fbpx

Διαχείριση των Iώσεων του Χειμώνα στον Πάγκο του Φαρμακείου

Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων, καθώς τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα.

Κρυολόγημα και Γρίπη.

Ο φαρμακοποιός δέχεται καθημερινά πλήθος ερωτήσεων των ασθενών πριν ή μετά την επίσκεψη στον γιατρό και βρίσκεται εκεί για να απαντήσει.

Πρωταρχικός του στόχος είναι να ενημερώσει τους πελάτες για το πως να προφυλαχθούν από τις ιώσεις, πως να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό τους και σε περίπτωση που νοσήσουν, να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων;

Πολλές φορές έχουμε κληθεί να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση.

Η έκθεση σε πολύ ψυχρό περιβάλλον, μπορεί να είναι η αιτία για την εμφάνιση κάποιας λοίμωξης;

Η απάντηση είναι ότι στην πραγματικότητα το κρύο αυτό καθ αυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι, ούτε πονόλαιμο, ούτε βήχα, ούτε πυρετό.

Δημιουργεί, όμως, τις κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού.

Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται μείωση της ανοσίας.

Επιπλέον, με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και συνεπώς η μετάδοση των ιών γίνεται εύκολη υπόθεση.

Γρίπη ή κρυολόγημα;

Οι ασθενείς συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «γρίπη» όταν περιγράφουν το κοινό κρυολόγημα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης είναι η αιφνίδια έναρξή της.

Τα τυπικά συμπτώματα είναι τρέμουλο, έντονος πόνος στους μύες, ρίγη, κόπωση, αϋπνία, βήχας καθώς και απώλεια όρεξης.

Η γρίπη είναι μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε βρέφη, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτήν την περίπτωση είναι καίριος στην ενημέρωση για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού.

Είναι καθήκον του να υπενθυμίσει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί μια πράξη ευθύνης απέναντι σε όλους εκείνους που μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές και ότι είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης και αποφυγής της μετάδοσης.

Αντιγριπικός Εμβολιασμός.

Να πάρω αντιβίωση;

Είναι μια συχνή απορία των ασθενών που καλείται να απαντήσει ο φαρμακοποιός, ως επιστήμονας υγείας.

Η αντιβίωση, όχι μόνο δε βοηθά αν πρόκειται για ίωση, αλλά αντίθετα δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και με αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Αντιβίωση δίνεται μόνο αν η απλή ίωση εξελιχθεί σε δευτερογενή λοίμωξη, η οποία είναι βακτηριδιακή.

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη υπάρχουν αρκετές συμβουλευτικές προτάσεις για να γίνει πιο γρήγορα η ανάρρωση:

- Αποφυγή της υπερβολικής κόπωσης.

- Κατανάλωση αρκετών υγρών, όπως ζεστά αφεψήματα και χυμούς πλούσιους σε βιταμίνη C.

- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με τακτική άσκηση και με έλεγχο του στρες.

- Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος.

- Εισπνοές ατμών με ευκάλυπτο ή πλύσεις με φυσιολογικό ορό.

- Αποφυγή των αντιπυρετικών όταν δεν υπάρχει υψηλός πυρετός, αφού ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.

Τι είναι η βρογχιολίτιδα;

Πρόκειται για ένα τυπικό αναπνευστικό νόσημα του χειμώνα.

Προκαλείται από τον ιό RSV, ο οποίος στους ενήλικες εκδηλώνεται σαν απλό κρυολόγημα, ενώ στα βρέφη και τα παιδιά έως 2 ετών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Η βρογχιολίτιδα συνήθως ξεκινά με κρυολόγημα ή ρινοφαρυγγίτιδα.

Ο ιός προσβάλλει τα βρογχιόλια και σαν άμυνα παράγονται αυξημένες ποσότητες βλέννας που, όταν δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, συγκεντρώνονται και εμποδίζουν τη ροή του αέρα.

Τα αντιβηχικά, τα βλεννολυτικά, τα κορτικοστεροειδή και τα βρογχοδιασταλτικά, δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από τη βρογχιολίτιδα.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζει ο σωστός και τακτικός ρινικός καθαρισμός.

Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η επαφή των βακτηρίων και των ιών με το ρινική βλεννογόνο.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, εκτός εάν η βρογχιολίτιδα συνοδεύεται από βακτηριδιακή λοίμωξη.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βρογχιολίτιδα θα υποχωρήσει από μόνη της, αλλά σε περίπτωση έντονης ανησυχίας των γονέων για τα παιδιά, μπορεί να γίνει άμεση παραπομπή σε γιατρό από την πλευρά του φαρμακοποιού.

Γαστρεντερίτιδα του χειμώνα

Οι γαστρεντερίτιδες του χειμώνα, οφείλονται κυρίως σε ιούς και έχουν κατά κανόνα ήπια συμπτώματα χωρίς επιπλοκές, σε αντίθεση με τις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι.

Τα βασικά συμπτώματα είναι κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία, εμετός και μερικές φορές ακόμα και πυρετός και υποχωρούν σε 2-3 ημέρες.

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάρρωση χρειάζονται οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Αν και η χειμερινή γαστρεντερίτιδα είναι ήπια και ξεπερνιέται γρήγορα, προκαλεί μεταβολές στην ισορροπία της ενδογενούς εντερικής μικροχλωρίδας και για την αποκατάστασή της ο φαρμακοποιός οφείλει να προτείνει τη λήψη προβιοτικών.

Τέλος, αποφεύγουμε να δώσουμε κάποιο αντιδιαρροικό, γιατί σταματάει την κινητικότητα του εντέρου και καθυστερεί την ανάρρωση.

Μπορείτε να συστήσετε την κατανάλωση ηλεκτρολυτών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Σε περίπτωση έντονου κοιλιακού πόνου και πυρετού συγχορηγούνται αναλγητικά.

Βασικοί κανόνες υγιεινής για περιορισμό μετάδοσης των ιώσεων του χειμώνα.

- Συχνό πλύσιμο των χεριών βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

- Καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και καλός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή.

- Απόσταση ασφαλείας περίπου 50 εκατοστών κατά τις συζητήσεις με άλλους, για αποφυγή σταγονιδίων σιέλου που μεταδίδουν μικρόβια.

- Αποφυγή ακόμη και της χειραψίας σε περίοδο έξαρσης.

Eιρήνη Πατεμτζή, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων