fbpx

Παναγιώτης Μαχαίρας: Ο Άνθρωπος, ο Δάσκαλος, ο Ερευνητής

Επικοινωνήσαμε με τον Ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς εντοπίσαμε το βιβλίο που εκδόθηκε προς τιμήν του:

«Παναγιώτης Μαχαίρας: Ο άνθρωπος, ο δάσκαλος, ο ερευνητής»

Ακολουθεί μικρή συνέντευξη.

Παναγιώτης Μαχαίρας: Ο Άνθρωπος, ο Δάσκαλος, ο Ερευνητής.

Πως είστε κ. Καθηγητά, θα θέλαμε τη γνώμη σας για τα θέματα της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής είμαι καλά καθώς τηρώ τα μέτρα με ευλάβεια. Θα ήθελα να παρακαλέσω σύσσωμος ο φαρμακευτικός κόσμος να γίνει προπομπός της τήρησης των μέτρων και ιδιαίτερα της χρήσης της μάσκας.

Πρέπει να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των φαρμακοποιών ιδιαίτερα των συναδέλφων με φαρμακεία στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Αυτό δεν είναι μια απλή ευχή, είναι στοιχειώδες καθήκον όλων και κάνω έκκληση προς όλους τους χιλιάδες μαθητές μου να γίνουν προπομποί αυτού του θεάρεστου έργου.

Με την ευκαιρία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) πρέπει να μετάσχει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία των Φαρμακοποιών (FIP) και να ακολουθεί την πολιτική που διαγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο στα φαρμακεία για τη πανδημία και τα συναφή θέματα π.χ. εμβολιασμός.

Το κόστος εγγραφής είναι εξαιρετικά μικρό (~30 Ευρώ ανά φαρμακείο ετησίως). Με την ευκαιρία ευχαριστώ και πάλι τον ΠΦΣ και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για τη βοήθειά τους στην έκδοση του βιβλίου που αναφέρεται πιο πάνω.

Με τις παρούσες συνθήκες μπορείτε και συνεχίζετε το διδακτικό και ερευνητικό σας έργο;

Στο εκπαιδευτικό έργο μετέχω μόνον στο μεταπτυχιακό κύκλο, παρά το ενδιαφέρον που επέδειξα για τη συμμετοχή μου και στα προπτυχιακά μαθήματα μετά την αφυπηρέτησή μου τον Σεπτέμβριο του 2014.

Για το ερευνητικό έργο σας ενημερώσω ότι το 2016 ίδρυσα τη Μονάδα Φαρμακοπληροφορικής στο Ερευνητικό Ίδρυμα «Αθηνά» (https://www.athena-innovation.gr/) όπου συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι από το ΕΚΠΑ, και άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Σας παραθέτω τις τελευταίες μου δημοσιεύσεις.

a. K. Kosmidis, P. Macheras .A fractal kinetics SI model can explain the dynamics of COVID-19 epidemics. (2020). PLoS ONE 15(8): e0237304. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0237304

b. P. Macheras, P. Chryssafidis. Revising Pharmacokinetics of Oral Drug Absorption: I Models Based on Biopharmaceutical/Physiological and Finite Absorption Time Concepts. Pharm Res 37, 187 (2020). https://doi.org/10.1007/s11095-020-02894-w

Η πρώτη αναφέρεται στη μοντελοποίηση της πανδημίας COVID-19 με μια νέα προσέγγιση που στηρίζεται στη χωροχρονική ετερογένεια της διάδοσης του corona virus.

Η δεύτερη περιγράφει την αναθεώρηση της φαρμακοκινητικής της απορρόφησης των φαρμάκων που χορηγούνται per os.

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα;

Σκέπτομαι πάντα τις ώρες των παραδόσεών μου στο ΕΚΠΑ. Θα ήθελα να συναντηθώ και πάλι με τους μαθητές μου. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων