fbpx

Η Ιδιαίτερη και Ευαίσθητη Περίπτωση της Υπογονιμότητας στον Πάγκο του Φαρμακείου

Ορισμένες καταστάσεις είναι δύσκολες ή πολύ ευαίσθητες στην επικοινωνία τους.

Στον πάγκο του φαρμακείου έχουμε συχνά πελάτες που χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση, γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία τους είναι δύσκολο να εκφράσουν με άνεση, όπως η υπογονιμότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο διάλογος με τον πελάτη πρέπει να γίνεται με εμπιστευτικότητα και με ένα ιδιαίτερο τακτ.

Η Ιδιαίτερη και Ευαίσθητη Περίπτωση της Υπογονιμότητας στον Πάγκο του Φαρμακείου.

Γιατί η υπογονιμότητα είναι μια ευαίσθητη περίπτωση;

Γιατί ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί υποφέρει.

Γιατί είναι προτιμότερο να οδηγήσουμε τον πελάτη σε ένα μέρος ήσυχο που εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα;

Γιατί είναι μια κατάσταση ευαίσθητη και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πελάτης κατανοεί όλες τις διαδικασίες της γονιμοποίησης φυσικής ή τεχνητής και της χρήσης των φαρμάκων που απαιτούνται.

Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία και η θεραπεία μπορεί να είναι μακράς διάρκειας και επαναλαμβανόμενη, απαιτεί τον διάλογο μεταξύ της πελάτισσας και του φαρμακοποιού.

Κάθε μήνα μετά από το τεστ εγκυμοσύνης η γυναίκα γίνεται όλο και πιο ανήσυχη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε να ακούμε και να μιλάμε σε αυτά τα ζευγάρια!

Θα πρέπει να καθησυχάσουμε αυτά τα ανήσυχα ζευγάρια, λέγοντας ότι σε μια γυναίκα 20-30 ετών η ικανότητα επιτυχημένης σύλληψης είναι μόνο 25% ανά κύκλο.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς αντισύλληψη και με τακτικές σεξουαλικές επαφές, το μέσο διάστημα για να γίνει σύλληψη είναι 3-4 μήνες και μπορεί να φτάσει μέχρι και έναν χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η απουσία της σύλληψης μετά τον ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προστασία.

Ρωτώντας το ζευγάρι από πότε προσπαθεί να αποκτήσει παιδί και ενημερώνοντάς το για αυτούς τους αριθμούς, είναι ένας τρόπος να τους καθησυχάσουμε.

Ποια είναι η διαδικασία της ιατρικής βοήθειας σε αυτές τις περιπτώσεις;

Αρχικά πρέπει να γίνουν ορισμένες ορμονικές εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η υπάρχουσα ωορρηξία και στη συνέχεια υστεροσαλπιγγογραφία, ενώ ο άνδρας θα κάνει σπερματοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, η γυναίκα επισκέπτεται τον ιατρό για σπερματεγχύσεις, υπέρηχους ή υποβάλλεται στη διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό.

Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες λένε ότι τελικά δεν απέκτησαν παιδί σαν ζευγάρι, αλλά μαζί με την ιατρική τους ομάδα.

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η απουσία της σύλληψης μετά τον ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προστασία.

Αυτές οι γυναίκες συχνά μας εκφράζουν ένα αίσθημα αδικίας ότι υπάρχουν πολλές άλλες που κάνουν παιδιά που δεν θέλουν, ενώ εκείνες τα θέλουν.

Επίσης, αισθάνονται άβολα όταν βλέπουν παιδιά ή εγκυμονούσες, γεγονός που τους αγχώνει στη σκέψη πιθανής αποτυχίας της θεραπείας τους.

Οι άντρες πάλι εκφράζουν συχνά ενοχές, έχοντας μια στύση και μια εκσπερμάτωση στα πλαίσια του φυσιολογικού και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορεί να έχουν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα με το σπέρμα τους.

Έτσι, συχνά αυτό το εκλαμβάνουν σαν μια προσβολή του ανδρισμού τους.

Ο άντρας αισθάνεται συχνά πολύ πιο ένοχος από ότι η γυναίκα, η οποία τελικά είναι αυτή που θα υπομείνει αμέτρητες εξετάσεις και ιατρική βοήθεια μέχρι τη γονιμοποίηση.

Συχνά, η ισορροπία μεταξύ του ζευγαριού διαταράσσεται και έτσι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη γυναίκα, αλλά το ζευγάρι.

Εξάλλου, ένα μωρό δεν γίνεται μόνο του!

Η αντίληψη ότι «θα κάνω ένα παιδί εάν θέλω και όποτε το θέλω» πολλές φορές δεν ευσταθεί.

Ακόμη και η ιατρική, παρόλη την πρόοδό της έχει τα όριά της και η υπογονιμότητα πολλές φορές δεν εξηγείται και φυσικά δεν αντιμετωπίζεται.

Ιδιαίτερα οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Επίσης συμβαίνει μετά από αποτυχία της τεχνητής γονιμοποίησης μια γυναίκα να μείνει έγκυος τελείως φυσιολογικά.

Συχνά, η ισορροπία μεταξύ του ζευγαριού διαταράσσεται και έτσι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη γυναίκα, αλλά το ζευγάρι.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

- Είναι πάντα χρήσιμο να υπενθυμίζουμε τους απλούς κανόνες υγιεινής ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η μείωση ή η πρόσληψη βάρους, ώστε να υπάρχει μια καλή ισορροπία στον οργανισμό.

Ιδιαίτερα το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι δρα αρνητικά στην κινητικότητα του σπέρματος, καθώς και στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Η απώλεια βάρους σε μια παχύσαρκη γυναίκα βελτιώνει την ωορρηξία και προκαλεί λιγότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Αντίθετα, μια ανεπάρκεια φυσιολογικού βάρους δεν επιτρέπει να γίνει σωστή ωορρηξία.

- Όσο για τη σεξουαλικότητα, συνιστούμε να υπάρχουν τακτικές επαφές καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου, αλλά κυρίως στην περίοδο της ωορρηξίας.

Ένα τεστ ωορρηξίας θα δείξει τις γόνιμες μέρες.

Η θλίψη αυτών των ζευγαριών είναι έντονη και σημαντική.

Όταν τους μιλάμε, αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζευγάρια αυτά δεν αναζητούν λύσεις, ούτε συμβουλές, γιατί οι περισσότεροι είναι καλά ενημερωμένοι.

Εκείνο που είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς είναι να τους ακούσουμε, να τους αφήσουμε να μας πουν τις ανησυχίες τους και να τους καθησυχάσουμε ότι υπάρχουν λύσεις και ότι όλα θα πάνε καλά.

Εδώ η ανθρώπινη προσέγγιση και η ενσυναίσθηση είναι οι πλέον σημαντικές!

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων