fbpx

Οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού για την Πρόληψη των Χειμερινών Ιώσεων

Ιώσεις και λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα με την πτώση της θερμοκρασίας και έτσι με την είσοδο του χειμώνα, αυξάνονται οι επισκέψεις των πελατών στο φαρμακείο σας.

Οι συμβουλές σας στην πρόληψη των χειμερινών παθήσεων

Η εμπειρία δείχνει ότι οι σωστές συμβουλές για την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων επιμόλυνσης από ιούς και βακτήρια τον χειμώνα, είναι επιβεβλημένες στο φαρμακείο.

Πρόληψη Χειμερινών Ιώσεων και οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού.Συμβουλές για την κατάλληλη διατροφή

Η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο καλός ύπνος είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για μια καλή άμυνα του οργανισμού.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καλύπτει τις ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι πιπεριές και τα λάχανα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Το συκώτι, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα μπρόκολα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ενώ τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά και τα οστρακοειδή, πλούσια σε ψευδάργυρο.

Παράλληλα, η φυσική άσκηση «καθαρίζει» την αναπνευστική οδό και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ ο καλός ύπνος αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στα μικρόβια.

Η παραδοσιακή φυτοθεραπεία

Η χρήση των φυτών για τα συμπτώματα των χειμερινών παθήσεων, παραπέμπει αναμφισβήτητα στην παράδοση, αλλά αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τον Επιστημονικό Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοθεραπείας.

Ο ευκάλυπτος θεωρείται ως το «φυτό της αναπνευστικής οδού».

Σε αφέψημα, με εισπνοές ή σε κάψουλες, βοηθά την αποσυμφόρηση των βρόγχων και κατευνάζει τον βήχα.

Τα κίτρινα άνθη του φυτού χρυσόβεργα (bouillon-blanc) χρησιμοποιούνται σε μορφή αφεψήματος για τον ξηρό βήχα και τον πονόλαιμο σε συνδυασμό με συνάχι.

Η μολόχα είναι επίσης ένα φυτό καταπραϋντικό του θώρακα και χρησιμοποιείται σε σιρόπι, αφέψημα ή σε διάλυμα για γαργαρισμούς για ερεθισμένο λαιμό και ξηρό βήχα.

Το πλάνταγο (τα φύλλα) είναι επίσης αντιβηχικό.

Το θυμάρι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει τη καταρροή και καταπραΰνει το βήχα.

Οι καρποί του μαύρου σαμπούκου (σε σιρόπι και κάψουλες) έχουν αντιικές ιδιότητες, ενώ καταπραΰνουν τον βήχα και την καταρροή.

Για να υγράνουμε την ατμόσφαιρα στο σπίτι και ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο, μπορούμε να προτείνουμε μια συσκευή διάχυσης αιθερίων ελαίων ή καλύτερα έναν υγραντήρα πάνω στο καλοριφέρ, όπου θα έχουμε βάλει μερικές σταγόνες αιθερίων ελαίων.

Η τάση της αρωμαθεραπείας

Τα μπουκαλάκια με τα αιθέρια έλαια έχουν και αυτά τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των χειμερινών λοιμώξεων, όχι μόνο για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές τους ιδιότητες αλλά και τις αντισηπτικές.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται από το στόμα (σε έναν ουδέτερο υποδοχέα), στο δέρμα (με μασάζ ή στο μπάνιο) και για εισπνοές σε μορφή inhaler.

Για το συνάχι και τη γριπώδη κατάσταση μπορούμε να προτείνουμε «ξηρές» εισπνοές από ένα μαντήλι ή μαξιλάρι εμποτισμένο με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια ή «υγρές» εισπνοές από ατμούς και φυσικά εντριβές στον θώρακα, τον σβέρκο και την πλάτη.

Για να υγράνουμε την ατμόσφαιρα στο σπίτι και ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο, μπορούμε να προτείνουμε μια συσκευή διάχυσης αιθερίων ελαίων ή καλύτερα έναν υγραντήρα πάνω στο καλοριφέρ, όπου θα έχουμε βάλει μερικές σταγόνες αιθερίων ελαίων.

Τα πλέον κατάλληλα για τον χειμώνα είναι:

Θυμάρι, μέντα (αποσυμφορητικό), δενδρολίβανο (αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό), γλυκάνισος (για τον βήχα), μάραθος (βλεννολυτικό για τον παραγωγικό βήχα).

Τα έτοιμα μείγματα αιθερίων ελαίων κατά των ιώσεων και την τόνωση του ανοσοποιητικού περιέχουν κυρίως ευκάλυπτο, έλαιο δασικής Πεύκης, ραβιντσάρα, δενδρολίβανο, μέντα, έλαιο από niaouli.

Η ομοιοπαθητική ανά περίπτωση

Εδώ η επιλογή είναι μεγάλη ανάλογη με τα συμπτώματα.

- Για το συνάχι και τη ρινοφαρυγγίτιδα: Allium Cepa 9 CH, και για υποκίτρινες εκκρίσεις πιο παχύρευστες Kalium Bichromicum.

- Σε συχνά φταρνίσματα και ρίγη Nux vomica, και για τη βουλωμένη μύτη Sticta Pulmonaria ή Sambucus Nigra.

- Για τον πυρετό, Belladonna ή Gelsemium.

- Για τον ξηρό βήχα, Aconitum napellus (σε ένα δυνατό κρυολόγημα), Belladona (σε ξηρούς βλεννογόνους ), Hepar sulfur (σε σπαστικό βήχα), Spongia (βήχα με αίσθηση καψίματος), Bryonia alba (επώδυνος βήχας που δυσκολεύει την ομιλία).

- Για τον παραγωγικό βήχα, Droséra (βήχας με επιδείνωση το βράδυ και πόνο στο στήθος), Cuprum metallicum (όταν ο βήχας βελτιώνεται πίνοντας κρύο νερό), Corallium rubrum και Mephitis putorius (πολύ έντονος βήχας), και Ignatia (όσο βήχει ο ασθενής τόσο επιδεινώνεται ο βήχας).

- Όταν ο παραγωγικός βήχας επιδεινώνεται με τη ζέστη, Coccus Cacti.

- Σε περίπτωση λαρυγγίτιδας, Arum triphillum.

- Για τη Γρίπη προτείνεται Eupatorium Pergolatum + Gelsemium Sempervirens + Rhus Toxicodendron μέχρι το τέλος των συμπτωμάτων.

- Για την ωτίτιδα, Belladona, Capsicum Annuum et Ferrum Phosphoricum.

Και τα ιχνοστοιχεία μετάλλων επίσης…

Τα ιχνοστοιχεία μετάλλων επιτρέπουν την ενίσχυση του οργανισμού πριν και μετά τις ιώσεις.

Ο χαλκός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα πρέπει να λαμβάνεται σε συμπληρώματα διατροφής στην αρχή του χειμώνα ή περιστασιακά για την αντιμετώπιση μιας ίωσης.

Επίσης προτείνονται ο ψευδάργυρος, το θείο (για τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά φαρυγγίτιδα), το σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), ο άργυρος και το βισμούθιο (με συμπληρωματική αντισηπτική δράση στη μύτη και τον λαιμό).

Ο συνδυασμός χαλκός-χρυσός-άργυρος, συνιστάται σε χρόνια κούραση για θεραπεία 2 μηνών, αλλά και για την πρόληψη των χειμερινών ιώσεων.

Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού

Οι ιώσεις του χειμώνα, ήπιες ή σοβαρές, εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.

Με τα συμπληρώματα διατροφής, ο φαρμακοποιός διαθέτει ένα σημαντικό «οπλοστάσιο».

Τα προβιοτικά συνιστώνται συχνά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, επιτρέποντας παράλληλα την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας που διαταράσσεται και από τους ιούς αλλά και από τα αντιβιοτικά.

Μερικά προϊόντα συνδυάζουν προβιοτικά με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μετάλλων.

Επίσης, η βήτα γλυκάνη, ένας φυσικός πολυσακχαρίτης, ο οποίος έχει την ιδιότητα να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και να προάγει την καλή λειτουργία του, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, έχουν προληπτική δράση ενάντια στο κρύωμα και τη γρίπη.

Το εκχύλισμα από τη ρίζα της εχινάτσεα θεωρείται κατάλληλο για να αποτρέπει τις υποτροπές της γρίπης σε ευαίσθητα άτομα.

Τέλος, και άλλα προϊόντα όπως αυτά που περιέχουν πρόπολη, βασιλικό πολτό ή ginseng (δεν συνιστάται σε άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, άτομα με υπέρταση, εγκύους και παιδιά ), έχουν δράση κατά της κούρασης και ατονίας και φυσικά αναμφισβήτητη είναι η δράση της βιταμίνης C.

 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων