fbpx

Ο Ασθενής με Συνάχι στον Πάγκο του Φαρμακείου

Το συνάχι στους ενήλικες αποτελεί την πιο συχνή μορφή λοίμωξης ιογενούς αιτιολογίας του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, λόγω της συχνότητας μετάδοσής του.

Αυτή η λοίμωξη εξελίσσεται σε 3 φάσεις:

- Φάση εγκατάστασης: Τσιμπήματα στη μύτη, φταρνίσματα,

- Παραγωγική φάση: Μπούκωμα στη μύτη από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια, καταρροή διαυγής και λεπτόρρευστη, φταρνίσματα και

- Φάση ωρίμανσης: Η καταρροή γίνεται πυκνόρρευστη με χρώση κιτρινοπράσινη.

Ο Ασθενής με Συνάχι στον Πάγκο του Φαρμακείου.

Συχνά και άλλα συμπτώματα συνυπάρχουν όπως:

Πυρετός, ρίγη, βήχας πονοκέφαλος, πονόλαιμος, αδυναμία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το συνάχι περνάει μέσα σε 7-10 ημέρες χωρίς άλλες επιπλοκές.

Είναι όμως δυνατό να υπάρξουν επιπλοκές, όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία.

Οι σωστές ερωτήσεις

Είναι σημαντικό να καθοριστεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νόσος.

Με τις κατάλληλες ερωτήσεις μπορούμε να διερευνήσουμε όλα τα συμπτώματα, την πιθανή εκδήλωση κάποιας επιπλοκής, εάν απαιτείται ιατρική παρακολούθηση, τις αντενδείξεις και πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που ίσως παίρνει ο ασθενής, που θα μας οδηγήσουν στη σωστή συμβουλή.

«Από πότε έχετε αυτό το συνάχι;»

Ένα συνάχι που κρατάει για περισσότερο από μία εβδομάδα χρίζει ιατρικής παρακολούθησης και ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.

«Έχετε καταρροή ή αισθάνεστε ότι απλά η μύτη σας είναι βουλωμένη

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μας κατευθύνουν για τη φαρμακευτική αγωγή που θα προτείνουμε (αντιισταμινικά και / ή αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου).

«Μήπως έχετε πυρετό; Πόσες ημέρες;»

Πυρετός πάνω από 38,5 ° C για περισσότερο από 48 ώρες απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

«Εκτός από τα συμπτώματα από τη μύτη σας, μήπως έχετε και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως ρίγη, βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πόνο στα αυτιά;»

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε εάν θα προτείνουμε εμείς μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή ή θα παραπέμψουμε το περιστατικό στον γιατρό.

«Εμφανίζετε συχνά αλλεργική ρινίτιδα;»

Εάν ο ασθενής πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, η θεραπευτική προσέγγιση είναι διαφορετική.

Η αγωγή συνίσταται σε ρινικές πλύσεις, αντιϊσταμινικά 2ης γενιάς και ρινικά σπρέι.

«Σας παρακολουθεί κάποιος γιατρός για κάποια χρόνια νόσο από την οποία πάσχετε (υπέρταση, άσθμα, προβλήματα του προστάτη);»

Οι ερωτήσεις αυτές θα μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε εάν υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις στη χορήγηση κάποιου φαρμάκου.

«Παίρνετε άλλα φάρμακα;»

Ορισμένα δραστικά συστατικά είναι πιθανό να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα κατά του κρυολογήματος και να αυξήσουν ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

«Μήπως υποφέρετε από στομαχικές διαταραχές ή πεπτικό έλκος;»

Η ιβουπροφαίνη, καθώς και τα υπόλοιπα σκευάσματα που περιέχουν ΜΣΑΦ αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ευαισθησία στο στομάχι.

«Καπνίζετε;»

Η συνήθεια του καπνίσματος, καθώς και η διαβίωση σε ένα περιβάλλον με καπνό, μειώνει τον ρυθμό απόπτωσης της βλέννης και επιδρά αρνητικά στη λειτουργία της μύτης ως φίλτρου, προκαλώντας ερεθισμό.

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για το συνάχι είναι κυρίως συμπτωματική και αφορά την ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα.

Η θεραπεία για το συνάχι είναι κυρίως συμπτωματική και αφορά την ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα.

Α. Από του στόματος θεραπεία

Ρινική καταρροή: Αντιισταμινικά

- Τα αντιισταμινικά είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση του φταρνίσματος και της υδαρούς ρινικής έκκρισης.

Οι ανταγωνιστές των H1 υποδοχέων, όπως η διφαινυδραμίνη, η χλωροφαινιραμίνη, η λοραταδίνη, η τερφεναδίνη και η αστεμιζόλη, είναι χρήσιμοι λόγω της αντιχολινεργικής τους δράσης.

- Τα αντιισταμινικά μπορούν να περιορίσουν το φτέρνισμα, την επιπεφυκίτιδα και τον ρινικό κνησμό.

Επίσης, μπορεί να λειτουργήσουν ως υπναγωγά λόγω της κατασταλτικής τους δράσης.

- Η καταστολή του ΚΝΣ είναι η κυριότερη ανεπιθύμητη δράση τους (η κατανάλωση οινοπνεύματος ενισχύει την καταστολή).

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

Ξηρότητα στόματος, δυσκοιλιότητα, μυδρίαση, κατακράτηση ούρων.

Βουλωμένη μύτη: Αποσυμφορητικά

- Η φλεγμονώδης αντίδραση εκδηλώνεται με οίδημα, αγγειοδιαστολή και φλεβική συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, που οδηγούν σε ρινική συμφόρηση, η οποία αποδίδεται ως αίσθημα μπουκώματος από τον ασθενή.

Οι α-αδρενεργικοί αγωνιστές (ρινικά αποσυμφορητικά), όπως η φαινυλεφρίνη, συστέλλουν τα διεσταλμένα αρτηρίδια του ρινικού βλεννογόνου και μειώνουν τη ροή του αίματος στον στυτικό ιστό του.

Εφαρμόζονται τοπικά με τη μορφή ρινικών σταγόνων, αερολύματος, αλοιφής ή γέλης ή χορηγούνται από το στόμα.

Όταν χρησιμοποιούνται με τη μορφή αερολύματος, τα φάρμακα αυτά έχουν ταχεία έναρξη δράσης και εμφανίζουν ελάχιστες συστηματικές δράσεις.

Η χορήγηση από το στόμα έχει μακρύτερη διάρκεια δράσης αλλά αυξημένες συστηματικές ενέργειες.

Ωστόσο, συνιστώνται μόνο για οξείες καταστάσεις και για χρονικό διάστημα 3-5 ημερών, επειδή αντιδραστική ρινική συμφόρηση εμφανίζεται συχνά κατά τη διακοπή αυτών των φαρμάκων.

- Τα αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ηλικιωμένους και ασθενείς που λαμβάνουν ΜΑΟ (κίνδυνος υπερτασικής κρίσης), καθώς επίσης και σε άτομα με υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και υπερτροφία του προστάτη.

Μπουκωμένη μύτη και καταρροή

Οι συμπαθητικομιμητικές ουσίες φαινυλοπροπανολαμίνη, φαινυλεφρίνη και ψευδοεφεδρίνη, λαμβάνονται από του στόματος και είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση της ρινόρροιας, της ρινικής συμφόρησης και του φταρνίσματος.

Σε διάφορα σκευάσματα οι ουσίες αυτές συνδυάζονται με αντιισταμινικά, η ατροπινική δράση των οποίων προκαλεί αναστολή των ρινικών εκκρίσεων και η ηρεμιστική τους δράση μπορεί να είναι επιθυμητή κατά τη διάρκεια της νύχτας για την ομαλότερη έλευση του ύπνου.

Πυρετός και πονοκέφαλος

Ο πυρετός και η κεφαλαλγία είναι συνήθη συμπτώματα του κρυολογήματος.

Μπορούν λοιπόν να προταθούν φάρμακα με αντιπυρετική και αναλγητική δράση, όπως η παρακεταμόλη (3 ή 4 g ημερησίως σε 4 δόσεις, αν ο ασθενής αναφέρει έντονο πόνο), η ασπιρίνη (4 g / ημέρα σε 3 δόσεις) και η ιβουπροφαίνη (1 - 2 g / ημέρα σε 3 δόσεις).

Προσοχή! Πρέπει να ενημερώσουμε τον ασθενή σε περίπτωση που λαμβάνει σκευάσματα με συνδυασμό αναλγητικού με αποσυμφορητικό, ότι δεν πρέπει να λαμβάνει παράλληλα και άλλο αναλγητικό φάρμακο, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Β. Τοπική θεραπεία

Η τοπική εφαρμογή σταγόνων ισότονου διαλύματος χλωριούχου νατρίου προκαλεί συχνά υποχώρηση της ρινικής συμφόρησης, λόγω ρευστοποίησης των ρινικών εκκρίσεων.

Επίσης, η εισπνοή υδρατμών είναι χρήσιμη για την ανακούφιση συμπτωμάτων από διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις του ρινικού βλεννογόνου.

Προσθήκη μάλιστα πτητικών ουσιών, όπως είναι η μινθόλη και η ευκαλυπτόλη, ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων