fbpx

Θα Ήθελα Ένα Αντισηπτικό - Ο Διάλογος με τον Πελάτη

Τα αντισηπτικά είναι ένα απαραίτητο είδος στο φαρμακείο.

Αλλά, όπως με τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, έτσι και με τα αντισηπτικά δεν υπάρχει ένα που να ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος και σε όλες τις περιπτώσεις.

Για να συμβουλεύσετε σωστά τον πελάτη σας, πρέπει να κάνετε μερικές ερωτήσεις.

Θα Ήθελα Ένα Αντισηπτικό.

1η ερώτηση: «Για ποιον είναι το αντισηπτικό;»

Έγκυος γυναίκα: «Παρακαλώ θα ήθελα φυσιολογικό ορό και εωσίνη».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Η εωσίνη είναι για… το αγέννητο μωρό σας;»

«Ναι, μία φίλη μου το πρότεινε για την αντισηψία του αφαλού»

Η εωσίνη σε υδατικό διάλυμα χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη φροντίδα του ομφάλιου λώρου ως ξηραντικό, αλλά δεν είναι αντισηπτικό.

Επιπλέον, ο κόκκινος χρωματισμός της μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της επούλωσης. Αντίθετα η χλωρεξιδίνη σε υδατικό διάλυμα ή ένα χλωριωμένο παράγωγο είναι τα αντισηπτικά που προτιμώνται στα βρέφη.

Η χλωρεξιδίνη σε υδατικό ή ελαφρά αλκοολούχο διάλυμα είναι κατάλληλη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των εγκύων.

Όσο αφορά τον συνδυασμό χλωρεξιδίνης με benzalkonium, ή βενζυλική αλκοόλη, η παρουσία αρωματικής αλκοόλης ενισχύει την αντισηπτική δράση.

Δεν τσούζει, αλλά για τα παιδιά καλό είναι να προτιμάται το υδατικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.

2η ερώτηση: «Για ποιά χρήση είναι το αντισηπτικό;»

25χρονη γυναίκα: «Δώστε μου έναν ουροσυλλέκτη»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Φυσικά. Έχετε κάποιο αντισηπτικό σαπούνι για να απολυμάνετε την περιοχή πριν πάρετε το δείγμα ούρων;»

«Ναι, τις προάλλες ο γιατρός μου έγραψε το Hib..e (σαπούνι με χλωρεξιδίνη) για έναν τραυματισμό και λέω να χρησιμοποιήσω αυτό».

Η χλωρεξιδίνη, σε υδατικό ή αλκοολικό διάλυμα, αντενδείκνυται σε βλεννογόνους (εκτός από το στοματικό βλεννογόνο σε στοματικό διάλυμα), στους οποίους μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς.

Για εφαρμογή σε βλεννογόνους (γεννητικά όργανα, πρωκτική περιοχή κ.λπ.), υπάρχουν ειδικά σαπούνια για την περιοχή με το κατάλληλο pH, τα οποία είναι καλά ανεκτά και χρησιμοποιούνται χωρίς αραίωση.

Στην περίπτωση δείγματος ούρων για καλλιέργεια, ξεπλύνετε καλά και περιμένετε έως ότου να στεγνώσει η περιοχή πριν από τη συλλογή των ούρων (ίχνη αντισηπτικού πιθανόν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα).

Ένας άνδρας 40 ετών: «Καλημέρα θα ήθελα το αντισηπτικό spray… (με χλωρεξιδίνη 0,05%)»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Θα το χρησιμοποιήσετε σε κάποια ιδιαίτερη περίπτωση;»

«Η γυναίκα μου το χρησιμοποιεί για να απολυμάνει το δέρμα της πριν τη χρήση της ένεσης με το… (ενέσιμο με ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη, γοναδοτροπίνη)»

Το spray που μου ζητάτε με χλωρεξιδίνη 0,05% είναι πολύ ήπιο αντισηπτικό για τον καθαρισμό επιφανειακών πληγών.

Δεν είναι κατάλληλο για να απολυμάνουμε μια περιοχή πριν από κάποια ένεση. Εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρεξιδίνης 0,2% ή ένα ιωδιούχο ή χλωριωμένο διάλυμα ή ακόμη οινόπνευμα 60-70%.

Ο καθαρισμός μιας πληγής με σαπούνι και νερό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν εφαρμόσετε ένα αντισηπτικό.

3η ερώτηση: «Ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε;»

30χρονη γυναίκα: «Θα ήθελα ένα μπουκάλι οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου)».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε;»

«Το χρησιμοποιώ για να αφαιρέσω τα υπολείμματα από την πληγή του μικρού...»

«Ναι, αλλά δεν είναι αρκετό! Χρειάζεστε επίσης και άλλο αντισηπτικό»

Ο καθαρισμός μιας πληγής με σαπούνι και νερό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν εφαρμόσετε ένα αντισηπτικό.

Εάν το τραύμα είναι λερωμένο (χώμα, πετραδάκια, κ.λπ.), το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να είναι χρήσιμο χάρη στο «αφρισμό» και την αιμοστατική του δράση.

Από την άλλη πλευρά, έχει περιορισμένο χρονικά φάσμα δράσης. Συνιστούμε μετά την αρχική χρήση οξυζενέ να χρησιμοποιηθεί και ένα άλλο αντισηπτικό (όπως υδατικό διάλυμα χλωρεξιδίνης).

Ένας 40χρονος άντρας με μια συνταγή γιατρού με αντισηπτικό διάλυμα Dakin. «Μην μου το δώσεις αυτό έχω στο σπίτι το ίδιο».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Πόσο καιρό το έχετε ανοιχτό;»

Τα αντισηπτικά που συσκευάζονται σε φιαλίδια, είναι ευαίσθητα στη μόλυνση μόλις ανοίξουν.

Εκτός από την αλκοόλη (οινόπνευμα), η οποία έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα, συνιστάται συνήθως η χρήση τους εντός 15 ημερών (για ήπια αντισηπτικά) ή για διάρκεια ενός μήνα μετά το άνοιγμα.

Ωστόσο, για οικιακή χρήση είναι δυνατόν να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι η φιάλη είναι σωστά κλειστή μετά από κάθε χρήση και ότι προστατεύεται από το φως και τη θερμότητα (καλοριφέρ, κλιματιστικό κ.λπ.).

Το φαρμακευτικό οξυζενέ σε καλά κλεισμένη φιάλη διατηρείται ως και 6 μήνες

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ

Το αντισηπτικό επιτρέπει, προσωρινά, την εξάλειψη μικροοργανισμών ή την απενεργοποίηση ιών σε ζωντανούς ιστούς: δέρμα, βλεννογόνο, τραύμα.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας, να έχει μια βακτηριοκτόνο δράση και μια σύντομη έναρξη δράσης, να παρουσιάζει καλή διάρκεια δράσης, καλή ανοχή και να είναι άχρωμο.

Βακτηριοκτόνα, με ευρύ φάσμα δραστηριότητας

Χλωρεξιδίνη (υδατικό ή αλκοολικό διάλυμα 0,5 ή 0,2%): δράση ενισχυμένη από τεταρτοταγή αμμώνια και αλκοόλη.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγιές ή σε δέρμα με βλάβη. Ανεπιθύμητες ενέργειες: νευροτοξικότητα σε περίπτωση συστηματικής διέλευσης (ειδικά εάν έρχεται σε επαφή με τα μάτια, ή στο κανάλι του αυτιού σε περίπτωση διάτρησης του τυμπάνου).

Αλληλεπιδράσεις: απενεργοποιείται με σαπούνι και με ορισμένα αντισηπτικά. Αντενδείξεις: εφαρμογή στο μάτι ή στους βλεννογόνους.

Χλωριωμένα παράγωγα (0,5% υποχλωριώδες νάτριο: Dakin, 0,06%: Amukine…): χρησιμοποιήσιμα χωρίς αραίωση σε βλεννογόνους, υγιές ή κατεστραμμένο δέρμα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: πιθανοί ερεθισμοί. Αλληλεπίδραση: απενεργοποίηση με σαπούνι. Αντενδείξεις: όχι.

Οι αλκοόλες παρουσιάζουν ταχεία αντιμικροβιακή δράση ευρέως φάσματος έναντι των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων, αλλά δεν είναι σποριοκτόνα.

Aιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη ή αλλιώς οινόπνευμα

Αρκετές αλκοόλες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές αντιμικροβιακές ουσίες.

Η αιθυλική αλκοόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη και η προπανόλη είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες.

Οι αλκοόλες παρουσιάζουν ταχεία αντιμικροβιακή δράση ευρέως φάσματος έναντι των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων, αλλά δεν είναι σποριοκτόνα.

Γενικά, η ισοπροπυλική αλκοόλη θεωρείται ελαφρώς πιο αποτελεσματική έναντι των βακτηριδίων και η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) είναι πιο ισχυρή έναντι των ιών.

Η αιθανόλη σε συγκέντρωση 90% εξατμίζεται εύκολα με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος επαφής με την επιφάνεια.

Σε συγκεντρώσεις 60%-80%, είναι ισχυρός αντισηπτικός παράγοντας που απενεργοποιεί όλους τους λιπόφιλους ιούς (συμπεριλαμβανομένου του SARS-COV-2) και πολλούς υδρόφιλους ιούς.

Αλκοόλη 60 ή 70% vol / Vol. Η βακτηριοκτόνος δράση της είναι μεγαλύτερη με 90% αλκοόλ, και προορίζεται για την απολύμανση του εξοπλισμού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγιές δέρμα (εξάτμιση και γρήγορο στέγνωμα). Ανεπιθύμητες ενέργειες: ερεθισμός στο κατεστραμμένο δέρμα.

Εάν υπάρχει παρουσία καμφοράς (αλκοόλ στους 70 °) υπάρχει κίνδυνος σπασμών στο βρέφος. Αλληλεπίδραση: απενεργοποίηση με σαπούνι.

Αντενδείξεις: σε βρέφος κάτω του 1 μήνα ή κάτω των 30 μηνών για την καμφορική αλκοόλη. Δεν συνιστάται σε βλεννογόνους ή σε κατεστραμμένο δέρμα.

Povidone iodine

Είναι ένας συνδυασμός ιωδίου και ενός υδατοδιαλυτού πολυμερούς γνωστού ως πολυβινυλοπυρρολιδόνη.

Η αντιμικροβιακή δράση της ιωδιούχου ποβιδόνης εμφανίζεται αφού το ιώδιο διαχωριστεί από το σύμπλοκο. Μόλις φθάσει στην ελεύθερη μορφή, το ιώδιο διεισδύει γρήγορα στις μεμβράνες των μικροβιακών κυττάρων και αλληλεπιδρά με πρωτεΐνες, νουκλεοτίδια και λιπαρά οξέα στο κυτταρόπλασμα και στην κυτταροπλασματική μεμβράνη.

Αυτή η αλληλεπίδραση τελικά οδηγεί σε γρήγορο κυτταρικό θάνατο.

Η ιωδιούχος ποβιδόνη έχει ένα ευρύ αντιμικροβιακό φάσμα με δραστικότητα κατά gram-θετικών και gram-αρνητικών βακτηριδίων, μυκήτων, πρωτόζωων, ιών και βακτηριακών σπορίων.

Άλλα αντισηπτικά

Με ενδιάμεση δράση. Τεταρτοταγή αμμώνια (χλωριούχο βενζαλκόνιο, κετριμίδιο κ.λπ.): ελαφρώς ερεθιστικά, απενεργοποιούνται με σαπούνι.

Με αδύναμη δράση. Τρικλοκαρβάνη, εξαμιδίνη, 0,05% υδατική χλωρεξιδίνη, χαλκός και θειικός ψευδάργυρος: βακτηριοστατικά με στενό φάσμα.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

10 βαθμών (3%): αντισηψία για όσο διαρκεί ο αφρισμός και αιμοστατική δράση. Χρησιμοποιείται αραιωμένο και στη στοματική κοιλότητα.

Χρωστικές ουσίες

Δεν είναι αντισηπτικά (ασθενώς βακτηριοστατικά με στενό φάσμα).

Eosin, fluorescein…: δράση αποξήρανσης. Χρωματίζουν το δέρμα. Η εωσίνη είναι φωτοευαισθητοποιός.

Συμβουλές για τη χρήση αντισηπτικού

- Εφαρμογή σε καθαρό δέρμα (καθαρισμός με σαπούνι και νερό με άφθονο ξέβγαλμα) και στεγνό δέρμα. Μην συνδυάζονται πολλά αντισηπτικά μαζί (κίνδυνος ασυμβατότητας).

- Να μην εφαρμόζονται με αποφρακτική επικάλυψη (εκτός εάν υπάρχει ιατρική συμβουλή: αυξημένος κίνδυνος συστηματικής απορρόφησης).

- Ελέγξτε, κατά περίπτωση, την κατάσταση εμβολιασμού κατά του τετάνου.

Άννα Μαρία Χοσάδα,
Φαρμακοποιός, MPharm, MSc
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων