fbpx

Διαχείριση της Αυτοθεραπείας στο Φαρμακείο

Αυτοθεραπεία στο Φαρμακείο ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής επιλέγει αυθαίρετα ένα φάρμακο, χωρίς προηγουμένως να λάβει τη διάγνωση Ιατρού ή τη συμβουλή Φαρμακοποιού.

Η προσέγγιση της αυτοθεραπείας έχει οφέλη, κυρίως οικονομικά, για τους ασθενείς, αλλά η λανθασμένη και ανεξέλεγκτη εφαρμογή της εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στην επιλογή της αυτοθεραπείας, αποφεύγοντας την επίσκεψη στον Ιατρό.

Σύμφωνα με έρευνα της IMS, το ποσοστό των ευρωπαίων ασθενών που προτιμούν την αυτοθεραπεία πριν την επίσκεψη στον Ιατρό τους, μετράται ήδη από το 2006 στο 73% του συνόλου των ασθενών.

Διαχείριση της Αυτοθεραπείας στο Φαρμακείο.

Τα Αίτια που Οδηγούν τους Ασθενείς στην Αυτοθεραπεία

• Οικονομική Κρίση: Οι ασθενείς προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αναβάλουν ή θα παραλείψουν εντελώς μια επίσκεψη στον Ιατρό.

Εξέλιξη Τεχνολογίας - Διαδίκτυο: Πλέον οι ασθενείς αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών μέσω διαδικτύου.

Η πρόσβαση είναι εύκολη αλλά οι πληροφορίες δεν είναι πάντα ακριβείς και σωστές.

• Συμβουλές Φίλων και Προηγούμενη Εμπειρία: Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με συμπτώματα που έχουν αντιμετωπίσει οι ίδιοι ή κάποιος φίλος στο παρελθόν, οπότε αποφασίζουν να επαναλάβουν την ίδια αγωγή.

• Έλλειψη Χρόνου: Οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι πολλές ώρες εργασίας δεν επιτρέπουν στους ασθενείς να εξασφαλίσουν χρόνο για μια επίσκεψη στο Ιατρό.

Τα Οφέλη από την Αυτοθεραπεία

• Μείωση Ασφαλιστικών Δαπανών: Εφόσον ο ασθενής δεν επισκέπτεται Ιατρό για να του συνταγογραφηθούν επίσκεψη και φάρμακα, το ασφαλιστικό ταμείο δε συμμετέχει στη θεραπεία του ασθενούς.

• Αύξηση Παραγωγικότητας: Ο ασθενής δεν λαμβάνει ημέρες άδειας από τον Ιατρό, επομένως δεν απουσιάζει από την εργασία του.

• Αύξηση Κερδοφορίας Φαρμακείου: Οι ασθενείς αγοράζουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακά τους, χωρίς τη συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας του Φαρμακείου.

Ιδιαίτερη αύξηση πωλήσεων λόγω τις αυτοθεραπείας παρουσιάζει η κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ η οποία είναι εξαιρετικά κερδοφόρος για το Φαρμακείο.

Οι Δυσάρεστες Συνέπειες της Αυτοθεραπείας

• Λανθασμένη Αγωγή και Υπερβολική Χρήση Φαρμάκων: Συχνά λόγω κακής επιλογής και εφαρμογής της αυτοθεραπείας χωρίς τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας, ο ασθενής λαμβάνει λάθος φάρμακα από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πολλές φορές μάλιστα, η αγωγή που επιλέγει ο ασθενής δεν είναι αποτελεσματική, οπότε αναγκάζεται τελικά να επισκεφθεί Ιατρό και να λάβει εκ νέου αγωγή, γεγονός που τον επιβαρύνει με επιπλέον λήψη φαρμάκων αλλά και οικονομικά.

• Παράκαμψη Ιατρού - Φαρμακοποιού: Όταν ο ασθενής επιλέγει αυθαίρετα τη φαρμακευτική του αγωγή, ακυρώνει σε έναν βαθμό τον ρόλο του Ιατρού, καθώς και του Φαρμακοποιού, ο οποίος κατέχει πρωτεύοντα συμβουλευτικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία.

Διαχείριση της Αυτοθεραπείας στο Φαρμακείο

Ο Ρόλος του Φαρμακοποιού

Εμείς οι Φαρμακοποιοί, για να είμαστε αρωγοί στη σωστή εφαρμογή της αυτοθεραπείας, θα πρέπει να διαθέτουμε την απαραίτητη γνώση και κατάρτιση ώστε να μπορούμε να διαχωρίσουμε, πότε μια κατάσταση μπορεί πράγματι να αντιμετωπιστεί με αυτοθεραπεία και πότε χρήζει παρακολούθηση από Ιατρό.

Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε γνώστες όλων των σκευασμάτων που εμπορευόμαστε και να είμαστε ενημερωμένοι για τα συστατικά τους, τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις που ενδέχεται να παρουσιάσουν με άλλα φάρμακα.

Αύτη τη γνώση είναι απαραίτητο να τη μεταφέρουμε στους πελάτες μας με τη μορφή πληροφοριών και συμβουλής, κάθε φορά που καθένας απ’ αυτούς επισκέπτεται το Φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο φάρμακο.

Στην επικοινωνία με τον πελάτη, μέσω διερευνητικών ερωτήσεων, προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και να κρίνουμε αν τα φάρμακα που επιλέγει είναι πράγματι κατάλληλα ή πρέπει να επέμβουμε με μια πιο κατάλληλη πρόταση ή με παραπομπή στον Ιατρό.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε και μια σχέση εξάρτησης με τους πελάτες μας οι οποίοι στο μέλλον θα φροντίζουν πάντοτε να ζητούν τη συμβουλή μας προτού επιλέξουν κάποιο φάρμακο.

Η σωστή εφαρμογή της αυτοθεραπείας αποτελεί ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τον Φαρμακοποιό να ενισχύσει την επιστημονική του ταυτότητα και να αυξήσει την κερδοφορία του Φαρμακείου του.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων