σωστό διαχειριζόμενο απόθεμα έχει έναν μέσο κύκλο ανακύκλωσης περίπου 45 ημέρες από την αγορά του, με διάρκεια λίγο περισσότερη για τα φαρμακεία ενός εμπορικού κέντρου και λίγο πιο σύντομη για ένα περιφερειακό συνοικιακό φαρμακείο.

Επίσης, είναι σε καλή ισορροπία όταν αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των καθαρών πωλήσεων.

Ο οικονομικός υπεύθυνος του φαρμακείου πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνει άμεσα μόλις οι αναλογίες υποβαθμίζονται.

Η δημιουργία ενός πίνακα τον οποίο θα ενημερώνει τακτικά είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τη σωστή διαχείριση του αποθέματος.

Αυξήστε τη ρευστότητά σας!

Η διαχείριση των αγορών και οι προθεσμίες των πληρωμών επηρεάζουν την κατάσταση των αποθεμάτων.

Το κυριότερο είναι να αποφεύγετε να παραγγέλνετε προϊόντα πάνω από την ποσότητα ανακύκλωσής τους, δηλαδή το χρονικό διάστημα που θα πουληθούν να είναι λίγο κάτω από την ημερομηνία αποπληρωμής τους στον προμηθευτή.

Η υπερβολική αύξηση των αγορών είναι επικίνδυνη για το ταμείο του φαρμακείου σας!

Όσον αφορά την κερδοφορία, είναι καλύτερα να κερδίζετε λιγότερα, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα δηλαδή συχνότερα.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν γίνει πολλές πρόοδοι σε αυτόν τον τομέα από τους φαρμακοποιούς, με τη βοήθεια φυσικά των προμηθευτών και του χονδρεμπορίου.

Το ταμείο σας θα αρχίσει να βελτιώνεται με τον συνδυασμό των εξής τριών παραγόντων: μειωμένες ποσότητες αγορών, όχι ληγμένα προϊόντα και με μακροπρόθεσμους όρους αποπληρωμής.

Διαχειριστείτε το Απόθεμα του Φαρμακείου σας

Η ρευστότητα σας είναι καλή ή κακή;

Σε περίπτωση που η διαχείριση του αποθέματος δεν είναι καλή, δυστυχώς η ρευστότητά σας δεν είναι σε καλή κατάσταση.

- Επικυρώνεται η επιδείνωση ρευστότητας όταν είναι χαμηλότερη του ποσού που αντιστοιχεί για ένα μήνα ή ενάμιση μήνα αγορών, χωρίς τους φόρους.

- Αναλύστε τον τζίρο του φαρμακείου και τον βαθμό ανακύκλωσης του αποθέματος ανά κατηγορία ΦΠΑ.

- Επιβεβαιώστε τη σύνθεση και την κατανομή του αποθέματος με τη τιμή της αγοράς.

Κατά μέσο όρο, το απόθεμα των φαρμάκων αντιπροσωπεύει το 40 με 55% της τιμής αγοράς του συνολικού αποθέματος, ενώ τα OTC και τα παραφάρμακα αντιπροσωπεύουν περίπου 25% το καθένα.

- Βελτιώστε το ταμείο σας βελτιστοποιώντας την ανακύκλωση των αποθεμάτων:

Για τα φαρμακευτικά προϊόντα απευθυνθείτε στον χονδρέμπορο για παραγγελία μικρών ποσοτήτων, ενώ για τα παραφάρμακα φροντίστε να απαλλαχθείτε από μάρκες που δεν κινούνται .

Η κατάσταση του ταμείου σας είναι σε καλή κατάσταση όταν:

- Το ποσό που διαθέτετε είναι μεγαλύτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μήνες αγορών, χωρίς τους φόρους.

- Γίνεται μεταχρονολογημένη πληρωμή εμπορευμάτων.

Η απαίτηση των προμηθευτών είναι μεταξύ 30 έως 90 ημέρες για τα φάρμακα (ανάλογα με τη φαρμακαποθήκη) και από 60 έως 120 ημέρες για τα παραφάρμακα.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων